Jei mėgstate paskrudintą duoną, tikriausiai žinote, kaip svarbu kiekviena detalė – nuo duonos pasirinkimo iki sviesto sluoksnio storio. Tačiau, pasirodo, idealiai paskrudinti duonos riekę reikia kur kas daugiau nei tiesiog įkišti ją į skrudintuvą ir paspausti mygtuką.
Tobulos skrudintos duonos paslaptis
Britų maisto tyrėjai surengė net savaitę trukusią eksperimentų seriją, kurioje buvo paskrudinta ir išragauta 2 000 duonos riekelių. Jų tikslas buvo išsiaiškinti, kokie veiksniai lemia puikią skrudintą duoną – ir jų atradimai gali nustebinti net pačius didžiausius pusryčių gerbėjus.
Ką pasirinkti: duona, storis ir temperatūra
Tyrėjai rekomenduoja naudoti šviesią sėklų duoną, laikytą šaldytuve, kad ji būtų tinkamos tekstūros. Geriausi rezultatai pasiekiami, kai riekė yra 14 milimetrų storio – verta pasirūpinti liniuote, jei norite būti itin tikslūs.
- Duona turi būti iš šaldytuvo, tinkamai atvėsinta.
- Supjaustykite riekes tiksliai 14 mm storio.
- Nustatykite skrudintuvą taip, kad kepimo temperatūra būtų apie 154 laipsniai Celsijaus.
Skrudinimo laikas, spalva ir tekstūra
Svarbiausias etapas – skrudinimo trukmė. Idealiai duona turėtų skrusti apie 3 minutes ir 36 sekundes. Per tiek laiko duonos išorė tampa traški, o vidus išlieka minkštas. Tokiu būdu pasiekiamas net 12 kartų didesnis trapumas išorėje nei viduje.
Sviestas ir serviravimas
- Sviestą užtepkite tuoj pat, kai duona ištraukiama iš skrudintuvo – taip jis geriau susigers į karštą plutą.
- Optimalus sviesto kiekis – maždaug 0,44 gramo vienam kvadratiniam colyje. Kita rekomendacija – sviesto sluoksnis turėtų sudaryti maždaug septynioliktąją duonos storio dalį.
- Riekę pjaukite iš karto įstrižai – nors nėra aišku, kodėl būtent taip, tačiau šis būdas rekomenduojamas dėl skonio ir tekstūros išlaikymo.
- Patiekite ant pašildytos, bet ne per karštos, lėkštės – apie 45 laipsnius Celsijaus. Taip išvengsite drėgmės pertekliaus po duona, tačiau neleiskite lėkštei perkaisti, nes tai gadina tobulai paskrudintą duoną.
Belieka atsisėsti ir mėgautis šiuo paprastu, bet kruopščiai paruoštu užkandžiu. Nepamirškite servetėlės – trupinių tikrai bus!