Kaip padidinti būsto vertę?

Kaip padidinti būsto vertę?

Nekilnojamas turtas šiais laikais yra būtinybė, kadangi nuomos kainos vis kyla. Jei norite parduoti savo būstą ir išsirinkti naują, kaip pakelti esamo vertę? Ką verta žinoti, kas yra turto vertinimas?

Ką pirkėjas turėtų žinoti apie objekto užbaigimą prieš pasirašydamas būsto pirkimo-pardavimo sutartį?

 

Pirma, su pardavėju pasirašytoje sutartyje turi būti nurodyta, ar perkamas butas yra pilnai įrengtas, ar su daliniais baldais. Jeigu perkamas butas iš dalies baigtas, būtina pridėti atliktų darbų aprašymą. Pirkėjas privalo patikrinti, ar visi sutartyje nurodyti darbai iš tikrųjų buvo atlikti. Pavyzdžiui, pardavėjas gali parduoti butą tik su mūro sienomis, kitą su medinėmis ir tinkuotomis sienomis, o pirkėjas jį tiesiog nudažo norima spalva ir pan. Visa tai turi būti nurodyta su pardavėju pasirašytoje pirkimo-pardavimo sutartyje. Prieš pasirašydamas pavedimo priėmimo aktą, pirkėjas turėtų įsitikinti, kad visi sutartyje nurodyti darbai yra atlikti.

Kaip padidinti būsto vertę? Koks geriausias būdas tai padaryti?

 

Svarbiausia suprasti, kad vertintojas rengdamas ataskaitą vadovaujasi bute atliktu darbu bei objektyviu įvertinimo ir vertės apskaičiavimo būdu, jums gali padėti nekilnojamo turto vertinimo paslaugos. Sunku kalbėti apie konkrečius darbus, didinančius buto vertę, nes butą įrengiantys meistrai dirba pagal darbų eiliškumą. Žmonės, kurie neatlieka vieno darbo, negali imtis kitų darbų vien dėl to, kad jų atlikimas yra svarbesnis nustatant turto vertę. Tarkime, kad statant namą langų įdėjimas padidina turto vertę 5%, o durų montavimas – 3%. Todėl turto vertinimo požiūriu ekonomiškiau yra pirmiausia pastatyti langus, o tik tada montuoti duris. Tačiau tokia seka nebūtinai atitinka savininko planus, nes gal jie laukia specialių langų gamybos ir jau turi duris? Arba statybininkas pasiruošęs vietoje langų montuoti duris. Šiuo atveju darbus lemia natūralus statybos procesas, o ne vertintojo išvadoje esantys skaičiai. Vertei įtaką daro ir naudojamos apdailos medžiagos – kuo kokybiškesnės ir ilgaamžiškesnės medžiagos, tuo daugiau jos prideda buto vertės. Vertintojas gal ir negalės pasakyti, kokios firmos laminatą renkatės kloti, tačiau pažymės, ar grindys linoleumas, ar natūralaus medžio parketas. Kai vertės klausimas labai aktualus, prieš priimant sprendimą dėl įrengimo verta pasitarti su vertintoju.