Kasdienybėje daugeliui pažįstamas momentas, kai tiesiog išlankstome mikrobangų spragėsių pakuotę, įdedame ją į mikrobangų krosnelę ir mėgaujamės skaniu, sviestiniu užkandžiu. Deja, dažnai tas malonus sviestinis poskonis – ne tikras, o įvairiomis cheminėmis medžiagomis imituotas aromatas. Be to, įkaistantys popkorno maišeliai gali išskirti smulkias kenksmingas daleles, apie kurių galimą įtaką sveikatai vis dažniau kalbama mokslinėje bendruomenėje. Kaip ruošti sveikesnius spragėsius namuose Laimei, norint greitai ir paprastai pasigaminti skanių spragėsių, visiškai nereikia pirkti paruoštų mikrobangų maišelių. Su paprastais ingredientais ir ruduoju popieriniu maišeliu galima išgauti gardų ir natūralų rezultatą. Ko prireiks? 1/4 puodelio kukurūzų grūdų 1/4 arbatinio šaukštelio aliejaus Druskos pagal skonį Kukurūzų grūdus galite rinktis geltonus arba baltus – mitybine prasme jie beveik nesiskiria. Geltonieji būna didesni, tvirtesnio luobelės, todėl labiau traškūs. Baltieji paprastai švelnesnio skonio bei plonesnės luobelės. Jei gali, ieškokite ne GMO veislės grūdų. Gaminimo eiga žingsnis po žingsnio Grūdus sumaišykite su pasirinktu aliejumi ir žiupsneliu druskos – tai geriausia daryti mažame dubenėlyje. Visą mišinį suberkite į popierinį pusryčių maišelį. Maišelio viršų keletą kartų užlenkite bei užspauskite kampus, kad jis neišsiskleistų kaitinamasis. Maišelį statykite vertikaliai į mikrobangų krosnelę. Naudokite galingumo nustatymą, kuris užtrunka maždaug 2 minutes, tačiau žiūrėkite ir klausykite: kai traškesys taps lėtas (tarp spragsėjimų teliks 2 sekundės pauzė), geriau mikrobangų krosnelę išjungti – kitaip užkandis gali apdegti. Ištraukite maišelį atsargiai, kad nenusidegintumėte karštais garais. Suberkite spragėsius į dubenį. Dabar metas pagardinti mėgstamais prieskoniais ar pagardais – karšti grūdai puikiai įsisavina aromatus. Papuoškite spragėsius pagal nuotaiką Šio recepto lankstumas leidžia kiekvienam atrasti savo mylimą skonį. Vienam gali patikti klasikiniai sūdyti, kitam – su nutarkuotu sūriu ar alyvuogių aliejumi. Drąsesni gali apibarstyti žolelėmis, pipirais ar aromatingomis aliejaus rūšimis. Norisi saldumo – išbandykite cinamono, kakavos ar džiovintų uogų derinius. Dalį spragėsių galite pasigaminti atskirai, kad kiekvienas šeimos narys galėtų rinktis savo prieskonius. Puikiai tinka pagardinti ištirpintu sviestu, sezamų ar alyvuogių aliejumi, įvairiais prieskoniais ar net džiovintais vaisiais. Kodėl verta rinktis naminį spragėsių variantą? Toks ruošimo būdas ne tik paprastas, bet ir leidžia išvengti papildomų priedų. Kontroliuojate ne tik riebalų kiekį, bet ir natūraliai mėgaujatės užkandžiu, kuriame gausu skaidulų. Pasigaminkite spragėsių taip, kaip patinka būtent jums!