Višta dažnai atsiduria ant mūsų stalų, tačiau ji taip pat yra vienas dažniausių maisto apsinuodijimo šaltinių. Kad išvengtumėte nemalonių pasekmių, svarbu žinoti, kaip atpažinti, ar vištiena vis dar tinkama vartojimui. Štai pagrindinės gairės, kurios padės išvengti rizikos ir pasimėgauti saugiu patiekalu.
Kaip atpažinti, kad žalia vištiena netinkama maistui
Stebėkite galiojimo datą
Prieš ruošdami žalios vištienos patiekalą, visada patikrinkite ant pakuotės nurodytą datą. Net jei diena vos prabėgo, mėsos kokybė jau gali stipriai suprastėti, todėl žalią vištieną rekomenduojama sunaudoti per vieną ar dvi dienas nuo datos, kuri pateikta ant etiketės. Skirtingų rūšių mėsai galioja kiek kitokios laikymo taisyklės, tačiau vištiena viena greičiausiai gendančių.
Naudokitės uosle, rega ir lietimu
Vizualinis, uoslės ir lytėjimo įspūdis – ypač svarbūs. Šviežia vištiena bus vos pastebimo kvapo, blizgi ir drėgna. Jei užuosite rūgštų ar nemalonų kvapą, verta sunerimti. Sugedusi vištiena ne tik ima skleisti aitrų, supuvusį kvapą, bet ir keičia spalvą – rausvai rožinis atspalvis pamažu pereina į pilkšvą ar net žalsvą toną. Be to, paviršiuje gali susidaryti tąsi, klampi plėvelė, kuri liudija apie sugedimą. Perkant žalią vištieną parduotuvėje, verta patikrinti, ar pakuotė yra pakankamai šalta – tai ženklas, kad mėsa laikyta tinkamomis sąlygomis.
Kaip atpažinti, kad jau kepta vištiena sugedo
Tinkamai laikoma kepta vištiena šaldytuve gali išsilaikyti apie 3–4 dienas. Tačiau jei kyla abejonių, ar šis maistas vis dar tinka, pirmiausia pasikliaukite pojūčiais. Sugedusi kepta vištiena paprastai turi stiprų nemalonų kvapą, jos paviršius tampa slidus ar klampus, spalva gali pasikeisti iš šviesaus ar rudo atspalvio į pilkšvą ar žalsvą, kartais net gali pastebėti pelėsį.
Pagrindiniai požymiai, kad vištiena bloga
- Sikeičia spalva (atsiranda pilkšvas, žalsvas ar net melsvas atspalvis)
- Užuodžiamas aitrus, supuvęs ar į rūgštų panašus kvapas
- Susiformavęs tirštas, slidus ar lipnus sluoksnis ant paviršiaus
- Pastebimas pelėsio augimas
Jeigu abejojate, visuomet vadovaukitės taisykle: jei kyla įtarimų dėl mėsos kvapo, išvaizdos ar tekstūros – geriau išmeskite. Taupyti neverta, nes pasenusio maisto vartojimas gali turėti rimtų pasekmių sveikatai. Jei vištiena atrodo ir kvepia įprastai, nepamirškite, kad ją ruošiant svarbu laikytis tinkamos terminio apdorojimo temperatūros, kad mėsa būtų ne tik skani, bet ir saugi.