Patiekalai iš faršo – kūrybingas pasirinkimas kiekvienai dienai

Patiekalai iš faršo – kūrybingas pasirinkimas kiekvienai dienai

Paskutinį kartą atnaujinta: 2025-04-04

Faršas – tai viena universaliausių ir dažniausiai virtuvėje naudojamų mėsos formų. Jis gali būti naudojamas tiek greitiems pietums, tiek sudėtingesniems patiekalams, o svarbiausia – tinka praktiškai bet kuriam mėsos mėgėjui. Kiaulienos, jautienos, vištienos ar net kalakutienos faršas leidžia improvizuoti ir kurti įvairių skonių patiekalus.

Pagrindiniai faršo patiekalai

Kotletai – klasika, kuri niekada nepaveda

Klasikiniai kotletai – neatsiejama lietuviškų pietų dalis. Jie gaminami iš faršo, džiūvėsėlių, kiaušinio ir prieskonių, o iškepus – pateikiami su bulvėmis, daržovėmis ar padažu. Galima juos kepti keptuvėje arba sveikesniu būdu – orkaitėje.

Receptas trumpai:

  • 500 g faršo

  • 1 kiaušinis

  • 1 smulkintas svogūnas

  • 2 šaukštai džiūvėsėlių arba tarkuotos duonos

  • Druska, pipirai, česnakai

Formuoti kotletus ir kepti iki auksinės spalvos.

Įdaryti makaronai – itališkas dvelksmas

Įdaryti kriauklės formos makaronai faršu, apipilti pomidorų arba bešamelio padažu, tampa tikru šeimos vakarienės favoritu. Tai šiek tiek darbo reikalaujantis, bet itin įspūdingas patiekalas.

Patarimas: Faršą galima maišyti su smulkintu špinatu ar varške – švelnesniam skoniui.

Lazanija – sluoksniuota mėsiška fantazija

Lazanija su faršu, padažais ir sūriu yra vienas iš mėgstamiausių itališkų patiekalų, prigijusių ir Lietuvoje. Naudojant klasikinį boloñės padažą su jautienos faršu ir bešamelio sluoksnius, sukuriama skonio harmonija, kurios sunku atsisakyti.

Greiti faršo patiekalai

H3: Kukuliai pomidorų padaže

Maži faršo kukuliai puikiai tinka tiek prie bulvių, tiek prie makaronų. Juos galima troškinti pomidorų arba grietinėlės padaže, papildyti morkomis ar paprikomis.

Sudėtis:

  • 400 g faršo

  • 1 kiaušinis

  • 2 šaukštai manų kruopų

  • Druska, pipirai, bazilikas

H3: Įdarytos cukinijos arba paprikos

Tai vienas iš sveikesnių būdų naudoti faršą. Išskaptuotos daržovės pripildomos faršo ir ryžių mišiniu, apibarstomos sūriu ir kepamos orkaitėje.

Patarimas: Vietoje ryžių galima naudoti bolivines balandas arba soras.

Kūrybiški patiekalai su faršu

Mėsos pyragas (meatloaf)

Tai anglosaksiškų šalių mėgstamas patiekalas, panašus į didelį keptą kotletą, dažnai ruošiamas su kiaušiniu viduje ir kepamas pailgoje formoje. Puikiai tinka pietums ar net sumuštiniams.

Mėsos blyneliai

Lietiniai su faršu – tai nostalgiškas patiekalas, kurio skonis žadina prisiminimus iš vaikystės. Faršas apkepamas su svogūnais, įvyniojamas į lietinius ir kepamas su sūriu ar padažu.

Faršo paruošimo ir laikymo patarimai

  • Šviežumas: Visada naudokite šviežią arba tinkamai užšaldytą faršą – saugumo ir skonio garantas.

  • Prieskoniai: Nepamirškite įvairinti skonius – be druskos ir pipirų, išbandykite kumino, paprikos, raudonėlio, čiobrelių.

  • Laikymas: Faršą galima laikyti šaldiklyje iki 3 mėnesių. Rekomenduojama porcijuoti ir užrašyti datą.

Faršas – paprasta, bet neribotų galimybių turinti sudedamoji dalis

Nesvarbu, ar ieškote greitos vakarienės idėjos, ar planuojate šeimos susibūrimą – patiekalai iš faršo visada išlieka aktualūs. Nuo kukulių iki lazanijų, nuo sveikų įdarytų daržovių iki klasikinių kotletų – pasirinkimų daugybė, o skonis priklauso tik nuo jūsų fantazijos.