Šparaginės pupelės – viena sveikiausių ir universaliausių daržovių, gausi skaidulų, vitaminų ir mineralų. Vasarą jos pasiekiamos visur, tačiau žiemą tampa retenybe arba brangia alternatyva šviežiam maistui. Konservavimas – puikus būdas mėgautis jų skoniu ištisus metus.
Paruošimo būdai: ką rinktis?
Šparagines pupeles žiemai galima ruošti keliais būdais:
-
Užšaldymas
-
Konservavimas su druska
-
Marinavimas
-
Troškinimas ir uždarymas stiklainiuose
Šiame straipsnyje aptarsime efektyviausią ir skaniausią būdą – trumpą apvirimą ir užšaldymą bei paprastą marinavimo receptą.
Ingredientai (užšaldymui ir marinavimui)
Užšaldymui:
-
1 kg šparaginių pupelių
-
Vanduo
-
Druska (nebūtina)
Marinavimui:
-
1 kg šparaginių pupelių
-
1 litras vandens
-
1 šaukštas druskos
-
1 šaukštas cukraus
-
100 ml 6% acto
-
3-4 česnako skiltelės
-
Krapai, garstyčių grūdai, juodieji pipirai, lauro lapai
Kaip užšaldyti šparagines pupeles?
1. Paruošimas
Nuplaukite pupeles, nulaužkite galus. Jei reikia – perpjaukite per pusę ar į tris dalis.
2. Apvirimas
Į puodą užvirkite vandenį, įdėkite šiek tiek druskos. Suberkite pupeles ir virkite 2-3 minutes – jos turi išlikti traškios ir ryškiai žalios.
3. Atvėsinimas ir šaldymas
Pupeles iškart panardinkite į šaltą vandenį su ledukais – tai sustabdys virimo procesą. Nusausinkite ir sudėkite į šaldymo maišelius ar dėžutes, pašalinkite orą, užsandarinkite ir užšaldykite.
Kaip marinuoti šparagines pupeles?
1. Pupelių paruošimas
Nuplaukite pupeles, nulaužkite galus. Apvirkite sūdytame vandenyje 2-3 minutes ir perleiskite per šaltą vandenį.
2. Marinatų ruošimas
Į puodą įpilkite vandenį, suberkite druską, cukrų, užvirkite. Nukelkite nuo ugnies ir įpilkite actą.
3. Stiklainių paruošimas
Į sterilizuotus stiklainius dėkite kelis česnako gabaliukus, lauro lapą, pipirų ir garstyčių grūdelių. Tada – šparagines pupeles, stengiantis jas dėti vertikaliai.
4. Užpylimas ir konservavimas
Užpilkite pupeles paruoštu karštu marinatu. Užsukite dangteliais, apverskite ir palikite atvėsti. Galima papildomai pasterizuoti 10 minučių 85 °C vandenyje.
Kaip naudoti šparagines pupeles žiemą?
-
Sriuboms ir troškiniams – puikus garnyras prie mėsos.
-
Salotoms – ypač tinka su virtais kiaušiniais, tunu ar pupelėmis.
-
Keptuvėje su česnaku ir sviestu – greitas, bet labai gardus patiekalas.
-
Pyragų ar apkepų įdarui – suteikia tekstūros ir skonio.

Sveiki! Esu Aušra – aistringa maisto mylėtoja ir receptų kūrėja iš Vilniaus. Jau daugiau nei dešimtmetį eksperimentuoju virtuvėje, derinu tradicijas su šiuolaikinėmis tendencijomis ir stengiuosi sukurti patiekalus, kurie džiugina tiek akis, tiek skonio receptorius. 🌿
Mėgstu paprastus, tačiau išskirtinius patiekalus, kurie gali būti lengvai pagaminami ir pritaikomi įvairioms progoms. Nuo kasdienės vakarienės idėjų iki įspūdingų desertų – mano receptai yra sukurti tam, kad įkvėptų jus daugiau laiko praleisti virtuvėje su šypsena. 🥐✨