EBIZ.LT
  • Automobiliai
  • Horoskopai
  • Įdomu
  • Namai
  • Patarimai
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
Ebiz
  • Automobiliai
  • Horoskopai
  • Įdomu
  • Namai
  • Patarimai
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
Ebiz
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
Pagrindinis Įdomu

Laktozė: kas tai, jos reikšmė sveikatai ir netoleravimo priežastys

Evelina Jakutytė Paskelbė Evelina Jakutytė
2025-08-21
Kategorija Įdomu
0
Share on FacebookShare on Twitter

Kasdienėse diskusijose apie mitybą, žarnyno sveikatą ar net maisto netoleravimą dažnai išgirstame terminą „laktozė“. Šis sudėtingesnis angliavandenis įprastai siejamas su pieno produktais ir jų įtaka žmogaus organizmui. Tačiau kas tiksliai yra laktozė, kokį vaidmenį ji atlieka, kam svarbus jos skaidymas bei kuo grindžiamos susijusios sveikatos problemos? Straipsnyje išsamiai susipažinsite su laktozės savybėmis, reikšme, tolerancija, dažniausiais mitais ir moksliniais faktais.

Kas yra laktozė?

Laktozė – tai natūraliai pieno produktuose, ypač karvės ir kitų žinduolių piene, aptinkamas disacharidas, priklausantis angliavandenių grupei. Paprastai tariant, laktozė yra dviem paprastaisiais cukrais – gliukoze ir galaktoze – sudarytas junginys. Ji sudaro apie 2–8 % pieno masės (priklausomai nuo gyvūno rūšies).

Pagrindinė laktozės funkcija – būti energijos šaltiniu žinduolių (įskaitant žmones) organizme augimo, vystymosi ir ląstelių aktyvumo metu. Kūdikių, ypač ką tik gimusių, mityboje laktozė yra labai svarbi, nes motinos piene šio angliavandenio gausu, jis užtikrina energijos poreikius. Laktozė natūraliai nevystoma daugelio augalinės kilmės produktų, todėl ji yra išskirtinai susijusi su pienu ir jo perdirbiniais.

Laktozės virškinimas žmogaus organizme

Kaip skaidoma laktozė?

Sveikame žmogaus virškinamajame trakte laktozė skaidoma plonajame žarnyne veikiant fermentui laktazei. Laktazė – tai specifinis fermentas, kurio pagrindinė funkcija yra laktozės molekulę išskaidyti į du paprastuosius cukrus: gliukozę ir galaktozę. Šios medžiagos toliau įsisavinamos bei panaudojamos organizmo energijai.

Jus gali sudominti

Katafalkas: Paskirtis, Istorija ir Šiuolaikinės Naudojimo Tradicijos

2025-08-21
Jei gausite tokį „FedEx“ siuntinį, nedelsdami išmeskite – tai apgaulė

Jei gausite tokį „FedEx“ siuntinį, nedelsdami išmeskite – tai apgaulė

2025-08-21

Kaip iškepti tobulą skrebutį pagal mokslą

2025-08-21

Kas yra NFT? Nepakeičiamų žetonų esmė, nauda ir rizikos

2025-08-21

Laktazės kiekio kitimas su amžiumi

Kūdikių ir mažų vaikų organizme laktazės kiekis didelis – todėl jie gali lengvai virškinti motinos ar gyvūninį pieną. Tačiau daugeliui žmonių, ypač pasiekus pilnametystę ar vėlesnį amžių, laktazės gamyba natūraliai krenta. Dėl to atsiranda laktozės netoleravimas – būklė, kai organizmas nebegali efektyviai skaidyti ir įsisavinti laktozės, todėl ji lieka žarnyne ir sukelia nemalonius simptomus.

Laktozės netoleravimas: priežastys, simptomai, paplitimas

Kas sukelia laktozės netoleravimą?

Laktozės netoleravimą dažniausiai sukelia sumažėjusi arba visiškai sunykusi laktazės fermento gamyba. Tai priklauso nuo genetinių veiksnių, amžiaus bei kai kurių žarnyno ligų (pvz., žarnyno uždegimų, infekcijų ar traumų, kurių metu laikinai pažeidžiamas fermentą gaminantis gleivinės sluoksnis).

Netoleravimo simptomai

  • Pilvo pūtimas
  • Pilvo skausmai ir spazmai
  • Viduriavimas
  • Dujų kaupimasis žarnyne
  • Pykinimas (ypač vaikams)

Simptomai dažniausiai pasireiškia per 30 minučių–2 valandas po pieno ar jo produktų vartojimo. Jų sunkumas priklauso nuo konkretaus žmogaus laktazės aktyvumo ir suvalgyto laktozės kiekio.

