Vilniuje bankrutavo „Pizza Max“ picerijų tinklas: skolos ir pandemijos pasekmės

Vilniuje bankrutavo „Pizza Max“ picerijų tinklas: skolos ir pandemijos pasekmės

Vilniaus picerijų tinklą „Pizza Max“ valdžiusi įmonė „Aistvalda“ oficialiai paskelbė apie savo bankrotą. Kaip rodo vieši duomenys, bendrovė susidūrė su didelėmis finansinėmis problemomis, kurios galiausiai privertė nutraukti veiklą. Šis bankrotas yra dar viena iliustracija apie Lietuvoje tebesitęsiančią maitinimo sektoriaus krizę.

Dingęs tinklas ir klientų pastebėjimai

„Pizza Max“ kavinės veikė sostinės mikrorajonuose – Vydūno, Dangeručio, Erfurto, Rygos ir Šiltnamių gatvėse. Tačiau pastaruoju metu socialiniuose tinkluose pasipylė gyventojų pastebėjimai, kad šios maitinimo įstaigos tyliai dingo. Informacija pasitvirtino – įmonė veiklą nutraukė spalio pabaigoje.

Pizza Max bankrutavimas
Šaltinis: Rekvizitai.Vz.lt

Finansinė našta ir bankroto priežastys

Vilniaus apygardos teismo gruodžio 20 dieną priimtoje nutartyje teigiama, kad „Aistvalda“ susidūrė su rimtomis finansinėmis problemomis, kurias paaštrino COVID-19 pandemijos metu prisiimti papildomi finansiniai įsipareigojimai. Įmonės vadovas Valdas Malinauskas nurodė, kad apyvartinių lėšų trūkumas tapo neįveikiama kliūtimi. Veiklos sąnaudos gerokai viršijo pajamas, o bandymai stabilizuoti situaciją buvo nesėkmingi.

Tarp didžiausių iššūkių buvo:

  • Smarkiai padidėjusios elektros energijos kainos.
  • Žaliavų, ypač aliejaus, kainų augimas.
  • Didėjantys darbo užmokesčiai ir kiti veiklos kaštai.

Skolos darbuotojams ir valstybei

Nutarta, kad įmonė neturi pakankamai turto padengti skoloms. Gruodžio 20 dienos duomenimis, „Aistvalda“ buvo skolinga:

  • „Sodrai“ – 53,6 tūkst. eurų.
  • Darbuotojams – 153,4 tūkst. eurų (dalis skolos atsirado dar spalį).
  • Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) – 120,1 tūkst. eurų.

Įmonė taip pat dalyvauja dvejose civilinėse bylose kaip atsakovė. Pasak teismo, 26 darbuotojai kreipėsi į Darbo ginčų komisiją, o 17 bylų jau nagrinėjama.

Sektoriaus krizė

„Pizza Max“ bankrotas – ne vienintelis maitinimo sektoriaus žllugimo atvejis pastaruoju metu. Prieš tai veiklą nutraukė Palangos restoranas „Onorė“, Liutauro Čepracko restoranas „Gastronomika“ ir seniausias meksikietiškos virtuvės restoranas Vilniuje.

Restoranų ir kavinių sektoriaus atstovai teigia, kad pandemijos padariniai, rekordinės Žaliavų ir energijos kainos bei augantys darbo kaštai yra pagrindinės problemos, kurios verčia maitinimo įstaigas užverti duris.

Ekonominiai rodikliai

„Aistvalda“ praėjusiais metais sugeneravo 2 mln. eurų pajamų ir gavo 12,3 tūkst. eurų grynojo pelno. Tačiau įmonės trumpalaikiai įsipareigojimai siekė 1,137 mln. eurų, iš kurių 1,024 mln. eurų buvo pradelsti.

Perspektyva

„Pizza Max“ istorija atspindi sunkumus, su kuriais susiduria daugelis Lietuvos maitinimo sektoriaus įmonių. Atsakingų įmonių, kurios stengiasi išvengti bankroto, laukia nelengvas kelias. Nepaisant to, tikimasi, kad kai kurios įmonės ras naujų sprendimų ir galimybių, kurios padės išlikti konkurencingoje rinkoje.