Pastaruoju metu gaminate tik keletą įprastų patiekalų? Galbūt laikas praturtinti savo virtuvę naujomis idėjomis! Šiame straipsnyje rasite įkvepiančių vakarienės patiekalų idėjų – nuo lengvai pagaminamų vakarienių iki mažiau įprastų, bet skanių variantų. Išsirinkite, kas tinka jums ir jūsų šeimai.
1. Kreminė brokolių sriuba
Paruošimo laikas: 50 minučių
Porcijos: 4
Ingredientai:
- 500 g šviežių arba šaldytų brokolių
- 1 vidutinio dydžio svogūnas, smulkiai supjaustytas
- 2 skiltelės česnako, susmulkintos
- 3 puodeliai daržovių sultinio
- 1 puodelis grietinėlės arba augalinio pieno
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Druska ir pipirai pagal skonį
- Tarkuotas čederio sūris (nebūtina)
Paruošimas:
- Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir pakepinkite svogūną bei česnaką, kol suminkštės.
- Įpilkite daržovių sultinį ir sudėkite brokolius. Virkite apie 20 minučių, kol brokoliai taps minkšti.
- Naudodami trintuvą, sriubą sutrinkite iki vientisos masės.
- Supilkite grietinėlę, pagardinkite druska ir pipirais, tada dar kelias minutes pavirkite ant mažos ugnies.
- Patiekite su tarkuotu sūriu ir šviežia duona.
2. Vištienos su salotų lapais suktinukai
Paruošimo laikas: 25 minutės
Porcijos: 4
Ingredientai:
- 500 g vištienos faršo
- 1 šaukštas sojų padažo
- 1 šaukštas hoisin padažo (arba mėgstamo azijietiško padažo)
- 2 skiltelės česnako, susmulkintos
- 1 nedidelis imbiero gabalėlis, sutarkuotas
- Salotų lapai (pavyzdžiui, romėnų arba ledų salotų)
- Morkų juostelės, agurkai ar kitos daržovės papuošimui
- Alyvuogių aliejus kepimui
Paruošimas:
- Įkaitinkite keptuvę su šiek tiek alyvuogių aliejaus ir apkepkite česnaką bei imbierą.
- Sudėkite vištienos faršą, kepkite apie 10 minučių, kol mėsa taps auksinė.
- Įmaišykite sojų ir hoisin padažus, leiskite mišiniui lengvai troškintis dar 5 minutes.
- Salotų lapuose išdėliokite vištienos mišinį ir papuoškite morkų bei agurkų juostelėmis.
- Patiekite kaip užkandį arba pagrindinį patiekalą.
3. Orzo su dešra, špinatais ir kukurūzais
Paruošimo laikas: 30 minučių
Porcijos: 4
Ingredientai:
- 1 puodelis orzo (smulkių makaronų)
- 300 g itališkos dešros (arba vištienos dešrelių)
- 1 puodelis šviežių špinatų
- 1 puodelis kukurūzų (šviežių ar šaldytų)
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 2 puodeliai vištienos arba daržovių sultinio
- Druska, pipirai ir parmezano sūris pagal skonį
Paruošimas:
- Įkaitinkite keptuvę su alyvuogių aliejumi ir apkepkite dešrą, kol ji apskrus.
- Sudėkite orzo, supilkite sultinį ir troškinkite apie 15 minučių, kol makaronai išvirs.
- Įmaišykite špinatus ir kukurūzus, troškinkite dar 5 minutes.
- Pagardinkite druska, pipirais ir patiekite su tarkuotu parmezanu.
4. Saldžiųjų bulvių apkepas
Paruošimo laikas: 1 valanda
Porcijos: 6
Ingredientai:
- 4 vidutinio dydžio saldžiosios bulvės
- 1 puodelis grietinėlės
- 1 puodelis tarkuoto čederio sūrio
- 2 šaukštai sviesto
- 1 skiltelė česnako, susmulkinta
- Druska, pipirai ir muskato riešutas pagal skonį
Paruošimas:
- Saldžiąsias bulves nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais.
- Į dubenį sumaišykite grietinėlę, tarkuotą čederį, česnaką, druską, pipirus ir muskato riešutą.
- Sluoksniuokite bulves kepimo inde, kiekvieną sluoksnį aptepdami grietinėlės mišiniu.
- Kepkite orkaitėje 180 °C temperatūroje apie 45–50 minučių, kol viršus taps auksinis.
- Patiekite kaip pagrindinį arba garnyrą.
5. Kepta lašiša su medaus ir sojų padažu
Paruošimo laikas: 30 minučių
Porcijos: 4
Ingredientai:
- 4 lašišos filė gabalėliai
- 2 šaukštai medaus
- 2 šaukštai sojų padažo
- 1 šaukštelis tarkuoto imbiero
- 1 skiltelė česnako, susmulkinta
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
- Sezamo sėklos ir svogūnų laiškai papuošimui
Paruošimas:
- Dubenyje sumaišykite medų, sojų padažą, imbierą ir česnaką.
