Pradžioje kombučą vertinau su tam tikru nepasitikėjimu. Ji atrodė kaip keistas hipių ir prabangos mėgėjų gėrimas, kuriame dažnai plaukiojo chia sėklos – ir man tai visai neatrodė patrauklu. Be to, mano draugė Rebeka gamino kombučą namuose, o jos SCOBY (bakterijų ir mielių simbiotinė kultūra, būtina fermentacijai) man priminė laboratorijos eksponatą labiau nei kažką, ką norėčiau gerti.
Tačiau kai galiausiai paragavau kombučos, supratau jos žavesį. Ji turėjo ryškiai saldžiarūgštį skonį, panašų į acto pagrindu gaminamus gėrimus, tačiau buvo lengviau geriama – ir, svarbiausia, gazuota! Nors yra daug kalbama apie probiotinę naudą sveikatai, mane labiau viliojo skonis, galimybė sutaupyti ir smagus eksperimentas gaminant ją pačiam.
Nusprendžiau pasigaminti savo kombučą. Pradžia buvo bauginanti – nežinojau, ko tikėtis, ir jaučiau didelį spaudimą, nes viskas vyko stebint kolegoms. Pirmąją SCOBY teko išmesti dėl vaisinių muselių užkrato, o kolegos ne kartą matė mane susierzinusią dėl nepavykusių bandymų.
Bet ar viskas buvo verta pastangų? Tikrai taip. Ne tik dėl šaldytuve laukiančių kombučos butelių (kurie, beje, skanesni už bet kokius parduotuvinius variantus), bet ir dėl pasididžiavimo jausmo. Šis projektas tapo mano biuro palikimu – „Sara ir jos kombuča”.
Kombučos pagrindai prieš pradedant
- Kas yra kombuča? Tai fermentuota arbata, kurios istorija siekia tūkstančius metų. Ji gaminama pridedant SCOBY į pasaldintą arbatą.
- Laiko investicija. Pirmoji partija fermentuosis apie 1,5-2 savaites, tad reikės kantrybės. Taip pat teks įsigyti tinkamus stiklainius, arbatą, cukrų ir audeklo gabalėlį indams uždengti.
- SCOBY įsigijimas. Jį galite gauti iš draugo ar patikimo šaltinio arba pasigaminti patys (apie tai – vėliau).
Svarbiausios sąvokos gaminant kombučą
- Karbonizacija – burbuliukai susidaro, nes fermentacijos metu bakterijos ir mielės „valgo” cukrų ir išskiria anglies dioksidą.
- Fermentacija – procesas, kurio metu saldinta arbata virsta rūgštoku, probiotikų prisotintu gėrimu.
- SCOBY – tai gyvybiškai svarbi kombučos dalis, kurios išvaizda gali šiek tiek šokiruoti, tačiau be jos fermentacija neįmanoma.
- Starteris – tai jau paruošta kombuča, naudojama naujam fermentacijos procesui pradėti.
Reikalinga įranga
- Didelis puodas arbatai virti.
- Plataus kaklelio stiklainiai SCOBY ir arbatai fermentuoti.
- Audeklo gabalėlis (pvz., arbatos rankšluostis) indams uždengti.
- Guminės juostelės audeklui pritvirtinti.
- Stikliniai buteliai kombučai laikyti po antrosios fermentacijos.
- Plastikinis butelis karbonizacijos lygiui stebėti.
- Smulkaus tinklelio sietelis kombučai perkošti.
Kaip pasigaminti SCOBY nuo nulio
Ingredientai:
- 1,7 litro vandens
- 100 g cukraus
- 4 maišeliai juodosios arbatos
- 250 ml neapdorotos, nepasterizuotos kombučos
- Didelis, sterilus stiklainis
- Švarus audeklas ir guminės juostelės
Procesas:
- Užvirinkite vandenį, įdėkite arbatos maišelius ir užpilkite cukrumi. Leiskite arbatai pritraukti ir visiškai atvėsti.
- Supilkite arbatą į stiklainį ir įpilkite parduotuvinės kombučos su SCOBY dalelėmis.
- Uždengę audeklu, pastatykite į tamsią, šiltą vietą.
- Po 2-4 savaičių turėtų susiformuoti balkšvas, 0,5 cm storio sluoksnis – tai jūsų naujasis SCOBY.
Kaip pagaminti savo pirmąją kombučą
1. Užvirkite arbatą.Užvirinkite 1 litrą vandens ir įdėkite 6-8 arbatos maišelius. Leiskite pritraukti apie 20 minučių.
2. Pasaldinkite.Išimkite arbatos maišelius ir įberkite 200 g cukraus, gerai išmaišykite.
3. Supilkite į stiklainį.Atvėsinkite arbatą ir perpilkite į didelį stiklainį.
4. Pridėkite SCOBY.Kai arbata atvės iki maždaug 30°C, įdėkite SCOBY ir 250 ml starterio skysčio.
5. Uždarykite ir palikite fermentuotis.Uždengę stiklainį audeklu, pastatykite jį į šiltą, gerai vėdinamą vietą be tiesioginių saulės spindulių.
6. Palaukite ir paragaukite.Po savaitės galite paragauti. Jei skonis patinka, pereikite prie buteliavimo; jei norite rūgštesnio gėrimo, leiskite fermentuotis dar kelias dienas.
Antroji fermentacija ir karbonizacija
Kai pirmoji fermentacija baigta:
- Perkelkite SCOBY į kitą stiklainį su 250 ml kombučos starteriui.
- Supilkite likusią kombučą į sandarius stiklo butelius.
- Pridėkite skonio ingredientus (jei norite).
- Palikite kambario temperatūroje 3-5 dienoms, kad susidarytų burbuliukai.
- Atvėsinkite šaldytuve ir mėgaukitės!
Skonio eksperimentai
- Hibiskas – 3-4 džiovinti žiedai
- Greipfrutas – 2 šaukštai sulčių
- Imbieras – 2 cm šaknies gabalėlis
- Mėlynės su levanda – 2 šaldytos mėlynės ir 1 šaukštelis džiovintos levandos
- Vyšnios su jalapenais – 1/2 jalapeno ir vyšnių sulčių koncentratas