EBIZ.LT
  • Automobiliai
  • Horoskopai
  • Įdomu
  • Namai
  • Patarimai
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
Ebiz
  • Automobiliai
  • Horoskopai
  • Įdomu
  • Namai
  • Patarimai
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
Ebiz
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
Pagrindinis Įdomu

Kodėl nepakankamai keptas mėsainis yra pavojingesnis už nepakankamai keptą kepsnį

Evelina Jakutytė Paskelbė Evelina Jakutytė
2025-10-18
Kategorija Įdomu
0
Kodėl nepakankamai keptas mėsainis yra pavojingesnis už nepakankamai keptą kepsnį
Share on FacebookShare on Twitter

Valgant termiškai nepakankamai apdorotą mėsą galima susidurti su rimta apsinuodijimo maistu rizika. Būtent todėl itin svarbu žinoti, kaip tinkamai paruošti įvairius mėsos patiekalus, ypač jei kalbama apie maltą mėsą, tokią kaip maltiniai ar mėsainiai.

Kodėl maltą mėsą būtina kepti gerai?

Maltos mėsos pavojus kyla dėl jos gamybos proceso. Sumalant raumenyną, bakterijos, kurios paprastai lieka tik paviršiuje, yra tolygiai paskleidžiamos po visą faršo masę. Taigi, kai ruošiate mėsainius ar kitus patiekalus iš maltos mėsos ir nepakankamai ją iškepate, pavojingos bakterijos gali likti visur, ne tik išorėje.

Būtent todėl rekomenduojama maltos mėsos patiekalus kepti tol, kol jų vidinė temperatūra pasiekia bent 71°C (160 °F). Tokia temperatūra užtikrina, kad visi mikroorganizmai bus sunaikinti. Jei mėgstate savo mėsainį pusžalį ar žalią, rizikuojate apsinuodyti maistu, nes bakterijos gali išlikti gyvybingos.

Kaip yra su kepsniais ir kitais gabaliniais mėsos produktais?

Skirtingai nei maltai mėsai, kepsnį dažniausiai saugu valgyti retai iškeptą ar pusžalį, nes bakterijos paprastai būna tik išorėje. Tik apskrudinus paviršių aukštoje temperatūroje, šios bakterijos žūva, taigi kepsnį galima kepti tiek, kiek norisi – nuo reto iki vidutiniško.

Jus gali sudominti

Slaptasis ingredientas, dėl kurio Cinnabon bandelės tokios gardžios

Slaptasis ingredientas, dėl kurio Cinnabon bandelės tokios gardžios

2025-10-18
Kodėl pomidorų sultys lėktuve skanesnės?

Kodėl pomidorų sultys lėktuve skanesnės?

2025-10-18

Kodėl niekada nereikėtų pilti aliejaus į makaronų vandenį

2025-10-18

Štai sena daržinė, virtusi krepšinio aikštele

2025-10-18

Tas pats galioja ir kitiems vientisai keptiems mėsos patiekalams, kaip nugarinės pjausniai ar kepsniai. Tokiais atvejais užtenka, kad mėsa viduje pasiektų 63°C (145 °F). Pašaliniams mikroorganizmams pakanka tiesiog gero apkrudinimo iš visų pusių.

Svarbiausia – temperatūra ir atsakingas gaminimas

Norint išvengti klaidų ruošiant mėsą, verta naudoti mėsos termometrą. Tai leis įsitikinti, kad tiek maltos mėsos, tiek kepsnių patiekalai yra saugūs vartoti ir nebus palikta galimybės apsinuodyti maistu. Kiekviena mėsos rūšis ir jos gamybos būdas turi savo saugumo rekomendacijas, todėl nepraleiskite skirtingų kepimo taisyklių.

  • Maltą mėsą kepkite, kol jos vidus pasieks bent 71°C.
  • Gabalinė mėsa (kepsniai) – užtenka 63°C ir gerai apkeptos išorinės dalies.
  • Naudokite maisto termometrą, kad išvengtumėte neapgalvotų sprendimų ruošiant mėsą.

