Traškūs, oranžiški pirštai – su tokiu patyrimu tikrai esame susidūrę daugelis. Ar žinojote, kad už šio visiems pažįstamo užkandžio slypi ne viena įdomi istorija ir netikėti faktai?
Žymiausius užkandžius sukūrė nepaprasta istorija
Vienas iš populiariausių itin aštrių užkandžių atsirado dėl paprasto atsitiktinumo. Fabriko darbuotojas, valytojas, pasinaudojo proga, kai gamybos linijoje kilo techninis nesklandumas. Jis eksperimentavo su nepaskanintomis lazdelėmis, apibarstydamas jas aitriųjų pipirų milteliais. Ši idėja taip patiko gamyklos vadovybei, kad vėliau užkandis tapo žinomu kultūriniu reiškiniu, o pats kūrėjas buvo pastebėtas ir galiausiai tapo svarbia kompanijos dalimi.
Užkandžio talismanas keitėsi bėgant metams
Prieš atsirandant ikoniniam katinui, produktą reklamuoti bandyta su pele, kuri buvo ne tik energinga, bet ir leidosi į užkariaujančias keliones po Romą ar mėnulį. Visgi tik po gero dešimtmečio šį personažą pakeitė žaismingas katinas, kuris dingo iš mūsų televizorių ekranų ir tapo atpažįstamiausiu simboliu parduotuvių lentynose.
Daugiau užkandžių maišelyje, nei nurodyta
Atlikus smalsų tyrimą pastebėta, kad standartinio dydžio pakuotėje įprastai būna daugiau lazdelinių užkandžių, nei teigia etiketė. Vidutiniškai maišelyje galima rasti gerokai didesnį kiekį užkandžių – tad verta patiems patikrinti, kiek iš tiesų jų slepiasi viduje.
Netikėti skoniai iš viso pasaulio
Nors daugeliui žinomas tradicinis sūrio arba aštrus skonis, užsienio šalyse galima rasti daug įdomesnių šio užkandžio variantų. Japonijoje į lentynas atkeliavo gaivieji gėrimai derinyje su užkandžiu, Kanadoje populiarūs pomidorų prieskonio užkandžiai, o Vietname ragautojus stebina braškių jogurto variacija.
Milžiniški pieno kiekiai vienų metų gamybai
Norint pagaminti tiek sūrių užkandžių, kiek pasaulis sunaudoja per metus, reikia milžiniško kiekio sūrio. Tam sunaudojama apie 11 milijonų litrų pieno, kurį per metus duoda maždaug 5 000 karvių. Suprantama, kodėl tokie užkandžiai neatsiejami nuo tikro pieno ir sūrio.
Lankytojus stebinęs restoranas
Kiek neįprastas restoranas kadaise atvėrė duris viename didmiestyje. Tris dienas svečiai galėjo ragauti tik su šio užkandžio dulkėmis ar trupiniais pagardintų patiekalų, tarp kurių buvo net įvairiais variantais pagamintos makaronų užkepėlės bei netikėtos užkandžių interpretacijos. Laisvų vietų čia nebuvo – visi norėjo pajusti originalių patiekalų skonį.
Didžiausias užkandis – Iowoje
Viename miestelyje stovi tikra užkandžių garsenybė – didžiausia užkandžio lazdelė, kurios dydis prilygsta citrinai. Ji rasta Havajuose ir, užuot atsidūrusi aukcione, buvo padovanota restoranui, kur iki šiol yra saugoma specialioje vietoje.
Užkandžiai skatina norą užkandžiauti dar
Kodėl taip sunku sustoti valgant? Mokslininkai yra pastebėję, kad kai kurios savybės, pavyzdžiui, greitai burnoje išnykstantis užkandžio tūris, apgauna smegenis – todėl atrodo, kad kalorijų negauname, ir norime valgyti dar daugiau. Tokios savybės sukuria itin stiprų norą vėl ir vėl pasimėgauti šiuo traškiu skanėstu.
Neįprasti laimikiai aukcionuose
Kai kurie nestandartinės formos arba su unikaliomis detalėmis užkandžiai tapo interneto sensacija. Buvo atvejis, kai labai neįprastai atrodantis užkandis buvo parduotas net už 99 900 dolerių.
Aštrūs užkandžiai gali sukelti nemalonių pojūčių
Labai aštrūs užkandžiai, ypatingai populiarūs tarp jaunimo, gali sukelti stiprius pilvo skausmus ar net imitacinius simptomus, susijusius su dažančiomis medžiagomis. Kai kuriems žmonėms toks potyris buvo pakankamai stiprus, kad prireikė gydytojų pagalbos.
Užkandžio dulkės – karo technologijų įkvėptas atradimas
Traškaus užkandžio kūrėjas ieškojo būdų, kaip sūrio skonį padaryti ilgai išliekantį ir tinkamą laikyti. Tuo metu buvo vykdomi tyrimai, kaip dehidratuoti sūrį, kad jis tiktų ilgo galiojimo maistui. Skystas sūris buvo purškiamas į karšto oro srautą, iš kurio likdavo tik oranžinės, birios dulkės. Taip gimė tas gerai žinomas užkandžių sūrio poskonis.
Traškūs užkandžiai – ne tik valgymui
Dėl didelio riebalų ir aliejaus kiekio, šie užkandžiai lengvai užsiliepsnoja. Kai kurie žmonės pataria, kad vietoje sausų šakų stovyklavietėje galima panaudoti traškią užkandžio pakuotę laužui įžiebti – tai gali pasirodyti kaip netikėta, bet veiksminga alternatyva.













