Kaip išplauti virtuvinius rankšluosčius nuo įvairių tipų dėmių

Kaip išplauti virtuvinius rankšluosčius nuo įvairių tipų dėmių

 

Rankšluosčiai yra dažniausiai naudojami daiktai virtuvėje. Jie greitai susitepa. Patarimų, kaip išplauti virtuvinius rankšluosčius, pateikia internetiniai namų ūkio leidiniai Cleanipedia ir Good Housekeeping.

Virkite virtuvinius rankšluosčius

Kaip nuplauti įsisenėjusius nešvarumus nuo virtuvinių rankšluosčių? Naudokite tradicinį metodą ir virkite virtuvinius rankšluosčius. Virimas tinka gaminiams, pagamintiems iš natūralių audinių.

Į puodą arba metalinį dubenį supilkite pakankamai šalto vandens, kad visiškai apsemtų suteptus rankšluosčius. Šviesiems rankšluosčiams skalbimo miltelius ir baliklį ištirpinkite vandenyje 1 valg. l. 1 litrui skysčio. Spalvotus ir tamsius rankšluosčius išvirkite atskirame inde su deguonies skalbimo milteliais, kitaip jie praras sodrią spalvą.

Surinkite nešvarius rankšluosčius, surūšiuotus pagal spalvą, ir padėkite juos į paruoštą tirpalą. Padėkite indą ant ugnies ir užvirkite. Spalvotus rankšluosčius troškinkite 20 minučių, o baltus – 1 valandą.

Išvirus produktus atsargiai išimkite ir nuplaukite šaltame vandenyje. Išgręžkite ir pakabinkite ore, kad išdžiūtų.

Naudokite vandenilio peroksidą ir citrinos rūgštį

Balti virtuviniai rankšluosčiai labai greitai susitepa. Įsišakniję suodžių ir riebalų pėdsakai daro juos netvarkingus net po plovimo, todėl tokius gaminius reikia balinti. Kaip balinti virtuvinius rankšluosčius? Sudrėkinkite nešvarų rankšluostį vandenilio peroksido ir citrinos rūgšties tirpale. Norėdami tai padaryti, į 5 litrus karšto vandens įpilkite 50 ml peroksido ir 50 g citrinos rūgšties. Kruopščiai sumaišykite ingredientus.

Sudrėkinkite nešvarų rankšluostį šiltu vandeniu ir išmuiluokite jį skalbimo muilu arba skystu indų plovikliu. Įmerkite produktą į paruoštą tirpalą ir palikite 2-3 valandas. Išimkite rankšluostį iš tirpalo ir nuplaukite šiltu vandeniu. Tada išplaukite daiktą kaip įprasta.

Pašalinkite dėmes druska ir amoniaku

Namų šeimininkė kasdien naudoja virtuvinius rankšluosčius. Norėdami atkurti švarų išvaizdą, baltus vaflinius rankšluosčius skalbkite 60–90 °C, o spalvotus tekstilės gaminius 40–60 °C temperatūroje. Namų ūkio vadovas Cleanipedia rekomenduoja plauti virtuvinius rankšluosčius po kiekvieno naudojimo arba kiekvienos dienos pabaigoje.

Susikaupusias riebalų dėmes ir suodžius pašalinkite įprasta valgomąja druska. Norėdami tai padaryti, į karštą vandenį (80–90 °C) įpilkite 1 valgomąjį šaukštą. l. druskos 1 litrui skysčio. Švelniai maišykite, kol kristalai visiškai ištirps. Baltiems rankšluosčiams į vandenį įpilkite 5-10 ml amoniako, kuris sustiprins balinimo efektą.

Nešvarius rankšluosčius panardinkite į tirpalą ir palikite per naktį. Šiek tiek patrinkite daiktus rankomis, išsukite juos ir įdėkite į skalbimo mašiną. Audinys bus nuvalytas nuo šviežios kavos, arbatos, pomidorų dėmių ir riebalų likučių.

