Ar kada susimąstėte, kuo gali būti pavojingas kelis kartus naudotas aliejus, ypač ruošiant pamėgtas greito maisto bulvytes? Nauji tyrimai atskleidžia, kad dažnai naudojamas kepimo aliejus gali turėti rimtų pasekmių sveikatai, ypač kalbant apie vėžio plitimą. Nepastebimas pavojus skrudintame maiste Tyrėjų komanda nusprendė ištirti, kaip daugybę kartų iki aukštos temperatūros įkaitintas ir vėl panaudotas aliejus veikia organizmą. Tokia praktika ypač dažna greito maisto restoranuose – ten ta pati aliejaus partija dažnai naudojama didelei daliai patiekalų ruošti. Tyrimo eiga: aliejus ir vėžio plitimas Mokslininkai eksperimentavo su laboratorinėmis pelėmis. Joms į blauzdikaulio kaulą buvo implantuotų krūties vėžio ląstelių, žinomų dėl greito plitimo. Prieš pradedant eksperimentą, visos pelės savaitę buvo maitinamos mažai riebalų turinčia dieta. Vėliau daliai pelių buvo duodamas šviežias sojų aliejus, o kitai grupei – pakartotinai naudotas, stipriai įkaitintas aliejus. Tumorų plitimas ir rizika Rezultatai buvo netikėti: pelėms, gavusioms naudotą aliejų, navikai išplito net keturis kartus dažniau nei toms, kurios maitintos tik šviežiu aliejumi. Be to, dažniau buvo pastebėta ir antrinių navikų plaučiuose. Tai leidžia manyti, kad pasikartotinai naudotas aliejus gali turėti reikšmingos įtakos jau esamo vėžio plitimui. Kodėl kartotinai naudotas aliejus kelia grėsmę? Pakartotinai kaitinant tą patį aliejų, keičiasi jo cheminė struktūra. Aukštoje temperatūroje išsiskiria toksinės medžiagos – pavyzdžiui, akroleinas, kuris gali būti kenksmingas ląstelėms. Tokios medžiagos siejamos su vėžio vystymusi ir galėtų prisidėti prie greitesnio navikų augimo ar plitimo. Apsvarstykite savo įpročius virtuvėje Svarbu pabrėžti, jog pats naudotas aliejus nesukelia vėžio, tačiau tyrimai rodo, kad jis gali pagreitinti jau esančio vėžio plitimą. Prieš gamindami maistą, ypač skrudindami aliejuje, verta pagalvoti apie naudojamo aliejaus šviežumą ir galimą ilgalaikę įtaką sveikatai. Svarba mitybos pasirinkimams Pastarosiomis dienomis atliekama vis daugiau tyrimų apie tai, kaip mitybos įpročiai gali paveikti ne tik susirgimo riziką, bet ir ligų eigą. Šios naujos žinios suteikia galimybę kiekvienam labiau pasirūpinti savimi ir sąmoningai rinktis, ką dedame į savo lėkštę.