Ar kada nors bandėte nulupę apelsiną atsikratyti to balto, puraus sluoksnio? Daugeliui pažįstama situacija – nors stengiamės nuvalyti visą baltumą, jis vis tiek lieka prilipęs prie skiltelių. Pasirodo, šis sluoksnis turi savo pavadinimą ir net svarbias savybes.
Kas tas baltas sluoksnis ant apelsinų?
Šis baltas, minkštas ir šiek tiek pluoštinis sluoksnis, kuris išlieka po apelsino žieve, vadinamas puku arba apelsino pithu. Jis primena jungiamojo audinio sluoksnį – dažnai šiek tiek kartesnis už saldžiąją apelsino dalį, o tekstūra – tankesnė ir puri.
Kodėl apelsinuose yra baltas sluoksnis?
Baltas sluoksnis padengia beveik kiekvieną apelsiną. Tai natūrali vaisiaus dalis, atliekanti apsauginę ir struktūrinę funkciją. Lygiai taip pat, kaip panašių balta spalva gali pasitaikyti, pavyzdžiui, ant morkų ar žuvies, apelsino pithas susidaro natūraliai augant vaisiui.
Ar galima valgyti apelsino pithą?
Nors dažnai norisi šio sluoksnio atsikratyti, jį valgyti visiškai saugu. Iš tikrųjų, kartu su apelsinu suvalgydami ir dalį šio balto sluoksnio, gausite naudos sveikatai. Apelsinų pithas yra ne tik šaltinis vitaminui C, bet ir papildo vaisių ląsteliena – tai itin svarbus elementas mūsų mityboje, kurio dažnam pritrūksta.
Kokią naudą suteikia šis sluoksnis?
- Puikus skaidulinių medžiagų šaltinis – tai padeda gerinti virškinimą ir ilgiau suteikia sotumo jausmą.
- Turi panašų vitamino C kiekį kaip ir apelsino minkštimas, todėl, nepaisant šiek tiek kartesnio skonio, kartu su skiltelėmis suvalgėte daugiau naudingų medžiagų.
- Baltas sluoksnis padeda išsaugoti apelsinų šviežumą ir tarnauja kaip natūrali apsauga uogos viduje.
Kitą kartą užkandžiaudami apelsinu, nebijokite, jei ant skiltelių liko šiek tiek balto pukuoto sluoksnio – tai natūrali ir netgi naudinga vaisiaus dalis. O jei mėgstate atrasti naujų vaisių žievės ar luobelės panaudojimo būdų, apelsino žievelė taip pat gali nustebinti savo pritaikymu kasdienybėje!