Ar iki šiol prausdavote žalią vištieną prieš ją gamindami? Laikas pagalvoti, ar ši ilgai gyvavusi tradicija tikrai yra gera idėja. Specialistai perspėja, kad vištienos plovimas gali būti pavojingas ir sukelti žalingų pasekmių mūsų sveikatai.
Kodėl nereikėtų plauti vištienos?
Daugelis įpratę manyti, kad praplaudami žalią vištieną po vandeniu pašalinsite nešvarumus, bakterijas ar slidumą. Iš tiesų, vištienos paviršiuje dažnai būna kenksmingų bakterijų, tokių kaip salmonelės ar kampilobakterijos. Tačiau paprastas vanduo jų nepašalina – situacija tampa priešinga, nes tekančio vandens purslai gali paskleisti mikrobus po virtuvės paviršius, kriauklę, netgi ant jūsų drabužių. Dėl to kyla rizika užteršti kitus maisto produktus ir sukelti kryžminį užkrėtimą. Tai gali ženkliai padidinti apsinuodijimo maistu tikimybę.
Kaip tada saugiai ruošti žalią vištieną?
Visos bakterijos ant vištienos bus sunaikintos tik tinkamai termiškai apdorojant mėsą. Gaminkite vištieną, kol jos vidinė temperatūra pasieks ne mažiau kaip 74°C – tai patikimas būdas užtikrinti, jog ji yra saugi vartojimui. Norint įsitikinti, naudokite mėsos termometrą. Termometras padės tiksliai patikrinti, ar mėsa iškepė pakankamai ir išvengti spėliojimų.
Ką daryti, jei atrodo, kad vištiena „slidi“?
Jeigu neramina vištienos tekstūra ar drėgnumas, vietoj plovimo išbandykite sausą popierinį rankšluostį – juo lengvai nusausinkite mėsos paviršių. Taip pašalinsite perteklinę drėgmę be rizikos paskleisti bakterijas virtuvėje.
Tinkama higiena ruošiant vištieną
Kruopštumas ruošiant žalią vištieną yra svarbiausia prevencija. Visada po sąlyčio su žalia mėsa ar paviršiais, su kuriais ji lietėsi, gerai nusiplaukite rankas šiltu vandeniu ir muilu. Nepamirškite nuvalyti ir dezinfekuoti pjaustymo lentelių, peilių bei kitų įrankių.
Vištienos plovimo mitas vis dar yra gajus tarp daugybės besirūpinančiųjų virtuvės švara. Tačiau įrodyta, kad šis įprotis iš tikrųjų padidina mikroorganizmų plitimą, o ne padeda jų atsikratyti. Saugus ir atsakingas mėsos termiškas apdorojimas – patikimiausias kelias išvengti apsinuodijimo.