Smidrai, dar vadinami šparagais, yra vieni iš naudingiausių pavasario daržovių, pasižymintys ne tik švelniu skoniu, bet ir gausybe vitaminų. Suvynioti į traškią šoninės juostelę, jie tampa puikiu baltymų ir skaidulų šaltiniu. Šis patiekalas itin lengvai pagaminamas, todėl idealiai tinka tiek greitai vakarienei, tiek svečių priėmimui.
Smidrų nauda sveikatai
-
Turtingi folio rūgštimi, kuri svarbi nėščiosioms ir kraujodarai.
-
Skatina virškinimą dėl aukšto skaidulų kiekio.
-
Turi mažai kalorijų, bet daug maistingų medžiagų.
-
Veikia kaip natūralus diuretikas, padedantis pašalinti perteklinį skysčių kiekį iš organizmo.
Ingredientai (2–4 porcijoms)
-
400 g šviežių smidrų
-
200 g plonai pjaustytos šoninės (rūkytos arba vytintos)
-
Alyvuogių aliejaus (nebūtina)
-
Šviežiai maltų juodųjų pipirų
-
Citrinos sulčių ar tarkuotos žievelės (papuošimui)
-
Skrebučiai ar kiaušiniai (jei norite patiekti kaip pusryčius)
Kaip paruošti smidrus su šonine?
1. Smidrų paruošimas
Pirmiausia reikia nupjauti apatinę, sumedėjusią smidrų dalį – paprasčiausia sulenkti smidrą ir jis pats lūžta ties tinkama vieta. Po to smidrus nuplaukite ir nusausinkite.
2. Vyniojimas į šoninę
Kiekvieną smidrą suvyniokite į šoninės juostelę. Jei šoninė labai ilga, galima ją perpjauti perpus. Norint papildomo traškumo, galite šiek tiek apšlakstyti alyvuogių aliejumi.
3. Kepimas keptuvėje arba orkaitėje
Keptuvėje: Įkaitinkite nelimpančią keptuvę ir kepkite smidrus iš visų pusių po 2–3 minutes, kol šoninė apskrus, o smidrai suminkštės, bet išliks traškūs.
Orkaitėje: Kepkite 200°C įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, kol šoninė taps traški. Galima naudoti grilio režimą paskutinėmis minutėmis, kad sustiprėtų skrudinimas.
Papildomos idėjos ir variacijos
Su kiaušiniu – sotūs pusryčiai
Ant skrudintos duonos uždėkite porą šonine apvyniotų smidrų, ant viršaus – keptą ar plaktą kiaušinį. Šis derinys tiks energingai dienos pradžiai.
Su parmezano trupiniais
Patiekdami pašlakstykite citrinos sultimis ir pabarstykite tarkuotu parmezanu – švelni sūrio sūrumo nata puikiai dera su šoninės sūrumu ir smidrų šviežumu.
Vegetariška alternatyva
Jei nevartojate mėsos, šoninę galite pakeisti plonais cukinijos ar baklažano griežinėliais, apkeptais ir susuktais apie smidrus.
Kaip patiekti?
-
Užkandis vakarėliui – pateikite ant medinių smeigtukų kaip vieno kąsnio užkandį.
-
Garnyras prie kepsnių – tinka prie jautienos, vištienos ar net žuvies patiekalų.
-
Pusryčių lėkštėje – su skrebučiu, kiaušiniu ir pomidorais.
-
Šventiniam stalui – smidrai su šonine atrodo elegantiškai ir dera su vyno taure.
Smidrai su šonine – tai patiekalas, kuriame dera paprastumas, maistingumas ir gurmaniškas skonis. Toks receptas tikrai patiks tiek sveiką gyvenimo būdą vertinantiems, tiek gurmanams, ieškantiems naujų skonių derinių.

Sveiki! Esu Aušra – aistringa maisto mylėtoja ir receptų kūrėja iš Vilniaus. Jau daugiau nei dešimtmetį eksperimentuoju virtuvėje, derinu tradicijas su šiuolaikinėmis tendencijomis ir stengiuosi sukurti patiekalus, kurie džiugina tiek akis, tiek skonio receptorius. 🌿
Mėgstu paprastus, tačiau išskirtinius patiekalus, kurie gali būti lengvai pagaminami ir pritaikomi įvairioms progoms. Nuo kasdienės vakarienės idėjų iki įspūdingų desertų – mano receptai yra sukurti tam, kad įkvėptų jus daugiau laiko praleisti virtuvėje su šypsena. 🥐✨