- Lašišą užpilkite paruoštu marinatu ir palikite pastovėti 15 minučių.
- Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir kepkite lašišą po 3–4 minutes iš kiekvienos pusės.
- Patiekite su sezamo sėklomis ir svogūnų laiškais. Puikiai tinka su ryžiais ar salotomis.
6. Jautienos troškinys su daržovėmis
Paruošimo laikas: 2 valandos
Porcijos: 6
Ingredientai:
- 800 g jautienos gabalėlių
- 4 vidutinės bulvės, supjaustytos kubeliais
- 3 morkos, supjaustytos griežinėliais
- 1 svogūnas, smulkiai pjaustytas
- 3 skiltelės česnako
- 2 puodeliai jautienos sultinio
- 1 šaukštas pomidorų pastos
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Druska, pipirai, lauro lapai ir čiobreliai pagal skonį
Paruošimas:
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite jautieną iki auksinės spalvos.
- Sudėkite svogūną, česnaką, pomidorų pastą ir prieskonius. Kepkite dar kelias minutes.
- Supilkite jautienos sultinį, sudėkite bulves, morkas ir troškinkite ant mažos ugnies apie 1,5 valandos.
- Patiekite su duona arba ryžiais.
7. Vegetariškas baklažanų apkepas
Paruošimo laikas: 1 valanda 20 minučių
Porcijos: 6
Ingredientai:
- 2 dideli baklažanai, supjaustyti griežinėliais
- 1 puodelis pomidorų padažo
- 2 puodeliai tarkuoto mocarelos sūrio
- 1/2 puodelio tarkuoto parmezano
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
- Bazilikas papuošimui
- Druska ir pipirai pagal skonį
Paruošimas:
- Baklažanus apibarstykite druska ir palikite 20 minučių, kad išsiskirtų kartumas. Tada nuplaukite ir nusausinkite.
- Keptuvėje su alyvuogių aliejumi apkepkite baklažanų griežinėlius.
- Kepimo inde sluoksniuokite baklažanus, pomidorų padažą ir mocarelos sūrį. Kartokite sluoksnius.
- Užbaikite parmezano sūriu ir kepkite 180 °C temperatūroje apie 40 minučių.
- Papuoškite šviežiu baziliku.
8. Krevetės česnakinio sviesto padaže
Paruošimo laikas: 20 minučių
Porcijos: 4
Ingredientai:
- 500 g krevečių
- 3 skiltelės česnako, susmulkintos
- 3 šaukštai sviesto
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
- 1 šaukštelis citrinos sulčių
- Petražolės papuošimui
- Druska ir pipirai pagal skonį
Paruošimas:
- Keptuvėje ištirpinkite sviestą su alyvuogių aliejumi. Sudėkite česnaką ir pakepinkite kelias minutes.
- Įdėkite krevetes, pagardinkite druska, pipirais ir citrinos sultimis. Kepkite 5–7 minutes.
- Patiekite su makaronais, ryžiais arba duona, papuošę petražolėmis.
9. Orkaitėje kepti faršo suktinukai
Paruošimo laikas: 45 minutės
Porcijos: 4
Ingredientai:
- 500 g jautienos arba vištienos faršo
- 1 svogūnas, smulkiai pjaustytas
- 1 kiaušinis
- 1/2 puodelio džiūvėsėlių
- 2 šaukštai pomidorų padažo
- 1 šaukštas garstyčių
- Druska, pipirai ir prieskonių mišinys pagal skonį
Paruošimas:
- Sumaišykite faršą su svogūnu, kiaušiniu, džiūvėsėliais, pomidorų padažu, garstyčiomis ir prieskoniais.
- Formuokite mažus suktinukus ir sudėkite į kepimo formą.
- Kepkite 200 °C temperatūroje apie 30 minučių, kol taps auksinės spalvos.
- Patiekite su bulvių koše ar salotomis.
10. Saldžiųjų kukurūzų sriuba
Paruošimo laikas: 40 minučių
Porcijos: 4
Ingredientai:
- 1 skardinė saldžiųjų kukurūzų
- 1 svogūnas, smulkiai pjaustytas
- 1 skiltelė česnako
- 3 puodeliai daržovių sultinio
- 1/2 puodelio grietinėlės
- Druska, pipirai pagal skonį
- Petražolės papuošimui
Paruošimas:
- Keptuvėje apkepkite svogūną ir česnaką, kol suminkštės.
- Įpilkite daržovių sultinį ir sudėkite kukurūzus. Virkite apie 20 minučių.
- Sriubą sutrinkite trintuvu, supilkite grietinėlę ir dar kelias minutes pavirkite.
- Papuoškite petražolėmis ir patiekite.