EBIZ.LT
  • Automobiliai
  • Horoskopai
  • Įdomu
  • Namai
  • Patarimai
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
Ebiz
  • Automobiliai
  • Horoskopai
  • Įdomu
  • Namai
  • Patarimai
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
Ebiz
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
Pagrindinis Įdomu

Kodėl pomidorų sultys lėktuve skanesnės?

Evelina Jakutytė Paskelbė Evelina Jakutytė
2025-10-18
Kategorija Įdomu
0
Kodėl pomidorų sultys lėktuve skanesnės?
Share on FacebookShare on Twitter

Ar kada nors pastebėjote, kad mėgstamos sultys ar užkandžiai, skrendant lėktuvu, skamba visai kitaip? Neretai kyla klausimas, kodėl lėktuvuose siūlomas maistas dažnai atrodo prėskas arba neypatingo skonio. Pasirodo, už viso to slypi ne tik juokingi pokštai ar maisto gamintojų pasirinkimai – tikroji priežastis yra susijusi su tuo, kaip mūsų organizmas reaguoja į skrydžio sąlygas.

Kas nutinka skonio pojūčiams ore

Kelionės metu mūsų skonio ir kvapo receptoriai tampa daug mažiau jautrūs. Taip nutinka dėl gerokai sumažėjusios oro drėgmės lėktuvo salone. Mažas drėgnumas išsausina gleivines nosies ir burnos srityje, todėl smarkiai susilpnėja kvapų suvokimas. Kadangi daugybė patiekalų skonio niuansų priklauso nuo uoslės, mažiau jautrios kvapams mūsų juslės ima ne taip gerai jausti maisto skonį.

Kaip aukštis veikia skonio suvokimą

Kai lėktuvas pakyla į didelį aukštį, pakinta ir slėgis salone. Kartu su sausu oru šie veiksniai dar labiau slopina mūsų skonio ir kvapo receptorius. Jei kada valgėte užsikimšusia nosimi, puikiai žinote, kaip visa tai primena maistą lėktuve – skoniai nykesni, patiekalai atrodo beveik beskoniai.

Skirtingi produktai – kitoks skonis

Vis dėlto, ne visiems produktams skrydis kenkia vienodai. Pavyzdžiui, pomidorų sultys daugeliui skrendančių atrodo gerokai skanesnės nei ant žemės. Mokslininkai pastebėjo, kad ore šių sulčių įprastai žemiškas, šiek tiek aitrus skonis tampa saldesnis, netgi vaisiškas. Taip nutinka todėl, kad pomidoruose esantis umami skonis nesikeičia dėl oro pokyčių, o kiti skonio niuansai prisiblausia – todėl saldumas ir umami tampa dar ryškesni.

Jus gali sudominti

Slaptasis ingredientas, dėl kurio Cinnabon bandelės tokios gardžios

Slaptasis ingredientas, dėl kurio Cinnabon bandelės tokios gardžios

2025-10-18
Kodėl niekada nereikėtų pilti aliejaus į makaronų vandenį

Kodėl niekada nereikėtų pilti aliejaus į makaronų vandenį

2025-10-18

Kodėl nepakankamai keptas mėsainis yra pavojingesnis už nepakankamai keptą kepsnį

2025-10-18

Štai sena daržinė, virtusi krepšinio aikštele

2025-10-18

Kodėl sultys salone tokios populiarios

Būtent dėl šių priežasčių pomidorų sultys tapo tokiu mėgstamu pasirinkimu tarp keliautojų. Daugeliui jos skamba visai kitaip nei įprastai, daugelis net stebisi, kodėl namuose jomis nesimėgauja taip kaip ore. Šis skonio paradoksas – puikus pavyzdys, kaip mūsų pojūčius lengvai gali pakeisti aplinka.

Apibendrinimas

Tad jei kitą kartą lėktuve vėl pamatysite pomidorų sulčių stiklinę savo padėkliuke, žinokite – jos skonį lėmė ne tik gamintojas ar receptas, bet ir pati skrydžio aplinka. O jeigu trokštate malonesnių skonio pojūčių skrendant, verta išbandyti maisto produktus, kurių pagrindas – ryškus, neišblėstantis umami skonis. Lėktuvuose saldūs užkandžiai, rūgščios sultys ar tradiciniai sumuštiniai dažnai nepasiūlys visos tos paletės, prie kurios įpratome ant žemės, todėl ieškokite skonių, kurie išlieka stiprūs net danguje!

