Raugintų kopūstų sriuba

Raugintų kopūstų sriuba

Ši raugintų kopūstų sriuba – išskirtinis ir labai gardus patiekalas. Tai puikus pavyzdys, kaip Ukrainos ūkininkai ir paprasti žmonės sugebėdavo iš pagrindinių produktų sukurti skanius patiekalus. Mano vyro seneliai raugintus kopūstus laikydavo statinėse visai žiemai. Tai buvo vienas pagrindinių jų daržovių šaltinių šaltuoju metų laiku, todėl jie sugalvodavo įvairiausių būdų jiems panaudoti, vienas iš jų – tradicinė sriuba kapustniak.

Ši sriuba išsiskiria savo tekstūra ir malonia rūgštele, kurią suteikia rauginti kopūstai. Be to, šoninė prideda lengvo dūmo skonio. Ypač skanu valgyti su šviežia, traškia duona. Tai sotus ir šildantis patiekalas, kurį galima mėgautis kelias dienas iš eilės.

Raugintų kopūstų sriubos ingredientai (8 porcijoms)

  • 1 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • 230 g šoninės, smulkiai supjaustytos
  • 1 saliero stiebas, smulkiai supjaustytas
  • 1 vidutinis svogūnas, smulkiai supjaustytas
  • 2 vidutinės morkos, plonai supjaustytos
  • 3 vidutinės bulvės (apie 450 g), nuluptos ir supjaustytos 1 cm storio gabalėliais
  • 60 ml kruopščiai perplautos bolivinės balandos (nebūtina)
  • 500-700 g raugintų kopūstų, nuplautų ir nusausintų
  • 2 litrai neriebaus vištienos sultinio
  • 500 ml vandens (arba pagal skonį)
  • 400 g konservuotų baltųjų pupelių su skysčiu
  • 1 lauro lapas
  • Druska, pipirai ir mėgstami prieskoniai pagal skonį

Kaip paruošti raugintų kopūstų sriubą (kapustniak)

  1. Dideliame puode ar storadugniame troškintuve įkaitinti alyvuogių aliejų. Sudėti supjaustytą šoninę ir kepti, kol apskrus. Išimti šoninę iš puodo ir atidėti.
  2. Į tą patį puodą sudėti smulkintus salierus ir svogūnus. Kepti apie 5 minutes, kol suminkštės ir įgaus auksinį atspalvį.
  3. Tuomet sudėti pjaustytas morkas, bulves, bolivinę balandą (jei naudojama), supilti vištienos sultinį ir vandenį. Užvirinti, sumažinti kaitrą ir palikti virti apie 15 minučių.
  4. Suberti gerai nuplautus raugintus kopūstus, pusę anksčiau keptos šoninės, pupeles su jų skysčiu bei įdėti lauro lapą. Virti dar apie 10 minučių, kol bulvės visiškai suminkštės.
  5. Pagal skonį pagardinti druska, pipirais ir mėgstamais prieskoniais. Patiekti su traškia duona, o ant viršaus galima užbarstyti likusią šoninę.

Ši sriuba puikiai laikosi šaldytuve kelias dienas ir net įgauna dar intensyvesnį skonį!