Virtuviniai rankšluosčiai dažnai lieka nepastebimi tol, kol ima skleisti nemalonų kvapą. Tačiau laukti tokio momento tikrai neverta – jie greitai tampa bakterijų židiniu.
Nors daug daiktų daugelis skalbia per dažnai, virtuviniai rankšluosčiai dažnai „pamirštami“ ir naudojami ilgiau, nei derėtų. Iš pirmo žvilgsnio išdžiūvęs rankšluostis atrodo švarus, tačiau kartais jį naudojame net tada, kai mikroorganizmai jau spėjo prisiveisti. Tada, užuot šluostę drėgmę ar sutvarkę trupinius, tiesiog platiname bakterijas ant viso paviršiaus, kurį liečiame.
Kodėl virtuvės rankšluosčiai greitai užsiteršia
Dėl ypatingo sugeriamumo virtuviniai rankšluosčiai puikiai tinka ne tik drėgmei sulaikyti, bet ir sudaro palankią terpę daugintis bakterijoms, pelėsiui bei grybeliui. Drėgnas ir šiltas audinys – ideali aplinka šiems mikroorganizmams. Įsisenėjęs kvapas dažnai signalizuoja, kad audinys jau užkrėstas pelėsiu ir milžiniškais bakterijų kiekiais. Jei po skalbimo rankšluostis vis dar skleidžia nemalonų kvapą, greičiausiai jam laikas į šiukšlių dėžę.
Kiek dažnai reikia skalbti virtuvės rankšluosčius
Vienareikšmiško atsakymo nėra, nes viskas priklauso nuo paskirties. Jeigu rankšluostį naudojate daugiausia tik nusisausinti švarioms rankoms ar nuvalyti išbertą vandenį nuo stalviršio, jį galima keisti kas tris-keturias dienas. Tokiais atvejais rankšluostis neteršiamas intensyviai, tad ir skalbti jo neprireiks kasdien.
Tačiau, jei virtuviniai rankšluosčiai dažnai pasitelkiami nuvalyti lenteles po ruošos darbų, pašluostyti stalviršį, išvalyti riebalų dėmes ar džiovinti indus, jie susiteršia daug greičiau. Tokiu atveju rekomenduojama juos skalbti bent kartą per dieną.
Atskiro dėmesio reikia, jei rankšluosčiu valomi skysčiai ar likučiai nuo žalių mėsos ar žuvies produktų. Tokį rankšluostį būtina skalbti iš karto po panaudojimo – taip išvengsite pavojingų bakterijų plitimo.
Patarimai lengvesniam rankšluosčių tvarkymui
Nereikia kasdien skalbti vos kelių panaudotų rankšluosčių atskirai. Vietoje to, galite kaupti nešvarius rankšluosčius mažoje talpykloje po kriaukle ar virtuvės spintelėje, o sukaupus jų pakankamai – išskalbti kartu su kita skalbinių partija.
Kaip prižiūrėti, kad rankšluosčiai nesmirdėtų
- Skalbkite karštu vandeniu – taip efektyviausiai sunaikinsite mikrobus ir pelėsius.
- Nenaudokite per didelio skalbiklio kiekio – jo likučiai gali dar labiau sukelti nemalonius kvapus.
- Geriausia rankšluosčius džiovinti lauke arba gerai vėdinamoje patalpoje.
- Jei kvapas neišnyksta, vertėtų pakeisti visą rankšluosčių rinkinį.
Rūpestingai prižiūrimi virtuvės rankšluosčiai padės užtikrinti švarą ir apsaugos jūsų šeimą nuo nematomų pavojų, slypinčių kasdienio naudojimo daiktuose.