Šparaginės pupelės žiemai – kaip išsaugoti vasaros skonį šaltajam sezonui

Šparaginės pupelės žiemai – kaip išsaugoti vasaros skonį šaltajam sezonui

Paskutinį kartą atnaujinta: 2025-04-06

Šparaginės pupelės – viena sveikiausių ir universaliausių daržovių, gausi skaidulų, vitaminų ir mineralų. Vasarą jos pasiekiamos visur, tačiau žiemą tampa retenybe arba brangia alternatyva šviežiam maistui. Konservavimas – puikus būdas mėgautis jų skoniu ištisus metus.

Paruošimo būdai: ką rinktis?

Šparagines pupeles žiemai galima ruošti keliais būdais:

  • Užšaldymas

  • Konservavimas su druska

  • Marinavimas

  • Troškinimas ir uždarymas stiklainiuose

Šiame straipsnyje aptarsime efektyviausią ir skaniausią būdą – trumpą apvirimą ir užšaldymą bei paprastą marinavimo receptą.

Ingredientai (užšaldymui ir marinavimui)

Užšaldymui:

  • 1 kg šparaginių pupelių

  • Vanduo

  • Druska (nebūtina)

Marinavimui:

  • 1 kg šparaginių pupelių

  • 1 litras vandens

  • 1 šaukštas druskos

  • 1 šaukštas cukraus

  • 100 ml 6% acto

  • 3-4 česnako skiltelės

  • Krapai, garstyčių grūdai, juodieji pipirai, lauro lapai

Kaip užšaldyti šparagines pupeles?

1. Paruošimas

Nuplaukite pupeles, nulaužkite galus. Jei reikia – perpjaukite per pusę ar į tris dalis.

2. Apvirimas

Į puodą užvirkite vandenį, įdėkite šiek tiek druskos. Suberkite pupeles ir virkite 2-3 minutes – jos turi išlikti traškios ir ryškiai žalios.

3. Atvėsinimas ir šaldymas

Pupeles iškart panardinkite į šaltą vandenį su ledukais – tai sustabdys virimo procesą. Nusausinkite ir sudėkite į šaldymo maišelius ar dėžutes, pašalinkite orą, užsandarinkite ir užšaldykite.

Kaip marinuoti šparagines pupeles?

1. Pupelių paruošimas

Nuplaukite pupeles, nulaužkite galus. Apvirkite sūdytame vandenyje 2-3 minutes ir perleiskite per šaltą vandenį.

2. Marinatų ruošimas

Į puodą įpilkite vandenį, suberkite druską, cukrų, užvirkite. Nukelkite nuo ugnies ir įpilkite actą.

3. Stiklainių paruošimas

Į sterilizuotus stiklainius dėkite kelis česnako gabaliukus, lauro lapą, pipirų ir garstyčių grūdelių. Tada – šparagines pupeles, stengiantis jas dėti vertikaliai.

4. Užpylimas ir konservavimas

Užpilkite pupeles paruoštu karštu marinatu. Užsukite dangteliais, apverskite ir palikite atvėsti. Galima papildomai pasterizuoti 10 minučių 85 °C vandenyje.

Kaip naudoti šparagines pupeles žiemą?

  • Sriuboms ir troškiniams – puikus garnyras prie mėsos.

  • Salotoms – ypač tinka su virtais kiaušiniais, tunu ar pupelėmis.

  • Keptuvėje su česnaku ir sviestu – greitas, bet labai gardus patiekalas.

  • Pyragų ar apkepų įdarui – suteikia tekstūros ir skonio.