Evelina Jakutytė

Evelina Jakutytė

Kūrybinga rašytoja, besidominti asmeniniu augimu, psichologija ir harmoningu gyvenimo būdu. Savo tekstuose ji siekia atrasti pusiausvyrą tarp kasdienio gyvenimo iššūkių ir vidinės ramybės, ieškodama ne tik atsakymų, bet ir įkvėpimo keliančių klausimų.

Susiję Pranešimai

Slaptasis ingredientas, dėl kurio Cinnabon bandelės tokios gardžios
Įdomu

Slaptasis ingredientas, dėl kurio Cinnabon bandelės tokios gardžios

Paskelbė Evelina Jakutytė
2025-10-18
Kodėl niekada nereikėtų pilti aliejaus į makaronų vandenį
Įdomu

Kodėl niekada nereikėtų pilti aliejaus į makaronų vandenį

Paskelbė Evelina Jakutytė
2025-10-18
Kodėl nepakankamai keptas mėsainis yra pavojingesnis už nepakankamai keptą kepsnį
Įdomu

Kodėl nepakankamai keptas mėsainis yra pavojingesnis už nepakankamai keptą kepsnį

Paskelbė Evelina Jakutytė
2025-10-18
Kitas įrašas
Slaptasis ingredientas, dėl kurio Cinnabon bandelės tokios gardžios

Slaptasis ingredientas, dėl kurio Cinnabon bandelės tokios gardžios

Rekomenduojame

trumpi sveikinimai mokytojai

Trumpi sveikinimai mokytojai – nuoširdūs žodžiai

2024-11-19
Didžiausios pasaulio valstybės pagal gyventojų skaičių

Didžiausios pasaulio valstybės pagal gyventojų skaičių

2025-07-23
Mendelejevo lentelė

Mendelejevo lentelė

2024-11-19
trumpi sėkmės palinkejimai

Trumpi sėkmės palinkėjimai: širdingi žodžiai tau

2024-11-19
Slaptasis ingredientas, dėl kurio Cinnabon bandelės tokios gardžios

Slaptasis ingredientas, dėl kurio Cinnabon bandelės tokios gardžios

2025-10-18
Kodėl pomidorų sultys lėktuve skanesnės?

Kodėl pomidorų sultys lėktuve skanesnės?

2025-10-18
Kodėl niekada nereikėtų pilti aliejaus į makaronų vandenį

Kodėl niekada nereikėtų pilti aliejaus į makaronų vandenį

2025-10-18
Kodėl nepakankamai keptas mėsainis yra pavojingesnis už nepakankamai keptą kepsnį

Kodėl nepakankamai keptas mėsainis yra pavojingesnis už nepakankamai keptą kepsnį

2025-10-18
Baltas logotipas

Įžvalgų tinklaraštis verslo, technologijų, finansų ir kitomis aktualiomis temomis.

Naujausi įrašai

  • Slaptasis ingredientas, dėl kurio Cinnabon bandelės tokios gardžios
  • Kodėl pomidorų sultys lėktuve skanesnės?
  • Kodėl niekada nereikėtų pilti aliejaus į makaronų vandenį

Naudinga

  • Būsto paskolos skaičiuoklė
  • Savaitės vardadieniai
  • Vardadieniai rytojaus
  • Vardadieniai šiandien
  • Vardadieniai šiandien ir rytoj
  • Zodiako ženklų suderinamumas

Kita

  • Apie mus
  • Privatumo politika
  • Reklama

2021 - 2025 © Copyright Ebiz.lt. All Rights Reserved.

Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
  • Apranga
  • Augalai
  • Augintiniai
  • Automobiliai
  • Įdomu
  • Investavimas
  • Kelionių patarimai
  • Namai
  • Patarimai
  • Pinigai

2021 - 2025 © Copyright Ebiz.lt. All Rights Reserved.