Ar dažnai tenka prisireikti kepimo popieriaus, o lentynoje randate ir vaško, ir pergamento popieriaus? Kartais net patyrusiems mėgėjams sunku greitai atskirti šiuos du panašiai atrodančius produktus, tačiau jų paskirtis iš tiesų labai skiriasi.
Skirtingos priemonės – skirtingi tikslai
Pergamento ir vaško popieriai pasižymi panašumu: abu dažnai naudojami virtuvėje, abu yra atsparūs drėgmei ir tinkami kaip nelipnios dangos. Tačiau klaidingai pasirinkus, kepimo rezultatas gali būti ne toks, kokio tikėjotės.
Vaško popieriaus ypatumai
Vaško popierius dengtasi plonu vaško sluoksniu, kuris suteikia jam nelipnumo ir atsparumo drėgmei. Tačiau būtent dėl to šis popierius netinka naudoti aukštoje temperatūroje – orkaitėje vaškas gali išsilydyti, net užsidegti, ir sugadinti jūsų kepinius ar net sukelti pavojų. Juo geriausiai naudotis ruošiant šaltus užkandžius, kremus ar saldainius, kai reikia trumpam atskirti produktus, norint juos sandėliuoti ar suvynioti. Be to, vaško popierius padės, kai reikia iškočioti tešlą ar perkelti sausainius į indą.
Pergamento popierius – kepėjų pagalbininkas
Pergamentas padengtas silikono sluoksniu, kuris leidžia naudoti šį popierių net iki 220°C (425°F) karštyje. Būtent dėl to jis yra puikus pasirinkimas įvairių kepinių gamyboje – sluoksniuojant pyragus, sausainių kepimui, ar net skrudinant daržoves. Silikonas neleidžia riebalams ar drėgmei prasiskverbti į kepimo indą, todėl kepiniai lengvai nusiima ir indai lieka švaresni.
Kuri popierių rūšį pasirinkti?
Lemiamas skirtumas – atsparumas karščiui. Jei ruošiatės ką nors kepti orkaitėje, visuomet rinkitės pergamento popierių. Vaško popierių verčiau naudokite šaldytiems, neapdorojamiems produktams, kai svarbu juos atskirti ar supakuoti. O jei norisi rasti paskirtį likusiam vaško popieriui, jis pasitarnauja ir buityje – pavyzdžiui, poliruoti metalui ar net užsikirtusiam užtrauktukui pataisyti.
- Pergamento popierius tinka kepimui orkaitėje – atsparus karščiui, nelipnus, neleidžia išsiskirti riebalams.
- Vaško popierius skirtas maisto sandėliavimui, tešlos kočiojimui, tačiau netinka naudoti kaitinant.
- Kiekvienam naudojimui – sava priemonė, o žinant skirtumus kepimas taps paprastesnis ir saugesnis.
Jaudintis tikrai nebūtina – žinodami šiuos paprastus skirtumus virtuvėje išvengsite dažnų kepimo klaidų ir puikiai išnaudosite tiek pergamento, tiek vaško popierių.













