Vakarienės idėjos

Vakarienės idėjos

Paskutinį kartą atnaujinta: 2025-01-26

Pastaruoju metu gaminate tik keletą įprastų patiekalų? Galbūt laikas praturtinti savo virtuvę naujomis idėjomis! Šiame straipsnyje rasite įkvepiančių vakarienės patiekalų idėjų – nuo lengvai pagaminamų vakarienių iki mažiau įprastų, bet skanių variantų. Išsirinkite, kas tinka jums ir jūsų šeimai.

1. Kreminė brokolių sriuba

Paruošimo laikas: 50 minučių
Porcijos: 4

Ingredientai:

  • 500 g šviežių arba šaldytų brokolių
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas, smulkiai supjaustytas
  • 2 skiltelės česnako, susmulkintos
  • 3 puodeliai daržovių sultinio
  • 1 puodelis grietinėlės arba augalinio pieno
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druska ir pipirai pagal skonį
  • Tarkuotas čederio sūris (nebūtina)

Paruošimas:

  1. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir pakepinkite svogūną bei česnaką, kol suminkštės.
  2. Įpilkite daržovių sultinį ir sudėkite brokolius. Virkite apie 20 minučių, kol brokoliai taps minkšti.
  3. Naudodami trintuvą, sriubą sutrinkite iki vientisos masės.
  4. Supilkite grietinėlę, pagardinkite druska ir pipirais, tada dar kelias minutes pavirkite ant mažos ugnies.
  5. Patiekite su tarkuotu sūriu ir šviežia duona.

2. Vištienos su salotų lapais suktinukai

Paruošimo laikas: 25 minutės
Porcijos: 4

Ingredientai:

  • 500 g vištienos faršo
  • 1 šaukštas sojų padažo
  • 1 šaukštas hoisin padažo (arba mėgstamo azijietiško padažo)
  • 2 skiltelės česnako, susmulkintos
  • 1 nedidelis imbiero gabalėlis, sutarkuotas
  • Salotų lapai (pavyzdžiui, romėnų arba ledų salotų)
  • Morkų juostelės, agurkai ar kitos daržovės papuošimui
  • Alyvuogių aliejus kepimui

Paruošimas:

  1. Įkaitinkite keptuvę su šiek tiek alyvuogių aliejaus ir apkepkite česnaką bei imbierą.
  2. Sudėkite vištienos faršą, kepkite apie 10 minučių, kol mėsa taps auksinė.
  3. Įmaišykite sojų ir hoisin padažus, leiskite mišiniui lengvai troškintis dar 5 minutes.
  4. Salotų lapuose išdėliokite vištienos mišinį ir papuoškite morkų bei agurkų juostelėmis.
  5. Patiekite kaip užkandį arba pagrindinį patiekalą.

3. Orzo su dešra, špinatais ir kukurūzais

Paruošimo laikas: 30 minučių
Porcijos: 4

Ingredientai:

  • 1 puodelis orzo (smulkių makaronų)
  • 300 g itališkos dešros (arba vištienos dešrelių)
  • 1 puodelis šviežių špinatų
  • 1 puodelis kukurūzų (šviežių ar šaldytų)
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 2 puodeliai vištienos arba daržovių sultinio
  • Druska, pipirai ir parmezano sūris pagal skonį

Paruošimas:

  1. Įkaitinkite keptuvę su alyvuogių aliejumi ir apkepkite dešrą, kol ji apskrus.
  2. Sudėkite orzo, supilkite sultinį ir troškinkite apie 15 minučių, kol makaronai išvirs.
  3. Įmaišykite špinatus ir kukurūzus, troškinkite dar 5 minutes.
  4. Pagardinkite druska, pipirais ir patiekite su tarkuotu parmezanu.

4. Saldžiųjų bulvių apkepas

Paruošimo laikas: 1 valanda
Porcijos: 6

Ingredientai:

  • 4 vidutinio dydžio saldžiosios bulvės
  • 1 puodelis grietinėlės
  • 1 puodelis tarkuoto čederio sūrio
  • 2 šaukštai sviesto
  • 1 skiltelė česnako, susmulkinta
  • Druska, pipirai ir muskato riešutas pagal skonį

Paruošimas:

  1. Saldžiąsias bulves nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais.
  2. Į dubenį sumaišykite grietinėlę, tarkuotą čederį, česnaką, druską, pipirus ir muskato riešutą.
  3. Sluoksniuokite bulves kepimo inde, kiekvieną sluoksnį aptepdami grietinėlės mišiniu.
  4. Kepkite orkaitėje 180 °C temperatūroje apie 45–50 minučių, kol viršus taps auksinis.
  5. Patiekite kaip pagrindinį arba garnyrą.