Būkite atsakingi gamindami mėsą ir rinkitės tinkamą kepimo laipsnį – taip užtikrinsite savo ir artimųjų sveikatą!

Evelina Jakutytė

Evelina Jakutytė

Kūrybinga rašytoja, besidominti asmeniniu augimu, psichologija ir harmoningu gyvenimo būdu. Savo tekstuose ji siekia atrasti pusiausvyrą tarp kasdienio gyvenimo iššūkių ir vidinės ramybės, ieškodama ne tik atsakymų, bet ir įkvėpimo keliančių klausimų.

Susiję Pranešimai

Slaptasis ingredientas, dėl kurio Cinnabon bandelės tokios gardžios
Įdomu

Slaptasis ingredientas, dėl kurio Cinnabon bandelės tokios gardžios

Paskelbė Evelina Jakutytė
2025-10-18
Kodėl pomidorų sultys lėktuve skanesnės?
Įdomu

Kodėl pomidorų sultys lėktuve skanesnės?

Paskelbė Evelina Jakutytė
2025-10-18
Kodėl niekada nereikėtų pilti aliejaus į makaronų vandenį
Įdomu

Kodėl niekada nereikėtų pilti aliejaus į makaronų vandenį

Paskelbė Evelina Jakutytė
2025-10-18
Kitas įrašas
Kodėl niekada nereikėtų pilti aliejaus į makaronų vandenį

Kodėl niekada nereikėtų pilti aliejaus į makaronų vandenį

Rekomenduojame

trumpi sveikinimai mokytojai

Trumpi sveikinimai mokytojai – nuoširdūs žodžiai

2024-11-19
Didžiausios pasaulio valstybės pagal gyventojų skaičių

Didžiausios pasaulio valstybės pagal gyventojų skaičių

2025-07-23
Mendelejevo lentelė

Mendelejevo lentelė

2024-11-19
trumpi sėkmės palinkejimai

Trumpi sėkmės palinkėjimai: širdingi žodžiai tau

2024-11-19
Slaptasis ingredientas, dėl kurio Cinnabon bandelės tokios gardžios

Slaptasis ingredientas, dėl kurio Cinnabon bandelės tokios gardžios

2025-10-18
Kodėl pomidorų sultys lėktuve skanesnės?

Kodėl pomidorų sultys lėktuve skanesnės?

2025-10-18
Kodėl niekada nereikėtų pilti aliejaus į makaronų vandenį

Kodėl niekada nereikėtų pilti aliejaus į makaronų vandenį

2025-10-18
Kodėl nepakankamai keptas mėsainis yra pavojingesnis už nepakankamai keptą kepsnį

Kodėl nepakankamai keptas mėsainis yra pavojingesnis už nepakankamai keptą kepsnį

2025-10-18
Baltas logotipas

Įžvalgų tinklaraštis verslo, technologijų, finansų ir kitomis aktualiomis temomis.

Naujausi įrašai

  • Slaptasis ingredientas, dėl kurio Cinnabon bandelės tokios gardžios
  • Kodėl pomidorų sultys lėktuve skanesnės?
  • Kodėl niekada nereikėtų pilti aliejaus į makaronų vandenį

Naudinga

  • Būsto paskolos skaičiuoklė
  • Savaitės vardadieniai
  • Vardadieniai rytojaus
  • Vardadieniai šiandien
  • Vardadieniai šiandien ir rytoj
  • Zodiako ženklų suderinamumas

Kita

  • Apie mus
  • Privatumo politika
  • Reklama

2021 - 2025 © Copyright Ebiz.lt. All Rights Reserved.

Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
  • Apranga
  • Augalai
  • Augintiniai
  • Automobiliai
  • Įdomu
  • Investavimas
  • Kelionių patarimai
  • Namai
  • Patarimai
  • Pinigai

2021 - 2025 © Copyright Ebiz.lt. All Rights Reserved.