Greitas maistas dažnai tampa pagunda, ypač kai alkis užklumpa netikėtai ir nesinori sukti galvos dėl ilgų pasirinkimų. Užsisakyti mėsainį automobilyje kartais atrodo paprastas sprendimas, kol po kelių minučių nuo paskutinio kąsnio pajuntame, kad nuotaika aiškiai prastėja. Deja, tas nepasitenkinimas – ne tik kaltės jausmas, bet ir natūrali organizmo reakcija, apie kurią verta žinoti daugiau.
Kaip greito maisto mėsainis veikia organizmą?
Vos tik pradedame valgyti, mūsų kūnas iš karto ima reaguoti į gautą maistą. Maždaug po ketvirčio valandos nuo pirmo kąsnio, į kraują pradeda patekti didelis gliukozės kiekis. Tuomet organizmas greitai išskiria insuliną, kad suvaldytų išaugusį cukraus lygį. Dažnai insulino išskiriama per daug, todėl netrukus po valgio vėl atsiranda alkis. Jei šį modelį kartojame dažnai, rizikuojame išsivystyti atsparumu insulinui, kuris laikomas cukrinio diabeto pirmtaku.
Sotumo iliuzija ir ilgalaikės pasekmės
Nors mėsainis atrodo sočiai, iš tikro jame esantis greitai pasisavinamas angliavandeniai ir riebalai greitai siunčia organizmui signalą, kad netrukus norėsis dar. Tokio pobūdžio racionas suteikia trumpalaikį energijos pliūpsnį, bet netrukus gali lemti nuovargį ir vėl atsirandantį alkį.
Kuo pavojingas riebalų ir druskos perteklius?
Daugelio pamėgtas klasikiniame mėsainyje esantis ketvirčio svaro kepsnelis – tik atrodytų kuklus produktas, tačiau jame slepiasi daugiau nei 500 kalorijų, apie 25 gramai riebalų (iš jų beveik pusė – sočiųjų), nemažai transriebalų, apie 40 gramų angliavandenių, 10 gramų cukraus ir apie 1 000 miligramų natrio.
- Didelis sočiųjų riebalų kiekis jau per kelias valandas gali bloginti kraujagyslių funkciją – tyrimais nustatyta, kad kraujagyslės tampa nelanksčios ir silpniau išsiplečia, o tai yra viena iš širdies ir kraujagyslių ligų atsiradimo priežasčių.
- Perteklinė druska papildomai veikia kraujotaką – tam tikrais atvejais poveikis gali būti juntamas jau pusvalandžio bėgyje.
Kūnas reaguoja tarsi į stresą
Nustatyta, kad gausus kalorijų ir riebalų kiekis mėsainyje skatina uždegimines reakcijas, panašias į tas, kurios pasireiškia infekcijos metu. Organizme padaugėja trigliceridų ir laisvųjų riebiųjų rūgščių, o arterijų funkcija suprastėja net praėjus kelioms valandoms po valgio.
Kodėl verta vengti greitų pagundų?
Nors kartais norisi pasilepinti greitu skanėstu, vertėtų prisiminti, kad didelė mėsainio porcija gali turėti daugiau įtakos nei tik skrandžio diskomfortas. Neretai prie mėsainio prisideda ir gėrimai ar bulvytės, dar labiau apsunkinantys organizmą. Taigi, akimirkos malonumas dažnai atveda prie ilgalaikio nuovargio, didesnės širdies ligų ir diabeto rizikos bei nuolat vėl atsinaujinančio alkio pojūčio.