Pastaraisiais metais daugelis pastebėjo, kad apsipirkimai maisto parduotuvėse vis dažniau kainuoja daugiau. Net jei prekių etiketėje kainos pernelyg nesikeičia, dažnai susiduriame su tuo, kad pakuotėse yra mažiau produkto nei anksčiau.
Kai kurių maisto produktų kainos parduotuvėse šoktelėjo ypač ženkliai. Kai kurie iš jų – jautiena, pienas ir kiaušiniai. Pavyzdžiui, jautienos kaina pakilo apie 16 %, pieno – apie 17 %, o kiaušinių kainos per metus išaugo beveik per pusę ir vis dar kyla.
Kaip pakeisti jautieną?
Dar visai neseniai vištiena buvo populiariausia alternatyva jautienai, tačiau ir jos kainos šiandien išaugusios net 13 %. Atsižvelgiant į baltymingų produktų brangimą, dabar – puikus laikas pasvarstyti apie augalinius baltymų šaltinius. Lęšiai, bolivinė balanda, žirniai, žemės riešutų sviestas ir tofu – puikios alternatyvos, kurios gali papildyti ar pakeisti gyvūninės kilmės baltymus kasdienėje mityboje.
Ką rinktis vietoje pieno?
Sparčiai brangstant pienui, vis daugiau žmonių atsigręžia į augalinius gėrimus. Avožų, migdolų, sojų ar kokosų gėrimai puikiai pakeičia tradicinį pieną. Be to, kalcį galima gauti ne tik iš pieno produktų. Šio svarbaus mineralo netrūksta migdoluose, žalialapėse daržovėse, lašišoje, citrusiniuose vaisiuose, tofu ar avinžirniuose.
Kuo pakeisti kiaušinius?
Kiaušinių kainų augimą lemia įvairios priežastys, pavyzdžiui, paukščių gripo protrūkiai. Tačiau yra nemažai alternatyvų, kaip pakeisti kiaušinius tiek pusryčiuose, tiek kepiniuose ar kituose patiekaluose. Kepant pyragus ar blynus, vietoje kiaušinių galima naudoti sumaišytas linų ar čijos sėklas, kurios sumaišytos su vandeniu tampa tąsios konsistencijos – kaip kiaušinis. Taip pat tinka avinžirnių skystis iš konservuotų avinžirnių (aquafaba) – jis suteikia purumo kepiniams. Kai kuriais atvejais praverčia trintas tofu ar obuolių tyrelė.
Kodėl verta atsisakyti pirktinių kepinių?
Perkant sausainius, pyragus ar bandeles parduotuvėje yra sumokama kur kas daugiau nei išsikepus juos namuose. Pagaminti kepinius namuose dažniausiai kainuoja apie tris kartus pigiau už parduotuvinius, ypač kai įvertiname ingredientų kainas. Tad jei tik turite šiek tiek laiko, verta pasigaminti namuose – tai ne tik ekonomiškiau, bet ir leidžia kontroliuoti, kas dedama į maistą.
Kaip apsipirkti taupiau?
Didėjant kainoms, verta ieškoti, kaip protingai taupyti ir rinktis alternatyvas. Vietoje brangstančių produktų rinkitės augalinius baltymus, pasigaminkite kepinius namuose ir rinkitės kokybiškus, bet nebrangius produktus. Tokie pasirinkimai leis išlaikyti sveiką ir visavertę mitybą be didelių išlaidų.