Mes visi mėgstame pasilepinti saldžiu gardumynu, tačiau ar kada susimąstėte, kodėl spurgos tokios ypatingos? Daugelis žino, kaip gaminamos spurgos – tešla formuojama į apskritimus ir verdama karštame aliejuje, todėl jos būna minkštos, purios ir nuodėmingai skanios. Tačiau stebėtinai mažai kas nutuokia apie šio populiaraus skanėsto kilmę ir neįprastą viliojančios žiedo formos atsiradimą.
Spurgų kilmės legendos
Pirmoji spurga siejama su XIX a. Naujosios Anglijos regionu. Pasakojama, kad vienos laivo kapitono motina išrado desertą kepdama mielinę tešlą, kurią vėliau pabarstydavo cinamonu, muskatu ir citrinos žievele. Skirtingai nei šiandien, tuomet spurgos dažnai būdavo su lazdyno ar graikinio riešuto įdaru. Toks užpildas ne tik suteikė išskirtinį skonį – jis padėjo pilnavertiškai iškepti tešlą storose vietose. Taip užgimė pavadinimas, žodžiuose subtiliai įamžinęs tešlą ir riešutą.
Kaip prigijo žiedo forma?
Nuo pat pradžių spurgos nebūtinai buvo tokios formos, kokias žinome dabar. Istorija byloja, kad kapitono sūnus netikėtai padarė eksperimentą: būdamas laive, jis spurgos vidurį išmušė apskritu metaliniu indeliu, galbūt net prakišo ją per rato stipiną. Taip ir gimė klasikinė žiedo forma, kuri palengvino gaminimą – tešla viduryje galėjo gerai iškepti, o pati spurga tapo dar lengvesnė ir patogesnė valgyti.
Spurgytės ir šiandieninės naujovės
Įdomu tai, kad nedideli spurgų rutuliukai, vadinami spurgytėmis, atsirado daug vėliau. Anksčiau spurgytės buvo gaminamos kaip likučiai nuo išmuštos žiedo formos, tačiau šiandien jos kepamos atskirai, dažnai iš vis kitos tešlos. Šis nedidelis užkandis tapo toks populiarus, kad dabar daugelis konditerių jas pateikia kaip savarankišką desertą.
Pasilepinimo džiaugsmas ir… pasekmės
Nors spurgos – smagi proga pasilepinti, dietologai pabrėžia, kad tai vienas kaloringiausių desertų. Vienoje spurgos porcijoje riebalų kiekis gali siekti net 10–20 gramų, tad dažnas jų valgymas gali paveikti ne tik mūsų savijautą, bet ir figūrą. Tačiau kartais visi nusipelnome saldaus džiaugsmo – saikingas mėgavimasis yra tiesiog būtinas mažas džiaugsmas kasdienybėje.
Spurgos šiandien
Nors šių dienų spurgos kepamos įvairiausiais būdais – nuo riebalų vonelės iki orkaitės – jų pagrindinis žavesys išliko nepakitęs. Nepaisant šiuolaikinių pokyčių gamyboje, spurgos išlieka ryškiu pasilepinIMO akcentu, vertinamu tiek tradicijų mylėtojų, tiek modernaus skonio ieškotojų tarp.