Nepaisant to, kad šokoladas dažnai laikomas nuodėmingu skanėstu, tamsusis šokoladas gali būti naudingas sveikatai. Vartojamas saikingai, jis slepia savyje ne vieną pozityvų poveikį mūsų organizmui.
Tamsusis šokoladas ir širdies sveikata
Tamsus šokoladas gausus flavonoidų – natūralių junginių, kurie pasižymi antioksidacinėmis savybėmis. Antioksidantai padeda apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų daromos žalos, kuri gali paskatinti širdies ligų vystymąsi. Vartojant tamsųjį šokoladą, gali sumažėti blogojo cholesterolio kiekis kraujyje ir pagerėti kraujo spaudimas. Kai kurie tyrimai rodo, kad šis poveikis gali lemti iki 10 procentų mažesnį blogojo cholesterolio (LDL) lygį.
Nauda nuotaikai ir emocinei savijautai
Tamsusis šokoladas pasižymi gebėjimu gerinti nuotaiką. Jame esantys junginiai skatina endorfinų gamybą smegenyse – šios medžiagos sukelia džiaugsmo ir pasitenkinimo pojūtį. Be to, šokolade aptinkamas serotoninas, kuris gali prisidėti prie emocinės pusiausvyros ir padėti kovoti su liūdesiu ar nerimu.
Odos apsauga ir geresnė išvaizda
Flavonoidai, esantys tamsiajame šokolade, ne tik saugo vidaus organus, bet ir daro teigiamą poveikį odai. Jie gali padėti odai apsisaugoti nuo UV spindulių poveikio, pagerinti kraujotaką odoje ir sustiprinti jos drėgmės išlaikymą, dėl ko oda atrodo sveikesnė ir spindinti.
Kiek šokolado pakanka?
Nors tamsusis šokoladas turi daug naudingų savybių, reikėtų nepamiršti jo kaloringumo. Specialistai rekomenduoja riboti suvartojamą kiekį iki maždaug 85 gramų per dieną, kad mėgautumėtės nauda nekenkdami sveikatai.