Varkšėčiai yra blyneliai, populiarūs visoje Rytų Europoje. Jie tradiciškai gaminami iš varškės arba ūkininkų sūrio, yra saldūs, paprasti ir nepaprastai skanūs. Keptuvėje jie greitai apskrunda, todėl išorė tampa traški, o vidus išlieka minkštas ir kreminis. Dažniausiai patiekiami su grietine, uogiene ar medumi ir gali būti valgomi tiek pusryčiams, tiek desertui. Tai tikras skanumynas, kuris, paragavus, greitai taps nuolatiniu savaitgalio ryto ritualu. Be to, jų gamyba yra nesudėtinga.
Tešla paruošiama sumaišius varškę (apie ją plačiau vėliau), kiaušinius, miltus, cukrų ir druską, kol gaunama vientisa masė. Kai kurie receptai siūlo įdėti vanilės ekstrakto, kiti – razinų. Čia pasirinktas variantas su vanile. Dabar apie pagrindinį ingredientą – sūrį. Kaip minėta, varkšėčiai tradiciškai gaminami iš varškės arba ūkininkų sūrio, tačiau šių produktų ne visada lengva rasti. Puikiai tinka ir rikota ar varškės sūris, tačiau jie yra šiek tiek drėgnesni nei įprastai naudojami ingredientai. Naudojant šiuos pakaitalus, gali prireikti šiek tiek daugiau miltų – iki vienos stiklinės. Tešla bus lipni, bet tai visiškai normalu.
Paruošus tešlą, reikia šaukštu kabinti didelius jos gabalėlius ir dėti ant miltais pabarstyto paviršiaus.
Tuomet, rankomis arba šakute, suformuojami blyneliai – plokšti apvalūs paplotėliai.
Jie dedami į įkaitintą aliejų keptuvėje ir kepami tol, kol gražiai apskrunda ir įgauna auksinį atspalvį.
Patiekiama su uogiene, grietine ar medumi – puikus pasirinkimas pusryčiams ar desertui. Skanaukite ir mėgaukitės!
Gaminimo laikas: 30 min.
Ingredientai:
- 450 g varškės, ūkininkų sūrio arba rikotos
- 90 g kvietinių miltų + papildomai apvoliojimui
- 2 kiaušiniai
- 50 g cukraus
- 1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto
- ½ arbatinio šaukštelio druskos
- Augalinis aliejus kepimui
- Patiekimui: grietinė, uogienė, medus, cukraus pudra
Paruošimas:
- Dideliame dubenyje sumaišyti varškę, 90 g miltų, kiaušinius, cukrų, vanilę ir druską. Plakti elektriniu maišytuvu apie 2-3 minutes, kol masė taps vientisa (gali likti nedidelių varškės gumulėlių, tešla bus lipni).
- Didelėje keptuvėje ant vidutinės kaitros įkaitinti 3-4 šaukštus aliejaus.
- Darbo paviršių gausiai pabarstyti miltais. Šaukštu kabinti tešlą ir dėti ant miltuoto paviršiaus. Naudojant šakutę ir rankas, suformuoti blynelį, jį lengvai pavoliojant miltuose.
- Į įkaitintą keptuvę dėti blynelį ir kepti po 3-4 minutes iš kiekvienos pusės, kol taps auksinės spalvos.
- Patiekti su pasirinktais priedais: uogiene, grietine, medumi ar cukraus pudra.