Genetiniai ir geografiniai skirtumai

Pasaulyje laktozės netoleravimas itin paplitęs tarp Azijos bei Afrikos gyventojų – net iki 70–100 %. Šiaurės Europoje (įskaitant Lietuvą) šis sutrikimas pasitaiko rečiau – apie 5–15 % suaugusiųjų. Manoma, kad geografiniai skirtumai susiję su ilgalaikėmis gyvulininkystės tradicijomis ir natūralia atranka: regionuose, kur gyvuliai buvo svarbus maisto šaltinis, žmonių organizmas išmoko ilgiau gaminti laktazę.

Maisto produktai, kuriuose yra laktozės

Pagrindiniai pieno produktai

Didžiausias laktozės kiekis randamas šviežiame karvės, ožkos, avies, kupranugario piene bei iš jų gaminamuose produktų: jogurte, grietinėje, varškėje, kefyre, ledams, kondensuotame piene, sūryje. Visgi fermentuoti pieno produktai (pvz., kietieji sūriai, brandintas jogurtas) dažnai turi kur kas mažiau laktozės – bakterijos fermentacijos metu ją skaido į kitus junginius.

Slaptieji laktozės šaltiniai

Laktozė gali būti dedama ir į daugelį maisto produktų kaip priedas, pagerinantis skonį, tekstūrą arba kaip užpildas. Tokiuose produktuose kaip kepiniai, padažai, sriubų milteliai, įvairūs saldainiai bei netgi kai kurie vaistai ar papildai, laktozės taip pat gali būti.

Laktozės alternatyvos, jos vartojimas ir rekomendacijos

Ką valgyti netoleruojantiems laktozės?

  • Laktozės neturintys pieno produktai („lactose free“ pienas, kefyras, varškė)
  • Augaliniai pakaitalai: sojų, migdolų, avižų, kokosų pienas
  • Kietieji, ilgai brandinti sūriai (kietos konsistencijos): parmezanas, čederis, emmentalis – juose laktozės praktiškai nėra
  • Sviestas – laktozės yra minimaliai
  • Fermentuoti produktai: jei nėra stipraus netoleravimo – jogurtai ar kefyras gali būti lengviau virškinami dėl bakterijų veiklos

Visuomet rekomenduojama atidžiai skaityti produktų sudėtį, ypač jei laktozė organizmui sukelia stiprius nemalonius simptomus. Netoleruojant laktozės, gali būti vartojami prebiotikai ar papildomi laktazės fermentai (tik pasitarus su gydytoju ar vaistininku).

Mitybos rekomendacijos

Jei pasireiškia laktozės netoleravimas, rekomenduojama riboti ar eliminuoti laktozės turinčius produktus iš mitybos. Norint išvengti galimo kalcio ir vitamino D trūkumo, svarbu rinktis kitus šių medžiagų šaltinius arba vartoti specializuotus papildus (tik gydytojui rekomendavus).

Laktozė: nauda organizmui ir galimi trūkumai

Laktozės funkcijos

  • Energetinė reikšmė – suteikia lengvai pasisavinamos energijos ypač augantiems kūdikiams ir vaikų organizmui.
  • Palaiko žarnyno fiziologiją – dėl laktozės žarnyne gali daugintis naudingos pieno rūgšties bakterijos.
  • Skatina kalcio, magnio ir kitų mineralų įsisavinimą.

Trūkumai ir rizika

  • Žmonėms, turintiems laktozės netoleravimą, gali pablogėti žarnyno savijauta, atsirasti diskomfortas ir mitybos apribojimų.
  • Netinka asmenims, sergantiems retenybe paveldima liga – galaktozemija, kai organizmas negali virškinti galaktozės (vieno iš laktozės komponentų).
  • Per didelis pieno produktų vartojimas gali sąlygoti virškinimo problemas net ir nesant netoleravimo – todėl visada svarbus saikas.

Mitai ir faktai apie laktozę

  • Mitai apie laktozės žalą sveikam žmogui: Moksliniais tyrimais nenustatyta, kad laktozės vartojimas kenktų žmonėms, neturintiems netoleravimo. Sveiki asmenys be laktazės trūkumo gali drąsiai vartoti pieną ir jo produktus.
  • Mitai apie laktozę ir alergiją: Laktozės netoleravimas nėra tas pats, kas alergija pienui. Pienas alergiškiems žmonėms kenksmingas ir dėl baltymų (pvz., kazeino) – tai imuninė, ne fermentinė reakcija. Laktozės netoleravimas susijęs tik su fermento, o ne imuninės sistemos deficitu.
  • Mitai apie laktozės netoleravimą visiems: Žmonių gebėjimas skaidyti laktozę yra labai individualus, susijęs su genetika ir amžiumi.

