Kai pagalvojame apie užkandžių derinius, viena pirmųjų minčių – traškios bulvytės ir saldus raudonas padažas. Retas kuris susimąsto, kaip šis duetas atsirado ir kodėl būtent kečupas tapo neatsiejamu bulvyčių palydovu. Pasivaikščiokime laiku ir sužinokime, kaip susiklostė šis skonis.
Kečupo istorija – visai ne apie pomidorus
Daugelis mano, kad kečupas nuo pat pradžių buvo gaminamas iš pomidorų, bet iš tiesų pirmosios šio padažo versijos buvo visai kitokios. Prieš šimtus metų kinai ruošdavo padažą iš marinuotos žuvies – visai kitokį, nei šiandien valgome prie bulvyčių.
Ryškiai raudonas, pomidorų pagrindu gaminamas kečupas Europoje ir kitur išpopuliarėjo tik 1900-aisiais. Pirmieji stikliniuose buteliuose parduodami kečupai namų virtuvėse atsirado tada, kai šį padažą pradėta gaminti pramoniniu būdu. Kečupo receptas dar kartą pasikeitė XX a. 8-ajame dešimtmetyje: tuomet pradėta naudoti gliukozės-fruktozės sirupą, kuris suteikė dar daugiau saldumo.
Bulvyčių kilmė ir tradiciniai pagardai
Bulvytės „fri“ pasaulyje turi painią kilmės istoriją. Nors jų pavadinime minimi prancūzai, tačiau išties jos gimė Belgijoje. Pirmuosius receptus užfiksuoti galime XIX amžiaus pradžioje. Tuo metu apie kečupą dar niekas negirdėjo. JAV bulvytės tapo madingos tarpukariu, kai buvo pradėtos kepti jautienos taukuose.
Įdomu, kad Belgijoje, kur bulvytės ir atsirado, prie jų iki šiol dažniausiai patiekiamas majonezas ar net įvairiausi naminiai padažai, tačiau tikrai ne kečupas. Skonio deriniai iš tiesų priklausė nuo regiono ir tradicijų.
Kaip bulvytės ir kečupas tapo neišskiriamu duetu
Pirmieji bandymai bulvytes mirkyti į kečupą fiksuoti dar XIX amžiuje, tačiau ši mada ilgai netapo plačiai paplitusi. Tik prabėgus dar šimtmečiui, kai 1940-aisiais sparčiai išpopuliarėjo greitojo maisto restoranai, amerikiečiai pamėgo raudoną padažą ant kasdienio užkandžio.
Greito aptarnavimo restoranuose bulvytės jau būdavo patiekiamos su kečupu, todėl šis derinys tapo nauja tradicija. Kartu su patiekalų įvairove plito ir įprotis mirkyti bulvytes į saldų, rūgštų padažą – nuo tada daugelis neįsivaizduoja šios poros atskirai.
Lietuviškas pasirinkimas
Šiandien bulvytės „fri“ ir kečupas – dažnas pasirinkimas tiek kavinėse, tiek namuose. Skoniai kinta, tačiau šis duetas vis dar turi tvirtą vietą kasdienėje virtuvėje. Ar pabandyti kitokį padažą? Žinoma, tačiau kečupo ir bulvyčių derinys dar ilgai išliks mėgstamas visame pasaulyje.













