Kepti koldūnai – traškus skanėstas su nostalgišku skoniu

Kepti koldūnai – traškus skanėstas su nostalgišku skoniu

Kepti koldūnai – tai naujas požiūris į tradicinį lietuvišką patiekalą. Nors dažniausiai esame įpratę koldūnus virti, kepimas suteikia jiems visiškai kitokį charakterį – traškų paviršių, gilesnį skonį ir vizualinį patrauklumą. Tai greitai paruošiamas, bet įspūdį paliekantis patiekalas, kurį galima patiekti kaip pagrindinį valgį arba skanų užkandį.

Kokius koldūnus rinktis kepimui?

Nors kepti galima ir naminius, ir šaldytus parduotuvinius koldūnus, svarbiausia – jų sudėtis ir forma. Geriausiai kepimui tinka:

  • Koldūnai su mėsa (kiauliena, jautiena, vištiena)

  • Koldūnai su grybais ar daržovėmis

  • Koldūnai su sūriu – itin traškiam rezultatui

Svarbu, kad koldūnai būtų vientisos formos ir neplyštų kepimo metu. Rekomenduojama juos šiek tiek atitirpinti, jei naudojate šaldytus.

Ingredientai (4 porcijoms)

  • 500 g koldūnų

  • 2–3 šaukštai aliejaus arba sviesto

  • 1 svogūnas

  • 1 česnako skiltelė

  • Druska, pipirai pagal skonį

  • Šviežios petražolės ar krapai (puošimui)

  • Grietinė, jogurtas ar česnakinis padažas patiekimui

Kaip kepti koldūnus?

1. Paruošimas

Jei naudojate šaldytus koldūnus – palikite juos atitirpti kambario temperatūroje bent 20–30 minučių. Per tą laiką pasiruoškite keptuvę ir ingredientus.

2. Kepimas keptuvėje

Įkaitinkite didelę keptuvę su aliejumi arba sviestu. Dėkite koldūnus vienu sluoksniu, kad nepriliptų vienas prie kito. Kepkite ant vidutinės ugnies apie 4–5 minutes iš vienos pusės, kol susidarys graži, auksinė plutelė.

Apverskite ir kepkite dar tiek pat laiko iš kitos pusės. Galite pabaigoje užpilti šlakelį vandens (apie 3 šaukštus) ir uždengti dangčiu – tai padės vidui geriau iškepti ir taps šiek tiek sultingesni.

3. Priedai ir patiekimas

Smulkintą svogūną ir česnaką galite apkepinti toje pačioje keptuvėje – jie suteiks papildomo skonio. Patiekite su grietine, natūraliu jogurtu arba lengvu padažu, pvz., česnakiniu ar garstyčių.

Alternatyvūs gaminimo būdai

Kepimas orkaitėje

Norint mažiau riebalų, koldūnus galima iškepti orkaitėje. Sudėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos, apipurkškite aliejumi ir kepkite 200°C temperatūroje apie 20–25 minutes, kartais apversdami.

Keptuvėje su sūriu

Paskutinę kepimo minutę pabarstykite tarkuotu sūriu (pvz., mocarela ar čederiu) – susidarys skanus, traškus sūrio sluoksnis.

Azijietiškas stilius

Apkepkite koldūnus su sezamų aliejumi ir sojų padažu, pridėkite žaliųjų svogūnų, šiek tiek imbiero – turėsite azijietišką versiją.

Kada kepti koldūnai tinka geriausiai?

  • Greita vakarienė darbo dieną – paruošiami per 15–20 minučių.

  • Užkandis vakarėliui – patiekti su įvairiais padažais.

  • Pusryčiai po šventės – kartu su kiaušiniu ir daržovėmis.

  • Savaitgalio pietūs – traškus, sotus ir paprastas.