Angliavandeniai mūsų mityboje užima itin svarbią vietą, tačiau jų pasirinkimas dažnai kelia daug klausimų. Vieni jų yra sudėtingesni, kiti – paprastesni, tačiau svarbiausia, kaip juos įtraukiame į kasdienį racioną. Laikantis subalansuotos mitybos principų, svarbu saikingai rinktis tiek riebalus, tiek angliavandenius, tačiau mažinant pastarųjų kiekį verta žinoti, kurių produktų atsisakyti nereikėtų.
Angliavandenių šaltiniai, kurių trūkumo reikėtų vengti
Vaisiai ir daržovės yra tie angliavandenių šaltiniai, kurių net ir norint sumažinti bendrą suvartojamų angliavandenių kiekį, palikti racione tiesiog būtina. Nors ieškant populiariausių angliavandenių dažnai pirmiausia iškyla įvairūs duonos gaminiai ar makaronai, iš tikrųjų pagrindinį dėmesį reikėtų skirti būtent augalinės kilmės produktams, kurie išsiskiria sudėtinių angliavandenių gausa.
Kuo ypatingi vaisiai ir daržovės?
Renkantis angliavandenius iš vaisių bei daržovių, organizmas gauna ne tik energijos, bet ir papildomų naudingų medžiagų. Šie produktai aprūpina mūsų organizmą natūraliais antioksidantais bei kitomis naudingomis biologiškai aktyviomis medžiagomis, kurių nerasime paprastuose angliavandeniuose, tokiuose kaip balta duona.
- Vaisiai ir daržovės pasižymi gausiu fitoelementų kiekiu, pavyzdžiui, beta-karotinu (randamas morkose) ar likopenu (pomidoruose).
- Šios medžiagos padeda stiprinti organizmo antioksidacinę apsaugą ir mažina uždegiminius procesus kūne.
- Be to, tokie augaliniai produktai – puikus kalio, vitamino C ir skaidulų šaltinis.
Todėl formuojant kasdienę mitybą svarbu nepamiršti, jog visuomet verta rinktis angliavandenius iš daržovių ir vaisių – jie ne tik suteikia energijos, bet ir padeda palaikyti gerą savijautą bei sveiką kūną.