Ar esate kada susimąstę, kodėl „Filet-O-Fish“ sumuštinis yra toks unikalus tarp visų greitojo maisto variantų? Vienas pastebimiausių jo bruožų – tik pusė sūrio riekelės, išskirtinai patiekiama būtent šiame žuvies sumuštinyje. Šis pasirinkimas tiek klaidina, tiek kelia daug klausimų – juk visi kiti mėsainiai įprastai turi visą sūrio riekelę. Jei ir jūs ieškote atsakymo, kodėl žuvies sumuštinis gaunamas su tokia nedidele sūrio doze, toliau skaitykite – čia rasite atsakymus ir daugiau įdomių faktų apie šį legendinį užkandį.
Žvilgsnis į sumuštinio istoriją
Nors dabar sunkiai įsivaizduotumėte „Filet-O-Fish“ be sūrio, pradžioje šis sumuštinis buvo visai kitoks. Pirmosios jo versijos sudėtyje buvo tik kepta žuvis ir tartaro padažas – sūrio ten niekada nebuvo. Bėgant laikui, siekiant padaryti produktą patrauklesnį ir pigesnį gamyboje, žuvį pakeitė prieinamesnė rūšis, o prie sumuštinio buvo pridėta sūrio… tik pusė riekelės.
Ar sūris dera prie žuvies?
Sūrio pasirinkimas žuvies sumuštiniui – tikrai neįprastas. Dažniausiai žuvis patiekiama be jokio sūrio, nes stipresnis pieno produkto skonis gali užgožti švelnesnį žuvies skonį. Tačiau, nepaisant šios kulinarinės taisyklės, „Filet-O-Fish“ receptūra nuo pat 1961-ųjų liko beveik nepakitusi, ir dalis sūrio tapo neatsiejama šio sumuštinio dalimi.
Pusė sūrio riekelės: priežastys ir teorijos
Per laiką klientai ir gerbėjai spėjo iškelti pačių įvairiausių hipotezių. Vieni tvirtina, kad taip „Filet-O-Fish“ gamintojai paprasčiausiai taupo išlaidas – pusė riekelės reiškia dvigubai mažesnes sąnaudas, lyginant su visa rieke. Įprasta, kad už papildomus ingredientus tenka sumokėti daugiau, tad papildomas sūris gali kainuoti šiek tiek papildomai.
Tačiau egzistuoja ir kita teorija: pusė riekelės parinkta specialiai, kad sūris neuždengtų bei neužgožtų lengvo žuvies skonio. Dalyje oficialių viešų pasisakymų yra užsiminta, kad tai „tobulas balansas“, derantis prie traškios žuvies ir gaivaus tartaro padažo. Tiesa, šio sprendimo ilgai niekas oficialiai nekomentavo, tad priežastys lieka šiek tiek paslaptingos.
Kodėl sūris dažnai būna pasislinkęs?
Nemaža dalis valgytojų pastebi, kad pusė sūrio riekelės sumuštinyje dažnai atsiduria ne per vidurį. Taip nutinka ne dėl gamintojų užgaidos, o paprasčiausiai dėl sumuštinio pakuotės. Dėžutė, kurioje patiekiamas „Filet-O-Fish“, yra didesnė už patį sumuštinį, todėl judant viduje sūris ir kiti ingredientai gali pasislinkti į šoną.
Kaip užsisakyti daugiau sūrio?
Jei pusė sūrio riekelės jums atrodo per mažai, galite drąsiai paprašyti papildomo sūrio. Gaminant sumuštinį pagal užsakymą galima pasirinkti, kiek ingredientų norite, tad papildomas sūris pridės skonio. Tiesa, už papildomą kiekį gali būti taikomas nedidelis papildomas mokestis.
Kaip užsitikrinti visada šviežią sumuštinį?
- Užsakydami paprašykite, kad sumuštinis būtų paruoštas šviežiai („pagal užsakymą“).
- Tokiu būdu išvengsite ilgai pastovėjusio ar atvėsusio maisto.
- Karštas ir ką tik pagamintas „Filet-O-Fish“ būna ir traškesnis, ir gardesnis.
Apibendrinant – pusė sūrio riekelės žuvies sumuštinyje – ne atsitiktinumas, o gerai apgalvotas pasirinkimas. Jei jums norisi daugiau sūrio ar šilto, šviežiai pagaminto sumuštinio, tiesiog išsakykite pageidavimus užsakydami – taip mėgausitės skoniu, pritaikytu būtent pagal savo norus.












