Kai kalbame apie bacon, dažniausiai įsivaizduojame plonas, traškias, riebalais išvagotas juosteles. Tokį vaizdą matome lėkštėje daugelio pusryčių metu. Tačiau keliaukite į Didžiąją Britaniją ir jums teks nustebti – ten bacon atrodo ir gardinamas visiškai kitaip.
Britiškas bacon – storas, apvalios formos, daug minkštesnis ir sultingesnis. Britai renkasi žymiai storesnes bacon riekeles, primenančias keptą kumpį ar netgi vytintą mėsos užkandį. Skonis čia išlieka, bet tekstūra – visai kitokia nei įprasta daugeliui mėsos mėgėjų.
Kas lemia skirtumus tarp amerikietiško ir britiško bacon?
Pagrindinė priežastis slypi ne ruošoje ar pagardinimuose, o mėsos gabale, iš kurio pjaunamas bacon. Populiariausias variantas daugybėje šalių gaminamas iš kiaulienos pilvo, todėl bacon juostelės dažnai būna riebios, o jų paviršius virsta traškiu. Tuo tarpu britiškas variantas (vadinamas rasher) gaminamas iš nugarinės, esančios per vidurį kiaulės nugaros. Tai liesesnė mėsa, todėl britiškas bacon primena keptą nugarinę ar net išpjovą, ir savo išvaizda skiriasi nuo įprastų juostelių. Panašių savybių turi Kanados ar airiškas bacon, tik kiekvienas jų gaminamas su skirtingais pjaustymo ir vytinimo metodais.
Ar lengva rasti britiško tipo bacon kitose šalyse?
Jei britai nori įsigyti savo mėgstamą bacon užsienyje, dažnai tenka susidurti su kliūtimis. Pavyzdžiui, kai kuriose šalyse etiketes ir reikalavimus reglamentuojantys įstatymai bacon vadina tik tą kiaulieną, kuri pagaminta iš pilvo dalies. Todėl norėdami rasti britiško modelio bacon, reikėtų ieškoti produktų, pažymėtų kaip „nugarinės bacon“ arba „pečių bacon“.
Nauji skoniai pusryčių lėkštėse
Tiems, kurie ieško naujų įspūdžių virtuvėje, verta išbandyti ir kitus bacon variantus: nugarinės ar pečių bacon, pasigaminti pusrytinius patiekalus su storesnėmis, sultingomis bacon riekelėmis. Tai ne tik praplės skonio akiratį, bet ir leis atrasti kitą, sveikesnį bacon pusę. Be to, verta atkreipti dėmesį, kodėl vienos šalys laiko kiaušinius šaldytuve, o kitos – ne, nes šie kasdieniai įpročiai atspindi skirtingas kulinarines tradicijas.