Avokadai jau seniai užsitarnavo daug gerbėjų – juos mėgstame ne tik dėl švelnaus skonio, bet ir dėl gerų riebalų, kurie naudingi širdžiai ir gali sumažinti kai kurių ligų riziką. Tačiau šį vaisių gali tekti pažvelgti naujai, sužinojus jo pavadinimo kilmę.
Senovės ištakos ir neįprasta reikšmė
Avokadų šaknys siekia Meksiką ir Centrinę Ameriką, kur juos atrado vietiniai Nahua genties žmonės. Senovėje šie vaisiai vadinti nahuatlų kalbos žodžiu „āhuacatl“, kuris, įdomu pastebėti, reiškė ir „sėklides“. Istorikai mano, kad toks pavadinimas atsirado dėl vaisiaus išvaizdos ir dėl to, kad avokadai buvo laikomi afrodiziakais. Kaip ir mūsų laikais naudojamas slengas, taip ir anuomet šis žodis įgavo dviprasmišką prasmę.
Pavadinimo pokyčiai per amžius
Kai į šiuos regionus atvyko ispanų užkariautojai, jie pervadino vaisių į „aguacate“. Kiek vėliau, avokadai buvo pradėti eksportuoti ir į kitas šalis, tačiau naujiems vartotojams ištarti šį žodį buvo sudėtinga. Todėl imta ieškoti kitokių, lengvesnių variantų – buvo siūlomi tokie pavadinimai kaip „alligator pear“ ar „avagato pear“, tačiau nei vienas jų neprigijo. Galiausiai pasaulyje įsitvirtino mums pažįstamas „avocado“ vardas.
Guacamole: populiaraus padažo pavadinimo kilmė
Ne vienas mano, kad garsiojo padažo pavadinimas „guacamole“ galėtų reikšti „sėklidžių padažą“, nes kyla iš dviejų tų pačių nahuatlų žodžių: „āhuacatl“ (avokadas) ir „mōlli“ (padažas). Vis dėlto, kalbotyros specialistai pabrėžia, kad guacamole yra jau ispaniškos formos darinys, kuris neturi dviprasmiškos reikšmės – šiuo žodžiu vadinamas tiesiog avokadų padažas.
Kodėl avokadai vis dar šypsosi archeologams
Šiandienos nahua bendruomenėje vis dar išlieka užuominų į senąją avokado prasmę – dažnai žaismingai pažvelgiama į medyje kabančius vaisius. Tačiau kasdienėje kalboje avokadų padažas laikomas niekuo kitu, o tik sveiku ir gardžiu pagardu.
Ar avokadas – vaisius, ar daržovė?
Nors kartais kyla abejonių, kaip avokadą teisingai priskirti, iš biologinės pusės tai yra vaisius. Tad galite drąsiai mėgautis šiuo maitinančiu ir praturtinančiu patiekalų ingredientu – per pietus ar pusryčius.