Jei kada nors keliausite į Niujorką, paragaukite vietinių beigelių – jų unikalus skonis ilgam išlieka atmintyje.
Kas lemia išskirtinį skonį
Beigeliai jau seniai tapo viena iš Niujorko gastronominių vizitinių kortelių. Būtent čia kepami beigeliai garsėja nepakartojamu traškios plutelės ir elastingos minkštimo deriniu. Dažnas bandymas atkartoti šį skonį kitose vietovėse baigiasi nesėkme, nes beigeliai praradę ypatingą tekstūrą ar skonį, kurių galima rasti tik Niujorke.
Vandens paslaptis
Pagrindinė išskirtinumo priežastis slypi vandenyje. Niujorko vandentiekio vanduo – ypač minkštas, jame beveik nėra tokių mineralų kaip kalcis ar magnis. Toks vanduo pakeičia tešlos struktūrą: ji tampa švelnesnė ir elastingesnė, o kepiniai – labiau kramtomos tekstūros. Dėl to Niujorke iškeptas beigelis įgauna tą ypatingą skonį, kurį sunku pamiršti.
Unikalus kepimo procesas
Vanduo – tik dalis sėkmės. Tiesą sakant, didžiausią įtaką daro tešlos ruošimas ir gaminimo etapas. Beigelių tešla dažniausiai brandinama šaldytuve porą dienų. Per šį laiką vyksta lėtas fermentacijos procesas, išskiriantis daugiau skonio bei sustiprėjantį aromatą.
Kitas recepto akcentas – virinimas. Prieš kepimą beigeliai trumpam dedami į verdantį vandenį – nuo 30 sekundžių iki kelių minučių. Šis žingsnis užrakina drėgmę viduje, todėl kepinys išlieka minkštas, tačiau išorė tampa traški.
- Tešla brandinama keletą dienų šaldytuve
- Beigeliai trumpam verdami prieš kepant
- Vanduo užfiksuoja drėgmę ir suteikia plutelei traškumą
Istorinės ištakos ir tradicijų tąsa
Tokį kepimo būdą daugiau kaip prieš šimtmetį į Niujorką atvežė imigrantai iš Rytų Europos. Ilgą laiką visi kepėjai laikėsi būtent šios tradicijos. Tačiau plečiantis beigelių populiarumui ir prasidėjus masinei gamybai, šis žingsnis – virinimas – dažnai buvo praleistas dėl greitesnio gaminimo. Toks supaprastinimas pakeitė tiek tekstūrą, tiek skonį.
Senuosius receptus ir kruopštų gaminimo procesą iki šiol išlaiko tradiciniai Niujorko kepėjai. Jie tiki, kad geriausi beigeliai atsiranda tik tuomet, kai gamybai skiriama pakankamai laiko ir dėmesio detalėms. Taigi, norint pajusti tikrąjį išskirtinio beigelio skonį, tereikia apsilankyti Niujorke ir pasimėgauti šia legendine duona skubančio didmiesčio širdyje.