Įdomūs faktai apie laktozę

  • Laktozė pirmą kartą išskirta 1619 m. italų chemiko Fabrizio Bartoletti, o jos struktūra tiksliai nustatyta XIX amžiuje.
  • Motinos piene laktozės yra daugiau nei karvės piene, todėl jis saldesnis ir energingesnis.
  • Šiaurės Europos šalys – vienos iš nedaugelio pasaulyje, kur dauguma suaugusiųjų natūraliai toleruoja laktozę iki senatvės.
  • Žodis „laktozė“ kilęs iš lotynų kalbos žodžio „lac“ – pienas.

Apibendrinimas ir praktinės rekomendacijos

Laktozė – natūralus, svarbus angliavandenis, susijęs su žinduolių pieno produktais. Ji suteikia energijos, palaiko žarnyno fiziologinę pusiausvyrą bei lengvina įvairių mineralų įsisavinimą. Daugeliui žmonių laktozė nesukelia jokių problemų, tačiau daliai pasaulio gyventojų būdingas laktozės netoleravimas, kurį sukelia fermento laktazės trūkumas. Tinkama dieta bei, prireikus, specializuoti produktai leidžia išvengti nemalonių pojūčių ir užtikrinti visavertį gyvenimą. Dėl individualių poreikių ar simptomų visuomet rekomenduojama pasikonsultuoti su gydytoju arba dietologu.

Evelina Jakutytė

Evelina Jakutytė

Kūrybinga rašytoja, besidominti asmeniniu augimu, psichologija ir harmoningu gyvenimo būdu. Savo tekstuose ji siekia atrasti pusiausvyrą tarp kasdienio gyvenimo iššūkių ir vidinės ramybės, ieškodama ne tik atsakymų, bet ir įkvėpimo keliančių klausimų.

Susiję Pranešimai

Įdomu

Katafalkas: Paskirtis, Istorija ir Šiuolaikinės Naudojimo Tradicijos

Paskelbė Evelina Jakutytė
2025-08-21
Jei gausite tokį „FedEx“ siuntinį, nedelsdami išmeskite – tai apgaulė
Įdomu

Jei gausite tokį „FedEx“ siuntinį, nedelsdami išmeskite – tai apgaulė

Paskelbė Evelina Jakutytė
2025-08-21
Kaip iškepti tobulą skrebutį pagal mokslą
Receptai

Kaip iškepti tobulą skrebutį pagal mokslą

Paskelbė Evelina Jakutytė
2025-08-21
Kitas įrašas

Kas yra NFT? Nepakeičiamų žetonų esmė, nauda ir rizikos

Rekomenduojame

trumpi sėkmės palinkejimai

Trumpi sėkmės palinkėjimai: širdingi žodžiai tau

2024-11-19
Didžiausi oro uostai Europoje

Didžiausi oro uostai Europoje

2024-11-25
Darbas namuose: vokų klijavimas – ar verta pradėti?

Darbas namuose: vokų klijavimas – ar verta pradėti?

2025-07-27
Slovo pacana

Slovo pacana serialas

2024-12-24

Katafalkas: Paskirtis, Istorija ir Šiuolaikinės Naudojimo Tradicijos

2025-08-21
Jei gausite tokį „FedEx“ siuntinį, nedelsdami išmeskite – tai apgaulė

Jei gausite tokį „FedEx“ siuntinį, nedelsdami išmeskite – tai apgaulė

2025-08-21
Kaip iškepti tobulą skrebutį pagal mokslą

Kaip iškepti tobulą skrebutį pagal mokslą

2025-08-21

Kas yra NFT? Nepakeičiamų žetonų esmė, nauda ir rizikos

2025-08-21
Baltas logotipas

Įžvalgų tinklaraštis verslo, technologijų, finansų ir kitomis aktualiomis temomis.

Naujausi įrašai

  • Katafalkas: Paskirtis, Istorija ir Šiuolaikinės Naudojimo Tradicijos
  • Jei gausite tokį „FedEx“ siuntinį, nedelsdami išmeskite – tai apgaulė
  • Kaip iškepti tobulą skrebutį pagal mokslą

Naudinga

  • Būsto paskolos skaičiuoklė
  • Savaitės vardadieniai
  • Vardadieniai rytojaus
  • Vardadieniai šiandien
  • Vardadieniai šiandien ir rytoj
  • Zodiako ženklų suderinamumas

Kita

  • Apie mus
  • Privatumo politika
  • Reklama

2021 - 2025 © Copyright Ebiz.lt. All Rights Reserved.

Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
  • Apranga
  • Augalai
  • Augintiniai
  • Automobiliai
  • Įdomu
  • Investavimas
  • Kelionių patarimai
  • Namai
  • Patarimai
  • Pinigai

2021 - 2025 © Copyright Ebiz.lt. All Rights Reserved.