Ar kada susimąstėte, kuo išskirtinis vadinamasis “fancy” ketčupas? Nors skambus pavadinimas žada kažką ypatingo, tikrovėje skirtumas nuo įprasto ketčupo yra gerokai mažesnis, nei galėtume tikėtis.
Sudėties skirtumų – beveik nėra
Įvairios populiarios maitinimo įstaigos ir gamintojai vis dažniau siūlo “fancy” ketčupą, tačiau atidžiau panagrinėjus jų naudojamas sudėtines dalis tampa aišku, kad pagrindiniai komponentai daugelyje jų išlieka labai panašūs. Įprastai šis padažas gaminamas iš pomidorų tyrės, distiliuoto acto, druskos, įvairių saldiklių, tokių kaip fruktozės gliukozės sirupas arba cukrus, taip pat svogūnų miltelių, prieskonių, augalinių aromatų. Vienas kitas receptas papildomas česnakų milteliais ar šlakeliu vandens.
Panašų ingredientų sąrašą surastume tiek garsiausiuose tradiciniuose, tiek išskirtinuose “fancy” ketčupuose. Organiniai variantai dažniausiai skiriasi nebent tuo, kad jų sudėtyje nerasite fruktozės gliukozės sirupo.
Kas iš tikrųjų slepiasi už „fancy“ žymos?
Galima pamanyti, jog “fancy” padažo skonis ar sudėtis ženkliai skiriasi, tačiau ši etiketė daugiausia susijusi su griežtesniais kokybės standartais. Tam, kad padažas galėtų gauti “fancy” pavadinimą, jis turi atitikti aukščiausius kokybės lygio reikalavimus.
Vertinimas paprastai remiasi keliais kriterijais: ypatingai tolygi bei švelni tekstūra, ryški, sodri spalva, švara ir itin gera bendroji išvaizda. Klasifikuotas “fancy” ketčupas pasižymi beveik visai nepastebimais defektais, o jo sausųjų medžiagų kiekis turi sudaryti bent 33 procentus nuo bendros masės. Paprastai jis surenka ne mažiau nei 85 balus pagal specialią vertinimo sistemą.
Kada verta rinktis „fancy“ ketčupą?
Šis variantas tiks tiems, kurie vertina itin švelnią padažo konsistenciją ir gražią spalvą. Jei tokie aspektai nėra svarbūs, įprastas ketčupas tikrai patenkins poreikius kasdienėje virtuvėje.
Jei norite paeksperimentuoti – pasigaminkite patys
Norintiems išbandyti kitokius skonius, ketčupą nesunku pasigaminti ir namuose. Recepto sudėtį galima pritaikyti individualiems poreikiams bei keisti prieskonių santykį ar pabandyti aštresnę versiją. Svarbiausia – tiek pirktinį, tiek naminį ketčupą laikyti tinkamomis sąlygomis, kad šis ilgiau išliktų šviežias ir aromatingas.