Ar teko kada nors užsukti į nedidelį restoranėlį, kurio interjeras blizga chromu, o meniu siūlo paprastus ir nebrangius jaukius patiekalus? Tokios vietos ypač žavi tiek keliautojus, tiek vietinius gyventojus. Be patogaus maisto ir prieinamų kainų, šiuos restoranėlius lengva atpažinti ir iš išorės – daugelis jų primena traukinių vagonus.
Kaip atsirado restoranėliai su traukinio motyvais
Ši tradicija prasidėjo XIX a. pabaigoje, kai miesto gyventojams reikėjo greitai ir nebrangiai pavalgyti vėlyvomis valandomis. Tuo metu pirmieji mobilūs restoranai veikė tiesiog iš vežimų, kuriuose buvo tiekiami karšti patiekalai per langelį. Šie vežimai buvo lengvai transportuojami, tad žmonės galėjo juos sutikti įvairiose miesto vietose – šiandien jie būtų prilyginami maisto vagonėliams.
Šio maitinimo sprendimo populiarumas paskatino kurti vadinamuosius „riedančius restoranus“ – mažuosius valgomuosius, kuriuose žmonės galėjo užkandžiauti keliaudami. Netrukus panašių restoranų idėja buvo išplėtota ir iki traukinių vagonų – taip atsirado valgymo vagonai su išrikiuotomis spalvingomis sėdynėmis prie ilgo lango, blizgančio chromu kaip visas traukinys. Laikui bėgant šie vagonai paprasčiausiai imti vadinti tiesiog restoranėliais.
Iš mobilumo į nuolatinę vietą
Restoranėlių plėtra neapsiribojo vien tik keliaujančiomis platformomis. Vienos įmonės gamykla pradėjo serijiniu būdu gaminti ir siųsti surenkamus restoranus po visą šalį, o 1913 m. buvo pastatytas pirmasis stacionarus tokio tipo restoranėlis, kurio dizainas priminė traukinio vagoną – blizganti apdaila ir kompaktiška erdvė tapo skiriamuoju ženklu.
Kadangi šiuos restoranus reikėjo gabenti keliais ar geležinkeliu, jų konstrukcija privalėjo būti optimali transportavimui. Būtent traukinio vagono forma pasirodė esanti tinkamiausia dėl savo paprastumo ir funkcionalumo. Ši forma tapo populiari ir netrukus panašūs restoranai pradėjo dygti vienas po kito daugelyje miestų.
Šiuolaikinis išlikęs žavesys
Šiandieniniai klasikinių restoranėlių variantai kiek skiriasi, tačiau išlieka elementai, kurie vis dar primena traukinius: blizgūs chromuoti paviršiai, glaudžiai sustumti stalai – visa tai kuria jaukią, nostalgišką atmosferą. Net jei šių restoranų forma šiek tiek pakito, autentiška dvasia išliko nepakitusi.
Tad kiekvieną kartą užsukę į tokį restoraną galite prisiminti – šis paprastas ir visiems prieinamas maitinimo būdas atsirado iš noro greitai ir patogiai pamaitinti alkanus miestiečius, o traukinio motyvai – ne tik dėl stiliaus, bet ir dėl praktiškumo. Šios vietos iki šiol šildo ir skrandį, ir sielą.