5. Kepta lašiša su medaus ir sojų padažu

Paruošimo laikas: 30 minučių
Porcijos: 4

Ingredientai:

  • 4 lašišos filė gabalėliai
  • 2 šaukštai medaus
  • 2 šaukštai sojų padažo
  • 1 šaukštelis tarkuoto imbiero
  • 1 skiltelė česnako, susmulkinta
  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Sezamo sėklos ir svogūnų laiškai papuošimui

Paruošimas:

  1. Dubenyje sumaišykite medų, sojų padažą, imbierą ir česnaką.
  2. Lašišą užpilkite paruoštu marinatu ir palikite pastovėti 15 minučių.
  3. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir kepkite lašišą po 3–4 minutes iš kiekvienos pusės.
  4. Patiekite su sezamo sėklomis ir svogūnų laiškais. Puikiai tinka su ryžiais ar salotomis.

6. Jautienos troškinys su daržovėmis

Paruošimo laikas: 2 valandos
Porcijos: 6

Ingredientai:

  • 800 g jautienos gabalėlių
  • 4 vidutinės bulvės, supjaustytos kubeliais
  • 3 morkos, supjaustytos griežinėliais
  • 1 svogūnas, smulkiai pjaustytas
  • 3 skiltelės česnako
  • 2 puodeliai jautienos sultinio
  • 1 šaukštas pomidorų pastos
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druska, pipirai, lauro lapai ir čiobreliai pagal skonį

Paruošimas:

  1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite jautieną iki auksinės spalvos.
  2. Sudėkite svogūną, česnaką, pomidorų pastą ir prieskonius. Kepkite dar kelias minutes.
  3. Supilkite jautienos sultinį, sudėkite bulves, morkas ir troškinkite ant mažos ugnies apie 1,5 valandos.
  4. Patiekite su duona arba ryžiais.

7. Vegetariškas baklažanų apkepas

Paruošimo laikas: 1 valanda 20 minučių
Porcijos: 6

Ingredientai:

  • 2 dideli baklažanai, supjaustyti griežinėliais
  • 1 puodelis pomidorų padažo
  • 2 puodeliai tarkuoto mocarelos sūrio
  • 1/2 puodelio tarkuoto parmezano
  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Bazilikas papuošimui
  • Druska ir pipirai pagal skonį

Paruošimas:

  1. Baklažanus apibarstykite druska ir palikite 20 minučių, kad išsiskirtų kartumas. Tada nuplaukite ir nusausinkite.
  2. Keptuvėje su alyvuogių aliejumi apkepkite baklažanų griežinėlius.
  3. Kepimo inde sluoksniuokite baklažanus, pomidorų padažą ir mocarelos sūrį. Kartokite sluoksnius.
  4. Užbaikite parmezano sūriu ir kepkite 180 °C temperatūroje apie 40 minučių.
  5. Papuoškite šviežiu baziliku.

8. Krevetės česnakinio sviesto padaže

Paruošimo laikas: 20 minučių
Porcijos: 4

Ingredientai:

  • 500 g krevečių
  • 3 skiltelės česnako, susmulkintos
  • 3 šaukštai sviesto
  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštelis citrinos sulčių
  • Petražolės papuošimui
  • Druska ir pipirai pagal skonį

Paruošimas:

  1. Keptuvėje ištirpinkite sviestą su alyvuogių aliejumi. Sudėkite česnaką ir pakepinkite kelias minutes.
  2. Įdėkite krevetes, pagardinkite druska, pipirais ir citrinos sultimis. Kepkite 5–7 minutes.
  3. Patiekite su makaronais, ryžiais arba duona, papuošę petražolėmis.

9. Orkaitėje kepti faršo suktinukai

Paruošimo laikas: 45 minutės
Porcijos: 4

Ingredientai:

  • 500 g jautienos arba vištienos faršo
  • 1 svogūnas, smulkiai pjaustytas
  • 1 kiaušinis
  • 1/2 puodelio džiūvėsėlių
  • 2 šaukštai pomidorų padažo
  • 1 šaukštas garstyčių
  • Druska, pipirai ir prieskonių mišinys pagal skonį

Paruošimas:

  1. Sumaišykite faršą su svogūnu, kiaušiniu, džiūvėsėliais, pomidorų padažu, garstyčiomis ir prieskoniais.
  2. Formuokite mažus suktinukus ir sudėkite į kepimo formą.
  3. Kepkite 200 °C temperatūroje apie 30 minučių, kol taps auksinės spalvos.
  4. Patiekite su bulvių koše ar salotomis.

10. Saldžiųjų kukurūzų sriuba

Paruošimo laikas: 40 minučių
Porcijos: 4

Ingredientai:

  • 1 skardinė saldžiųjų kukurūzų
  • 1 svogūnas, smulkiai pjaustytas
  • 1 skiltelė česnako
  • 3 puodeliai daržovių sultinio
  • 1/2 puodelio grietinėlės
  • Druska, pipirai pagal skonį
  • Petražolės papuošimui

Paruošimas:

  1. Keptuvėje apkepkite svogūną ir česnaką, kol suminkštės.
  2. Įpilkite daržovių sultinį ir sudėkite kukurūzus. Virkite apie 20 minučių.
  3. Sriubą sutrinkite trintuvu, supilkite grietinėlę ir dar kelias minutes pavirkite.
  4. Papuoškite petražolėmis ir patiekite.