Vištiena – vienas populiariausių produktų virtuvėje, tačiau ją gaminant būtina žinoti svarbų faktą: tik kruopščiai iškepus galima mėgautis saugiu, gardžiu patiekalu. Nepakankamai kepta vištiena kelia pavojų sveikatai, o patikima apsauga – tinkama apdorojimo temperatūra. Kaip žinoti, kada mėsa iš tiesų yra iškepusi ir nėra pavojaus apsinuodyti?
Kodėl nepakankamai kepta vištiena gali būti pavojinga
Šviežia vištiena dažnai turi mikroorganizmų, galinčių sukelti rimtų padarinių sveikatai. Daugelyje žalių vištienos gaminių būna aptinkamos bakterijos, pavyzdžiui, salmonelės. Jos gyvena paukščių žarnyne ir, patekusios į mūsų organizmą, gali sutrikdyti virškinimą, sukelti pilvo spazmus ar net stiprų apsinuodijimą maistu. Laimei, tinkamai apdorota aukšta temperatūra naikina šiuos mikroorganizmus, todėl į vištienos kepimą reikia žvelgti atsakingai.
Kokia temperatūra užtikrina vištienos saugumą
Nesvarbu, ar vištieną kepate orkaitėje, ant grilio, ar troškinate, būtina pasiekti 74 laipsnius pagal Celsijų (tai lygu 165 laipsniams pagal Farenheitą). Kai mėsa įkaista iki šios ribos, joje nebelieka pavojingų bakterijų – valgant galima jaustis ramiai. Tiesa, persistengus su kepimu skonis gali kiek nukentėti: perkepta vištiena taps sausa ir praras dalį sultingumo. Todėl verta perprasti paprastus triukus, padedančius laiku sustabdyti kepimą.
Kaip tiksliai išmatuoti vištienos vidaus temperatūrą
Tiksliausias ir patikimiausias būdas – virtuvinis termometras. Jeigu mėgstate gaminti mėsos patiekalus, verta įsigyti šį paprastą prietaisą. Matavimą derėtų atlikti storiausioje vištienos dalyje, tarkime, šlaunelėje ar krūtinėlėje, nes ten temperatūra kyla lėčiausiai. Svarbu: įsmeigus termometrą, neatsiremkite į kaulą, nes tai gali lemti neteisingą skaičių. Įsitikinę, kad rodo reikiamą temperatūrą, pagaliau žinote – vištiena jau visiškai saugi valgyti.
Patarimai, padėsiantys iškepti saugią ir gardžią vištieną
- Naudokite tikslų termometrą, o ne vadovaukitės vien patiekalo išvaizda.
- Neleiskite jokių žalių sulčių nutekėti ant kitų patiekalų ar virtuvės paviršių.
- Kepkite vištieną vienodai iš visų pusių – taip užtikrinsite, kad net storiausios jos vietos pasieks reikiamą temperatūrą.
- Venkite ilgai laikyti iškeptą vištieną temperatūroje, kurioje bakterijos gali vėl daugintis.
Kiekvienas žingsnis gaminant vištieną turi įtakos galutiniam rezultatui. Įpraskite naudoti termometrą – tai padės mėgautis skania ir saugia vakariene.