Įdomūs faktai apie Prancūziją

Įdomūs faktai apie Prancūziją

Paskutinį kartą atnaujinta: 2024-12-28

1. Prancūzija vadinama „L’Hexagone“ ⬡

Dėl savo formos Prancūzija dar vadinama Hexagone, o prancūzai dažnai naudoja šį pravardę kalbėdami apie savo šalį. Prancūzijos forma gali būti nupiešta šešiakampiu, kurį mokyklose vaikai mokosi piešti kaip savo šalies kontūrą. Nuo šiaurės iki pietų ir nuo vakarų iki rytų Prancūzija tęsiasi apie 1000 kilometrų, o jos skersmuo taip pat yra apie 1000 kilometrų.

2. Prancūzijos gastronomija pripažinta UNESCO kultūros paveldu

Prancūzija garsėja savo gastronomija. Sraigės, jautienos burginjonas, vištiena su vynu, Tarte Tatin pyragas, vynai, sūriai ir daugelis kitų išskirtinių patiekalų yra verti dėmesio. Todėl 2010 m. prancūzų gastronomija buvo įtraukta į UNESCO nematerialaus žmonijos kultūros paveldo sąrašą.

3. Prancūzai kasmet suvartoja apie 25 000 tonų sraigių

Prancūzija garsėja savo sraigėmis, dar vadinamomis escargots. Nors pasauliui tai gali atrodyti keista, prancūzai jas tiesiog dievina! Kasmet suvalgoma apie 25 000 tonų sraigių, tai yra apie 6,5 sraigės vienam žmogui. Dažniausiai jos ruošiamos su česnako sviestu, vištienos sultiniu ar vynu.

4. Prancūzai kasmet suvartoja apie 40 litrų vyno vienam žmogui

Prancūzai taip pat mėgsta vyną. Vidutiniškai vienas žmogus per metus išgeria apie 40 litrų vyno. Tai reiškia, kad visa šalis per metus suvartoja apie 26,5 milijono litrų vyno. Vis dėlto šis skaičius mažėja, nes sveikatos specialistai ragina vartoti mažiau alkoholio.

5. Prancūzijoje kasdien galite ragauti vis kitą sūrį

Prancūzijoje gaminama daugiau nei 1600 skirtingų sūrių rūšių. Yra minkštųjų, mėlynųjų, kietųjų ir kitokių sūrių, daugelis jų yra griežtai saugomi regioniniais ženklais ir yra didžiulis regiono pasididžiavimas. Prancūzai labai mėgsta sūrius ir yra didžiausi jų vartotojai pasaulyje.

6. Prancūzijoje draudžiama išmesti ar deginti tinkamą vartoti maistą

Nuo 2016 metų Prancūzijoje uždrausta išmesti tinkamą vartoti maistą. Šis įstatymas buvo priimtas siekiant sumažinti maisto švaistymą ir apsunkinti tinkamo maisto naikinimą. Šalyje, garsėjančioje savo meile maistui, šis įstatymas nieko nestebina. Tačiau, jei nuspręsite išmesti ar sudeginti tinkamą vartoti maistą, galite susidurti su rimtais teisiniais padariniais.

7. Baguette padėjimas aukštyn kojomis laikomas nelaimingu ženklu

Šis prietaras greičiausiai kilo viduramžiais. Tuo metu vykdavo daugybė egzekucijų, o budelis neturėdavo laiko apsilankyti kepykloje prieš darbą. Todėl kepėjas atidėdavo jam skirtą duonos gabalą, padėdamas jį aukštyn kojomis. Dėl šios priežasties baguette padėjimas aukštyn kojomis siejamas su mirtimi ir nelaime.

8. Kruasanai išrasti Austrijoje

Kruasanai iš tikrųjų yra Vienos stiliaus kepiniai, kilę iš Austrijos sostinės Vienos. Šio kepinio pirmtakas vadinosi kipferl ir atsirado dar XIII amžiuje. Kruasanai, įvairių formų ir dydžių, tapo svarbia Prancūzijos gastronomijos dalimi.

9. Prancūzijos geležinkelių tinklas yra antras pagal dydį Europoje

Prancūzijos geležinkelių tinklas, kurio bendras ilgis siekia 29 000 kilometrų, yra antras pagal dydį Europoje (po Vokietijos) ir devintas pagal dydį pasaulyje. Neatsitiktinai Paryžiaus Gare du Nord stotis kasmet aptarnauja daugiau nei 214 milijonų keleivių. 1981 m. Prancūzijoje buvo pristatytas TGV greitaeigis traukinys, valdomas valstybės įmonės SNCF.

10. 1910 m. priimtas įstatymas draudė bučiuotis geležinkelio stotyse

1910 m. Prancūzijoje buvo įvestas įstatymas, draudžiantis bučiuotis geležinkelio stotyse, ypač platformose, siekiant išvengti traukinių vėlavimų ir perpildymo. Tačiau nėra aišku, kokios bausmės buvo taikomos už šio įstatymo pažeidimą arba kiek ilgai jis galiojo. Šiais laikais tokio draudimo nebėra.