Kiaušiniai dažnai laikomi universaliu ir vertingu pasirinkimu tiek pusryčiams, tiek pietums ar vakarienei. Tačiau ar žinojote, kad galima „iškepti“ kiaušinį nenaudojant karščio? Skamba neįprastai, bet už šio efekto slypi ne magija, o gryniausia chemija.
Kaip alkoholis veikia kiaušinio baltymą
Tereikia įmušti kiaušinį į taurę, pripildytą alkoholio. Kuo stipresnis alkoholis, tuo greičiau įvyks pokytis. Praėjus maždaug valandai, galėsite stebėti, kaip kiaušinio baltymas tampa baltas ir standus – toks pat, tarsi būtų termiškai apdorotas.
Mokslinis paaiškinimas
Kiaušinio baltymą sudaro vanduo ir baltymai. Šiuose baltymuose rasime ilgas amino rūgščių grandines, kurios paprastai būna susisukusios ir laikomos tam tikros formos. Šią struktūrą stabilizuoja vandeniliniai ryšiai.
Kai vandeniliniai ryšiai paveikiami karščio, rūgšties ar stipraus alkoholio, jie suyra. Amino rūgštys išsilanksto, baltymai prilimpa vieni prie kitų ir susidaro visiškai nauja struktūra – iškeptas baltymas. Šį procesą galime vadinti baltymų denatūracija.
Svarbus įspėjimas
Nors kiaušinio baltymas pakeičia spalvą ir tekstūrą, toks „iškeptas“ produktas nėra tinkamas vartoti. Alkoholis, ypač techninis ar stiprus spiritas, yra nuodingas. Todėl tokia eksperimentinė procedūra skirta tik smalsumui patenkinti ir stebėjimui, bet ne maistui gaminti.
Norint sveikai praturtinti savo mitybą baltymais, geriausia rinktis įprastus ir skanius patiekalus su termiškai apdorotais kiaušiniais. Kiaušiniai išlieka greitu ir maistingu pasirinkimu bet kuriai dienos daliai.