Apsilankius kavos skyriuje parduotuvėje dažnai vilioja ne tik daugybė pupelių rūšių, bet ir jų aromatas. Tačiau atidžiau pažvelgus į kavos pakuotes, galima pastebėti labai specifinę detalę – mažą skylutę arba angą plastikinėje dalyje. Kodėl daugelis kavos maišelių yra su šiomis mažomis skylutėmis? Kuo jos naudingos, ir ar jos tikrai reikalingos kiekvienam kavos maišeliui?
Kavos maišelių angų paskirtis
Galima pamanyti, kad šios angos skirtos paprasčiau užuosti kavos aromatą prieš perkant. Visgi pagrindinė jų funkcija – visai kita. Mažos ertmės kavos maišeliuose dažniausiai slepia vienpusius vožtuvus, kurie leidžia laisvai pasišalinti anglies dioksidui, tačiau neįleidžia nei oro, nei drėgmės. Šis menkas skirtumas lemia didelį skirtumą kavos šviežumui.
Degazavimo procesas: kodėl pupelėms reikia „kvėpuoti“
Kai kavos pupelės būna šviežiai skrudintos, jose vyksta vadinamasis degazavimas – procesas, kurio metu pupelės išskiria anglies dioksidą. Šis išsiskyrimas trunka kelias dienas ar net savaites po skrudinimo. Jei anglies dioksidas maišelyje liktų uždarytas, susikaupę dujos imtų spausti pakuotę, todėl galėtų išsipūsti arba net sprogti, o pati kava imtų greičiau gesti ir prarastų skonį.
Vožtuvas kavos maišelyje padeda palaikyti optimalią terpę – anglies dioksidas pasišalina, o šviežumas ir aromatas išlieka kuo ilgiau. Tuo tarpu deguonis ir drėgmė – du svarbiausi kavos priešai – liktų už pakuotės ribų, tad pupelės nepavirs blankiomis ir neįgaus nemalonaus skonio.
Ar visiems kavos maišeliams reikia vožtuvų?
Nors tokie vožtuvai tapo industrijos standartu, jie nėra būtini kiekvienai kavos pakuotei. Kai kurie gamintojai leidžia pupelėms „išsivėdinti“ natūraliai, prieš jas supakuojant, ypač jei siekiama sudėtingesnio, subtilesnio skonio profilio. Tokiu atveju degazavimas vyksta prieš pakuojant, tad jau supakuotose pupelėse nebevyksta reikšmingas dujų išsiskyrimas, todėl vožtuvas tampa nereikalingas. Vis dėlto didelė dalis didžiųjų gamintojų naudoja vožtuvus dėl ilgesnio galiojimo ir pakuočių stabilumo.
Panašūs vožtuvai taikomi ir kitai pakuojamai produkcijai – džiovintiems vaisiams, riešutams ar arbatai. Taip siekiama išvengti išsipūtusių ar „įdėmių“ pakuočių ir apsaugoti maisto skonines savybes.
Kaip teisingai atidaryti kavos maišelį su vožtuvu?
Pati anga ar vožtuvas neturėtų trukdyti atidaryti kavos maišelio. Tai galima padaryti įprastai – atplėšiant viršų arba apkerpant žirklių pagalba. Tuomet labai svarbu kavą laikyti sandariame inde arba užsandarinti pakuotę, kad pupelių aromatas ir šviežumas išliktų kuo ilgiau. Daugelis pakuočių, beje, papildomai turi užspaudžiamą juostelę arba lipnų užsegimą, kad būtų dar patogiau išlaikyti kvapą ir skonį.
Kavos entuziastų naudai – šviežumas visada pirmoje vietoje
Šviežiai skrudintų pupelių aromatas dažnai viliote vilioja bet kurio kavos mylėtojo nosį. Nepaisant to, ar renkatės tradicinę juodą kavą, ar vertinate įmantresnius paruošimo būdus, viena lieka aišku – tinkamai supakuota kava su vienpuse anga išlieka kokybiškesnė ir kvapnesnė iki pat paskutinio puodelio.













