Ar kada nors pastebėjote, kad mėgstamos sultys ar užkandžiai, skrendant lėktuvu, skamba visai kitaip? Neretai kyla klausimas, kodėl lėktuvuose siūlomas maistas dažnai atrodo prėskas arba neypatingo skonio. Pasirodo, už viso to slypi ne tik juokingi pokštai ar maisto gamintojų pasirinkimai – tikroji priežastis yra susijusi su tuo, kaip mūsų organizmas reaguoja į skrydžio sąlygas.
Kas nutinka skonio pojūčiams ore
Kelionės metu mūsų skonio ir kvapo receptoriai tampa daug mažiau jautrūs. Taip nutinka dėl gerokai sumažėjusios oro drėgmės lėktuvo salone. Mažas drėgnumas išsausina gleivines nosies ir burnos srityje, todėl smarkiai susilpnėja kvapų suvokimas. Kadangi daugybė patiekalų skonio niuansų priklauso nuo uoslės, mažiau jautrios kvapams mūsų juslės ima ne taip gerai jausti maisto skonį.
Kaip aukštis veikia skonio suvokimą
Kai lėktuvas pakyla į didelį aukštį, pakinta ir slėgis salone. Kartu su sausu oru šie veiksniai dar labiau slopina mūsų skonio ir kvapo receptorius. Jei kada valgėte užsikimšusia nosimi, puikiai žinote, kaip visa tai primena maistą lėktuve – skoniai nykesni, patiekalai atrodo beveik beskoniai.
Skirtingi produktai – kitoks skonis
Vis dėlto, ne visiems produktams skrydis kenkia vienodai. Pavyzdžiui, pomidorų sultys daugeliui skrendančių atrodo gerokai skanesnės nei ant žemės. Mokslininkai pastebėjo, kad ore šių sulčių įprastai žemiškas, šiek tiek aitrus skonis tampa saldesnis, netgi vaisiškas. Taip nutinka todėl, kad pomidoruose esantis umami skonis nesikeičia dėl oro pokyčių, o kiti skonio niuansai prisiblausia – todėl saldumas ir umami tampa dar ryškesni.
Kodėl sultys salone tokios populiarios
Būtent dėl šių priežasčių pomidorų sultys tapo tokiu mėgstamu pasirinkimu tarp keliautojų. Daugeliui jos skamba visai kitaip nei įprastai, daugelis net stebisi, kodėl namuose jomis nesimėgauja taip kaip ore. Šis skonio paradoksas – puikus pavyzdys, kaip mūsų pojūčius lengvai gali pakeisti aplinka.
Apibendrinimas
Tad jei kitą kartą lėktuve vėl pamatysite pomidorų sulčių stiklinę savo padėkliuke, žinokite – jos skonį lėmė ne tik gamintojas ar receptas, bet ir pati skrydžio aplinka. O jeigu trokštate malonesnių skonio pojūčių skrendant, verta išbandyti maisto produktus, kurių pagrindas – ryškus, neišblėstantis umami skonis. Lėktuvuose saldūs užkandžiai, rūgščios sultys ar tradiciniai sumuštiniai dažnai nepasiūlys visos tos paletės, prie kurios įpratome ant žemės, todėl ieškokite skonių, kurie išlieka stiprūs net danguje!