Greitojo maisto įpročiai keičiasi, tačiau sumuštinių restoranai vis dar išlieka itin populiarūs pasirinkimai – net jei dažnai laikomi ne pačiu sveikiausiu variantu. Vis dėlto, pastaraisiais metais vienas didžiausių šio sektoriaus tinklų patiria nemenkų iššūkių: restoranų skaičius pastebimai sumažėjo.
Restoranų tinklo situacija
Nors šis populiarus sumuštinių tinklas ilgą laiką plėtėsi itin sparčiai, pastaruoju metu vis daugiau restoranų uždaroma nei atidaroma. Pavyzdžiui, 2016 metais restoranų buvo uždaryta daugiau, nei duris atvėrė nauji, o per 2017–2019 metus veiklą nutraukė per du tūkstančius vietų. Pandemijos pradžioje uždarymų taip pat neišvengta, nes klientų srautai sumažėjo ir teko ieškoti naujų veiklos sprendimų.
Tokio sumažėjusio restoranų skaičiaus tinklas nebuvo turėjęs beveik dešimtmetį. Tai pirmas kartas nuo 2011 m., kai jų skaičius nukrito žemiau 25 000 visame pasaulyje.
Pagrindinės pokyčių priežastys
Tinklo atstovai teigia, kad koncentruojamasi į pelningiausių vietų išlaikymą ir veiklos efektyvumą. Dėl to uždaromos arba pertvarkomos mažiau pelningos vietos, o daugiau dėmesio skiriama pelningesnėms lokacijoms. Taip pat planuojama atidaryti daugiau nei tūkstantį naujų restoranų visame pasaulyje – nuo Meksikos iki Jungtinės Karalystės, Kinijos ir Indijos.
Pasak tinklo atstovų, ši veiklos pertvarka turėtų užtikrinti, kad sumažėjęs restoranų skaičius bus kompensuotas didesniu pelningumu. Iki 2020 m. pabaigos ketinama atnaujinti per 10 500 restoranų ir gerokai pagerinti klientų aptarnavimą.
Pokyčiai visoje greitojo maisto srityje
Sumuštinių restoranų tinklas nėra vienintelis, mažinantis savo veiklos mastą. Visoje greitojo maisto industrijoje stebimos panašios tendencijos – užsidaro ir kiti dideli vardai, tokie kaip įvairių virtuvės tipų restoranai ir picos tinklai. Nepaisant šių permainų, sumuštinių tinklas vis dar išlieka lyderiu pagal restoranų kiekį ir lenkia net didžiausius kavinių ir mėsainių ženklus, kurie turi mažiau padalinių.
Kuo išsiskiria rinkos lyderiai?
- Didžiausias restoranų skaičius – tinklas vis dar pirmauja pagal įsteigtų vietų kiekį.
- Kitos sritys, pavyzdžiui, kavinių ir mėsainių tinklai, turi mažesnį tinklą, tačiau kai kas šiuos sumuštinių restoranus lenkia ilgaamžiškumu.
- Globalios permainos rodo, jog net ir stipriausios rinkos pozicijos nėra garantuotos – reikalinga nuolatinė veiklos optimizacija ir prisitaikymas.
Nors klientų įpročiai keičiasi, o restoranų skaičius kiek sumažėjo, sumuštinių tinklą vis dar galima laikyti vienu iš pagrindinių greitojo maisto industrijos žaidėjų tiek savo dydžiu, tiek reikšme.