Worcestershire – pavadinimas, kuris daugeliui kelia painiavą bandant jį ištarti. Kaip gi taisyklingai tarti šį žodį, iš kur atsirado garsusis padažas ir kuo išskirtinė jo istorija? Panagrinėkime viską išsamiai: nuo kilmės iki unikalios sudėties ir garsiosios tarimo paslapties.
Worcestershire padažo ištakos
Sodrus skonis ir nepaprastai platus pritaikymas virtuvėje – taip trumpai galėtume apibūdinti Worcesteršyro padažą. Šio unikalaus prieskonio istorija prasidėjo dar XIX amžiuje Anglijoje, to paties pavadinimo mieste. Ši vietovė yra šiauriau Londono, žinoma savo istoriška praeitimi ir garsėja svarbiausiu produktu – unikaliausiu padažu.
Pirmasis Worcesteršyro padažas buvo sukurtas 1837 metais vietos chemikų, ieškojusių išskirtinio skonio recepto. Jie gamino padažą pagal užsakymą, kuris buvo įkvėptas Indijoje naudotos prieskonių mišrainės. Tačiau iš pradžių rezultatas nepatiko gamintojams: paruoštą padažą jie paliko rūsyje ir visai apie jį pamiršo.
Kaip atsirado garsusis padažas?
Po kurio laiko grįžę į rūsį jie vėl paragavo tą patį padažą – ir nustebo, nes skonis buvo jau visai kitoks, sodrus ir malonus. Taip netikėtai atrastas skonių derinys greitai išpopuliarėjo, o padažą pradėjo gaminti ne tik pradėję chemikai, bet bandė sekti ir kiti gamintojai. Receptas buvo laikomas paslaptyje, bet žinoma, kad tuomet naudoti įvairūs ingredientai – sojų padažas, actas, česnakas, žuvis, prieskoniai, netgi marinatai ir pipirai.
- Sujungia gausybę prieskonių
- Gaminamas pagal unikalų, ilgai brandintą receptą
- Tinka tiek kepsniams, tiek įvairiems kokteiliams
Ištarimas: kaip nesuklysti?
Nors padažo receptas atkeliavo iš Indijos, būtent britiškas miestas nulėmė jo pavadinimą. Būtent čia žmonėms dažnai kyla sunkumų bandant ištarti pavadinimą teisingai. Jei mėginsite skaityti kiekvieną raidę, galite susipainioti, nes angliška tartis yra visai kitokia nei parašyta žodyje.
Laikantis įprastos ištaros, pirmasis „r“ nebūna tvirtai tariamas, o dalies raidžių išvis nesimato tarties metu. Anglų kalboje žodis tariamas trumpai, daugiau kaip „Ūstėšyras“ arba „Vustėšyras“. Svarbiausia – nesistengti perskaityti kiekvienos raidės atskirai, o sakyti labiau sutrauktai, kaip įprasta britų kalbai.
Kodėl taip painu?
Ankstyvosios padažo reklamos prisidėjo prie to, kad pavadinimo ištarimas tapo savotišku iššūkiu net ir gimtakalbiams. Tai – viena iš dažniau neteisingai ištariamų vietovardžių. Tad jei vis dar kyla abejonių, vadovaukitės paprasta taisykle: trumpinkite žodį ir tarties metu neakcentuokite kiekvienos raidės.
Įdomūs faktai apie padažą
- Gaminamas nuo XIX amžiaus
- Pritaikymas itin platus: nuo mėsos marinavimui iki kokteilių gamybos
- Tikroji receptūra ilgus metus saugoma paslaptyje
Worcestershyro padažo istorija – puikus pavyzdys, kaip netikėtas atradimas gali tapti pasauliniu fenomenu. Šis unikalus skonių derinys laikomas britiškos virtuvės klasika ir iki šiol tebėra mėgstamas visame pasaulyje.