Pavasariškas bulvių ir šparagų apkepėlis

Pavasariškas bulvių ir šparagų apkepėlis

Paskutinį kartą atnaujinta: 2025-03-26

Kai kuriuos metus, periodiškai, organizuoju vakarienės intervenciją, kuri gali pasirodyti švelnesnė, nei yra iš tikrųjų. Iš pirmo žvilgsnio tai skamba kaip „Mielasis, galvojau, kad šią savaitę pasigaminsiu ką nors kitaip vakarienei“, tačiau iš tikrųjų tai labiau primena „Oi, esu taip pavargusi nuo užsakytos maisto ir greitai paruoštų patiekalų! Man užtenka!“ Tokiu atveju aš meta šaukštą ir reikalauju, kad mes pasistengtume geriau.

Vakarienė nėra mano stiprioji pusė; man patinka šalutiniai patiekalai ir „tapas“ stiliaus valgiai (juokas, susidedantis iš likučių iš šaldytuvo). Aš puikiai gaminu blynus, salotas ir bulves, tačiau kai kalbama apie tai, ką laikau šventuoju namų gaminimo Graalu – reguliariai paruošti vakarienę – aš labai nusiviliu. Kadangi galime greitai gauti puikių salotų, hummuso ir plonų picų, kodėl turėčiau vargti su orkaitės įjungimu?

Laimei, aš noriu vargti, nes įvyko tam tikri įvykiai. Pirma, turgūs pagaliau prisipildė vietinių pavasario daržovių, kurias aš nešuosi namo po kelis kilogramus. Niekas, ką galiu užsisakyti vakarienei, neturi tokio skonio ar išvaizdos. Antra, mes artėjame prie amžiaus, kai prie stalo turime mažą žmogų, kurio nesiruošiu maitinti užsakytu Pad Thai. Taigi, atėjo laikas pagaliau susitvarkyti su vakariene.

Pradedu nuo savo mėgstamo triuko tiems, kurie susiduria su vakarienės krize: uždėti kiaušinį. Šiuo metu tai yra atsakymas į beveik visas mano vakarienės problemas. „Pagaminau kremo špinatų ir pavasario svogūnų partiją, ką dabar daryti?“ Arba šią savaitę: „Turiu gražų ryšulį rampų, kurie guli šaldytuve, kaip galiu tai paversti vakariene?“ Beveik kiekvienu atveju, šiek tiek skrudintos duonos ir keptas kiaušinis paverčia šiuos dalykus tikra vakariene. Aštrus pomidorų troškinys tampa šakšuka; šiltos grybų salotos tampa pagrindiniu patiekalu, imbierinės keptos ryžiai tampa patiekalu, apie kurį svajojate mėnesiais, o ryškios bulvės gauna progą spindėti kaip pagrindinis kursas.

O vakar, bandydama lengvesnį hash variantą – taip, kaip hash browns arba corned beef hash, bet su traškiu Niu Džersio šparagu – net nereikėjo duonos, kad gautume patenkinamą vėlyvą vakarienę. Galvojau apie būdus, kaip perkurti hash nuo tada, kai šią žiemą išbandžiau skanų, bet sunkų variantą su sutrintais trumpais šonkauliais. Pavasariui atėjus (arba vasarai, iš tikrųjų, su šiuo nepakeliamu karščiu ir drėgme, kurią turėjome šią savaitę), nedaug kas yra labiau pageidautina nei vieno puodo patiekalas, leidžiantis man pasinaudoti savo ūkininko turguje gautomis gėrybėmis, nesukant orkaitės.

* Plonai supjaustykite švarias rampas, laikydami svogūnėlius ir lapus atskirai. Kepti svogūnėlius svieste ir/arba aliejuje, kol jie švelniai karamelizuojasi, apie 5–10 minučių, tada pridėti lapus ir kepti dar 5 minutes. Pagardinti druska ir pipirais. Pateikti ant duonos riekės. Jei turite Kanados šoninės, paskrudinkite ploną gabalėlį ir uždėkite ant duonos prieš rampas. Jei turite tarkuoto gruyère ar ožkos sūrio, naudokite ir tai. Iškepti kiaušinį ir štai! Skaniausia atvira vakarienės sumuštinė. Būtinai išbandykite!

Pavasariško bulvių ir šparagų apkepėlio receptas

Aš dažnai sakau, kad tai labai lankstus receptas. Pagrindinė idėja yra vieno puodo hash, kuris yra lengvesnis nei įprasti variantai ir pilnas tekstūros; nesvarbu, ar naudojate geltonas bulves, ar Russet, ar šoninės, ar pancetta, šparagus ar ką nors kitą, kas jums patiko tą savaitę turgelyje. Jums net nereikia uždėti kiaušinio, jei šiandien labiau norite keptos lašišos ar grilio kotletų. Bet jis nėra pusė blogas ir toks, koks yra, ir manau, kad tai taps savaitgalio ryto klasika. Ir taip, tai mano vyras, kurį girdite džiaugiamės fone; jis taip reaguoja, kai kalbama apie sūdyto kiaulienos produktus.

Pakankamai, kad uždėti keturis keptus kiaušinius

115 gramų pancetta (sūdyta kiauliena, kuri yra mažiau sūri nei prosciutto ir nėra rūkyta kaip šoninė), supjaustyta 0,6 cm kubeliais
450 gramų geltonųjų bulvių, nuluptų ir supjaustytų 1,3 cm kubeliais
1 mažas geltonas svogūnas, smulkiai supjaustytas
225 gramų šparagų, kieti galai nupjauti ir supjaustyti 2,5 cm ilgio gabalėliais
Druska ir pipirai pagal skonį

Patiekimo idėjos: Kepti kiaušiniai, šiek tiek ožkos sūrio ir žaliosios svogūnų skiltelės

Įkaitinkite 30 cm ketaus keptuvę ant vidutinės ugnies. Kepti pancetta, dažnai apverčiant, kad ji apskrustų ir būtų traški iš visų pusių; tai užtrunka apie 10 minučių. Išimkite su skimmeriu ir nusausinkite ant popierinių rankšluosčių. Palikite ugnį ir riebalus keptuvėje. (Su gerai pagaminta ketaus keptuve, tai turėtų būti visi riebalai, kurių reikia likusiai hash daliai gaminti. Jei nenaudojate ketaus keptuvės, gali prireikti pridėti šaukštą ar du aliejaus; jei praleidote kiaulieną, pradėkite su 2 šaukštais aliejaus.)

Įdėkite bulves, jų nejudindami kelias minutes. Pasinaudokite šiuo laiku, kad gerai pagardintumėte druska ir pipirais. Kai bulvės šiek tiek apskrus, pradėkite jas apversti ir leiskite vėl kepti keletą minučių. Idėja yra nebandyti atitraukti jų nuo keptuvės, kai jos jau turi šiek tiek spalvos, jas lengviau apversti ir taip artėjate prie tikslo – gauti tolygiai apskrudusias bulves.

Kai bulvės bus apie trys ketvirtadaliai tokių, kokių norite – tai užtrunka apie 15 minučių – pridėkite svogūną. (Aš pridedu jį dabar, o ne anksčiau, nes dažnai jis sudega prieš bulves.) Kepkite dar 5 minutes. Pridėkite šparagus, uždenkite keptuvę ir kepkite 5–8 minutes, arba kol jie bus traškūs. (Ploni šparagai užtruks tik 5 minutes; storesni šparagai užtruks ilgiau.) Nuimkite dangtį, grąžinkite pancetta į keptuvę dar minutei, kad sušiltų. Paragaukite ir, jei reikia, pagardinkite. Pateikite iš karto.