Patepkite augaliniu aliejumi

Paradoksalu, bet augalinis aliejus bus efektyvus būdas pašalinti riebias žymes ant virtuvinių rankšluosčių. Minimalus jo kiekis padės pašalinti dėmes, pašalinti audinio geltonumą ir pilkumą.

Į karštą virintą vandenį (6 l) įpilkite augalinio aliejaus (1 valgomasis šaukštas), baliklio miltelių (1 valgomasis šaukštas) ir suberkite skalbimo miltelius skalbimo mašinoje (3-4 šaukštai). Suplakite mišinį, kad ištirptų milteliai, ir panardinkite nešvarius rankšluosčius į vandenį. Atskirai mirkykite spalvotus ir baltus daiktus.

Uždenkite dubenį dangčiu ir palikite produktus 10–15 valandų. Tada išimkite juos ir kelis kartus gerai nuplaukite šiltu vandeniu. Norėdami visiškai atsikratyti pelėsio kvapo, skalavimo metu į vandenį įpilkite acto arba citrinos rūgšties (2 šaukštai).

Nuplaukite virtuvinius rankšluosčius su garstyčiomis

Virtuviniams rankšluosčiams plauti naudokite garstyčių miltelius. Pasižymi plovimo, balinimo ir dezinfekavimo savybėmis, o tai labai svarbu plaunant šviesius virtuvinius rankšluosčius iš natūralių ir sintetinių audinių.

Kaip pašalinti riebalus nuo virtuvinių rankšluosčių? Supilkite garstyčių miltelius (200 g) į dubenį ir įpilkite šiek tiek karšto vandens, kad susidarytų tiršta pasta. Nešvarius daiktus pamirkykite šiltame vandenyje ir išgręžkite, kol jie šiek tiek sudrėks. Išskleiskite rankšluosčius ir lygiu sluoksniu paskleiskite juos garstyčių mišiniu. Sulenkite gaminius ir palikite juos per naktį.

Ryte rankšluosčius užpilkite šiltu vandeniu, gerai patrinkite rankomis ir nuplaukite švariu vandeniu. Tada plaukite daiktus rankomis arba mašina. Namų ūkio žurnalas Geras namų tvarkymas rekomenduoja rinktis karšto skalbimo ciklą skalbiant virtuvinius rankšluosčius skalbimo mašinoje.

Sumaišykite actą ir miltelius

Riebalai ir suodžiai giliai įsiskverbia į virtuvinio rankšluosčio pluoštus. Kad būtų lengviau plauti nešvarius daiktus, skalbimo mašinoje naudokite balinimo actu metodą. Virtuvės dienoraštis Išleiskite su centais rekomenduoja iš anksto pamirkyti rankšluosčius šiltame vandenyje ir acte ir tik tada skalbti mašinoje. Šis metodas tinka medvilniniams, vafliniams ir kilpiniams rankšluosčiams valyti, nepriklausomai nuo spalvos.

Rankšluosčius galite iš karto nuplauti actu. Norėdami tai padaryti, įdėkite nešvarius virtuvinius rankšluosčius į skalbimo mašinos būgną. Nustatykite 70 °C temperatūrą ir maksimalų skalbimo laiką. Į specialų indą supilkite skalbimo miltelius ir į kondicionieriaus skyrių supilkite 9% stalo actą (250 ml). Įjunkite skalbimo mašiną.

Karštas vanduo, actas ir milteliai puikiai atliks savo darbą, pašalins nešvarumus, pelėsio pėdsakus ir nemalonius kvapus. Po plovimo rankšluosčiai bus kaip nauji. Išimkite juos iš automobilio ir pakabinkite lauke arba balkone, kad išdžiūtų.

Tekstiliniai virtuvės gaminiai greitai susitepa ir turi būti dažnai skalbiami. Kiekvienas iš aukščiau paminėtų būdų padės atkurti tvarkingą rankšluosčių išvaizdą ir pašalinti riebias dėmes nuo audinio.