Dulce de leche arba cajeta – sodrus naminis karamelės skanėstas

Dulce de leche arba cajeta – sodrus naminis karamelės skanėstas

Šį savaitgalį planuojame gaminti dulce de leche arba cajeta, o gal abu.

Laikas atsisakyti saldinto kondensuoto pieno ir išbandyti tikrąją dulce de leche gamybą. Tam reikia pieno iš šaldytuvo, cukraus, druskos, truputį vanilės pupelės ir galbūt cinamono lazdelės. Šiuos ingredientus virkite kartu, kol mišinys taps tirštu karamelės sluoksniu su sodriu, intensyviu skoniu. Tai puikus savaitgalio projektas, nes nors reikia skirti kelias valandas, tikras darbas užima apie 20 minučių. Sausio pabaigoje, kai šaltis verčia likti namuose, tokie projektai suteikia šilumos ir jaukumo. Kai jau pavargote nuo sveikų receptų, šis saldus skanėstas grąžina prabangos pojūtį. Dulce de leche yra unikalaus skonio, kuris pasižymi gilumu ir sodrumu. Tai paprastas gaminimo procesas, kuriam nereikia nervų varginančių procedūrų. Mišinį reikia tik virti ilgą laiką ir reguliariai maišyti, kol pasieksite norimą konsistenciją. Dulce de leche pažodžiui reiškia „pieno džemas”. Šis skanėstas yra populiarus Pietų Amerikoje, ypač Argentinoje, Bolivijoje, Brazilijoje, Čilėje, Paragvajuje, Peru, Urugvajuje ir Venesueloje. Kiekvienas regionas turi savą variantą: El Salvadore jis būna trupinis, Kolumbijoje ir Venesueloje vadinamas „Arequipe” ir turi pudingo tipo tekstūrą, o Dominikos Respublikoje gaminamas su mažiau pieno, todėl būna labiau kaip fudge. Puerto Rike dažnai naudojamas kokosų pienas, o Meksikoje populiariausia cajeta, pagaminta iš ožkos pieno. Naudojant ožkos pieną gaminant cajeta, skonis tampa dar įdomesnis ir sodresnis. Nors daugeliui atrodo, kad ožkos pienas gali suteikti specifinį skonį, gaminant karamelę jis tik praturtina bendrą skonio paletę. Dulce de leche ar cajeta yra puikus desertas, kurį galima naudoti įvairiais būdais: ant krepų, ledų, pyragų ar tiesiog kabinant šaukštu. Gaminant namuose galima reguliuoti saldumą ir tekstūrą, todėl jis tampa dar skanesnis. Štai kaip jį paruošti:

Namų dulce de leche arba cajeta

Ingredientai:

  • 1-2 cm ilgio vanilės pupelės segmentas (pasirinktinai)
  • 1 litras viso pieno (karvės arba ožkos, arba jų derinys)
  • 1 puodelis granuliuoto arba rudo cukraus
  • 2 cm ilgio cinamono lazdelė (pasirinktinai)
  • 1/4 arbatinio šaukštelio rupios arba druskingos jūros druskos (pasirinktinai, bet suteikia puikų skonį)
  • 1/4 arbatinio šaukštelio kepimo sodos, ištirpintos 2 arbatiniuose šaukšteliuose vandens

Gaminimo procesas:

  1. Perpjaukite vanilės pupelę išilgai ir išskrapštykite sėklas. Įdėkite jas kartu su tuščiomis vanilės ankštimis, pienu, cukrumi, cinamonu ir druska į vidutinio dydžio puodą.
  2. Mišinį užvirkite, kartais pamaišydami.
  3. Nuimkite puodą nuo ugnies ir lėtai įmaišykite kepimo sodos ir vandens mišinį. Jei naudojate ožkos pieną, mišinys putos.
  4. Grąžinkite puodą ant viryklės ir laikykite jį greitame virime. Maišykite kas 15 minučių, kol mišinys pradės įgauti šviesiai rudą spalvą (po maždaug valandos).
  5. Kai mišinys pasidaro tirštas ir intensyviai rudas, dažniau maišykite kas 5 minutes.
  6. Kai karamelė pasiekia norimą konsistenciją, perpilkite ją per smulkią sietelį (jei norite). Jei ji per tiršta, įmaišykite šiek tiek vandens.
  7. Supilkite į stiklainius ir laikykite šaldytuve iki mėnesio.

Patiekite ant ledų, krepų, pyragų arba tiesiog mėgaukitės šaukštu.