Napoleono tortas – tai klasikinis rusiškas desertas, pagamintas iš itin plonų ir traškių sluoksnių bei švelnaus, sodraus kremo. Šis derinys sukuria ypatingą tekstūrą – sluoksniai tampa minkšti, o kremas suteikia purumo ir švelnumo.
Kremas įsigeria į sluoksnius ir jie tampa minkšti bei trapūs, o visas tortas tiesiog tirpsta burnoje. Kad išgautų tinkamą konsistenciją, tortas turi kelias valandas pastovėti šaldytuve. Prieš patiekiant jį verta palaikyti kambario temperatūroje, kad taptų dar švelnesnis.
Norint sutaupyti laiko, galima naudoti parduotuvėje pirktą sluoksniuotą tešlą, tačiau prieš kepant ją reikėtų iškočioti ploniau. Nors torto gamyba užima laiko, pats procesas nėra sudėtingas. Jį galima padalyti į kelias dienas – iš anksto pasiruošti tešlą ir kremą, o kitą dieną iškepti sluoksnius bei surinkti tortą.
Ingredientai Napoleono tortui
Tešlai:
- 570 g kvietinių miltų (+ papildomai miltų pabarstymui)
- ½ šaukštelio druskos
- 400 g šalto sviesto
- 180 ml šalto vandens
- 1 šaukštas baltojo acto
- 2 šaukštai degtinės
- 2 kiaušiniai (plakti)
Kreminiam įdarui:
- 1,2 l pieno
- 10 kiaušinių trynių
- 150-200 g cukraus
- 6 šaukštai kukurūzų krakmolo
Tortui pertepti:
- 340 g sviesto (kambario temperatūros)
- 90 g cukraus pudros
- 2 šaukšteliai vanilės ekstrakto
- 360 ml grietinėlės
Kaip paruošti tešlą sluoksniams
Tešlą patogiausia ruošti ant darbastalio, naudojant plastikinį kepimo kilimėlį, kad paviršius nebūtų pažeistas. Kadangi tai didelis tešlos kiekis (apie 10-12 sluoksnių), lengviausia ją ruošti rankomis, naudojant peilį sviestui įmaišyti į miltus, o tada pridėti skystus ingredientus ir greitai suformuoti tešlą.
Tešlą taip pat galima ruošti maisto smulkintuvu – sviestą reikia susmulkinti su miltais, tuomet įpilti skystus ingredientus ir kelis kartus sumaišyti iki vientisos masės. Abu metodai yra greiti ir užtrunka vos kelias minutes. Svarbu nepermaišyti tešlos, kad ji išliktų minkšta.
Tešlos paruošimas:
- Ant stalviršio ar dubenyje sumaišykite miltus ir druską.
- Šaltą sviestą supjaustykite gabaliukais ir įmaišykite į miltus, kol liks mažų sviesto trupinių.
- Atskirame dubenyje sumaišykite vandenį, actą, degtinę ir suplaktus kiaušinius. Actas ir degtinė padeda išgauti traškius sluoksnius – kepimo metu degtinė išgaruoja, o sluoksniai tampa puresni.
- Miltų centre padarykite duobutę ir supilkite skystus ingredientus. Greitai sumaišykite tešlą, vos kelis kartus ją paminkykite.
- Suformuokite tešlos diską, suvyniokite į kepimo popierių ar foliją ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai kelioms valandoms arba pernakt.
Kaip paruošti kremą
Pasiruoškite kremą iš anksto ir laikykite jį šaldytuve, kad jis visiškai atvėstų prieš naudojant.
Kremo gamyba:
- Išplakite kiaušinių trynius su cukrumi iki purios masės.
- Pamažu įmaišykite krakmolą.
- Kaitinkite pieną iki beveik užvirimo ir lėtai supilkite į kiaušinių masę, nuolat maišydami.
- Supilkite viską atgal į puodą ir kaitinkite ant silpnos ugnies, maišydami, kol kremas sutirštės.
- Atvėsinkite ir laikykite šaldytuve kelias valandas.
Kaip iškepti sluoksnius
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.
- Paruoškite kelis kepimo popieriaus lakštus, atitinkančius kepimo skardos dydį.
- Padalykite tešlą į 10-12 dalių – jei norite mažesnio torto (apie 20-23 cm skersmens), išgausite 12 sluoksnių, jei didesnio (apie 25 cm skersmens) – 10 sluoksnių.
- Kiekvieną dalį plonai iškočiokite ant kepimo popieriaus, prieš tai pabarstę šiek tiek miltų.
- Naudodami apvalią lėkštę ar formą, išpjaukite reikiamo dydžio apskritimus, tačiau nepajudinkite likusios tešlos.
- Subadykite sluoksnius šakute, kad jie kepdami neišsipūstų.
- Kepkite po vieną sluoksnį apie 8 minutes, kol šiek tiek paruduos.
- Atvėsinkite ir išsaugokite tešlos likučius – jie bus naudojami dekoravimui.
Kremo paruošimas
- Prieš plakant kremą, įsitikinkite, kad sviestas ir kremas yra kambario temperatūros, kitaip kremas nebus vientisas.
- Dubenyje išplakite sviestą su cukraus pudra ir vanilės ekstraktu iki purios masės.
- Po kelis šaukštus įmaišykite kremo į sviestinę masę, plakdami lėtu greičiu, kol viskas susijungs.
- Atskirame dubenyje suplakite grietinėlę iki purumo ir atsargiai įmaišykite į kremą.
Kaip surinkti tortą
- Padėkite lėkštę ar tortinę ant lygaus paviršiaus, jos kraštus galima uždengti folija, kad vėliau būtų lengviau išvalyti.
- Ant pagrindo užtepkite šiek tiek kremo, kad tortas neslidinėtų.
- Kiekvieną sluoksnį pertepkite kremu, stengdamiesi jį paskirstyti tolygiai – kremo turėtų būti tiek pat, kiek ir sluoksnio storis.
- Kartokite su visais sluoksniais.
- Išlyginkite kremą ant šonų ir viršaus.
- Likusią iškepusią tešlą susmulkinkite ir apibarstykite tortą iš visų pusių. Galima dekoruoti šviežiomis uogomis, šokolado drožlėmis ar riešutais.
Laikymas ir patiekimas
Geriausia tortą palikti šaldytuve pernakt – taip kremas įsigers į sluoksnius ir jie taps minkšti. Laikant šaldytuve, tortas truputį susėda ir tampa dar geresnio skonio.
Prieš patiekiant tortą, verta palaikyti jį kambario temperatūroje apie 30 minučių, kad kremas suminkštėtų ir skonis atsiskleistų dar geriau.
Napoleono tortas – tikras šventinis desertas, kurio trapūs sluoksniai ir švelnus kremas sukuria