Šaltibarščius labai paprasta paruošti, o skonis – neįtikėtinai gaivus!
Šaltibarščių receptas
- Burokėliai: Raudoni burokėliai, būtini ryškiai rožinei spalvai. Naudokite paprastus raudonus burokėlius, o ne dryžuotus viduje. Jei įsigysite burokėlius su lapais, panaudokite juos kitiems patiekalams, pvz., pakepintiems burokėlių lapams.
- Ridikėliai: Galite rinktis bet kurios spalvos ridikėlius.
- Agurkai: Rekomenduojami maži persiški agurkai, bet galite naudoti ir angliškus agurkus, jei reikia.
- Kefyras: Kefyras primena skystą jogurtą. Jis suteikia sriubai kreminę tekstūrą be sunkumo ir prideda rūgštumo.
- Šviežia petražolė ir krapai: Šios žolelės naudojamos sriuboje ir kaip papuošimas.
- Natūralus jogurtas arba grietinė: Galite pridėti po šaukštą ant viršaus, jei norite.
- Kietai virtas kiaušinis: Papildomas pasirinkimas tekstūrai ir baltymams.
- Alyvuogių aliejus, košerinė druska, šviežiai malti juodieji pipirai: Alyvuogių aliejus naudojamas apšlakstyti prieš patiekiant.
Paruošimo būdas
1 žingsnis: Virkite burokėlius Į didelį puodą įdėkite burokėlius ir užpilkite vandeniu. Užvirkite ir virkite apie 30-40 minučių, kol jie taps minkšti. Išimkite iš vandens ir palikite atvėsti.
2 žingsnis: Supjaustykite daržoves ir žoleles Naudodami gerą virėjo peilį, pusę agurkų ir ridikėlių plonai supjaustykite apskritimais, o kitą pusę – degtukų lazdelėmis. Laikykite apskritimus ir degtukų lazdelės atskirai. Smulkiai sukapokite krapus ir petražoles.
3 žingsnis: Sutarkuokite burokėlius Kai burokėliai pakankamai atvės, nulupkite juos, tada sutarkuokite naudojant stambią tarka.
4 žingsnis: Sumaišykite šaltibarščius Į didelį dubenį supilkite kefyrą. Pridėkite sutarkuotus burokėlius, agurkus ir ridikėlius, supjaustytus degtukų lazdelėmis, smulkintas žoleles, druską ir pipirus. Išmaišykite, kol visos sudedamosios dalys susijungs.
5 žingsnis: Atvėsinkite bent 30 minučių, tada patiekite Šaltibarščiai bus labai skanūs, kai jie bus labai šalti! Atvėsinkite bent 30 minučių ar ilgiau prieš patiekdami. Patiekite, pridėdami plonai supjaustytus agurkus ir ridikėlius, daugiau šviežių krapų ir petražolių, šaukštą jogurto ir šlakelį alyvuogių aliejaus. Jei pageidaujate, pridėkite pusę kietai virto kiaušinio ant viršaus.
Patarimai ir laikymas
- Spalva: Šaltibarščiai tampa ryškesni rožiniai, kuo ilgiau jie atvėsinami. Jei norite ryškiai rožinės spalvos, palikite juos šaldytuve per naktį.
- Daržovių paruošimas: Jei norite, galite visas daržoves supjaustyti plonais apskritimais vietoj degtukų lazdelių. Man patinka degtukų lazdelės tekstūra, nes jos yra tokio pat dydžio kaip tarkuoti burokėliai.
- Laikymas: Šaltibarščius galima paruošti dieną prieš. Laikykite sandarioje talpyklėje šaldytuve iki 3 dienų. Šaldyti nerekomenduojama, nes kefyras praranda savybes šaldant.