Saldžiarūgštė vištiena – greitai paruošiamas rytietiškas skonis jūsų virtuvėje

Saldžiarūgštė vištiena – greitai paruošiamas rytietiškas skonis jūsų virtuvėje

Saldžiarūgštė vištiena – tai patiekalas, atkeliavęs iš Azijos virtuvės, tačiau puikiai prigijęs ir mūsų kasdienėje mityboje. Jis žavi savo subtiliai subalansuotu skoniu – saldumu, rūgštumu ir švelniu aštrumu. Lengvai pagaminamas ir puikiai tinkantis tiek pietums, tiek vakarienei.

Kuo ypatingas šis patiekalas?

Saldžiarūgštė vištiena išsiskiria spalvinga išvaizda, aromatingu padažu ir minkšta, sultinga mėsa. Dažnai patiekiama su ryžiais arba makaronais, ji tampa ne tik sotus, bet ir vizualiai patrauklus pasirinkimas tiek kasdieniam, tiek šventiniam stalui. Tai puikus būdas įnešti rytietiškos egzotikos į savo virtuvę be sudėtingų ingredientų.

Ingredientai (4 porcijoms)

Vištienai:

  • 500 g vištienos filė
  • 2 šaukštai kukurūzų krakmolo
  • 1 kiaušinis
  • 3 šaukštai aliejaus kepimui
  • Druska, pipirai pagal skonį

Padažui:

  • 3 šaukštai cukraus
  • 3 šaukštai acto (geriausia ryžių arba obuolių)
  • 4 šaukštai kečupo
  • 1 šaukštas sojų padažo
  • 1 arbatinis šaukštelis sezamų aliejaus (nebūtina)
  • 1/2 stiklinės vandens
  • 1 šaukštas kukurūzų krakmolo (tirštinimui)

Daržovėms:

  • 1 raudonoji paprika
  • 1 geltonoji paprika
  • 1 morka
  • 1 svogūnas
  • 1 nedidelis ananasas (arba konservuotas – 200 g)

Kaip pagaminti saldžiarūgštę vištieną?

1. Vištienos paruošimas

Vištienos filė supjaustykite nedideliais gabaliukais. Dubenyje išplakite kiaušinį, įberkite šiek tiek druskos ir pipirų. Kitame dubenyje suberkite kukurūzų krakmolą. Vištienos gabalėlius pamirkykite kiaušinio plakinyje, apvoliokite krakmole ir kepkite įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus. Išimkite ir padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nutekėtų riebalai.

2. Padažo gamyba

Į puodą ar keptuvę sudėkite cukrų, actą, kečupą, sojų padažą, sezamų aliejų ir pusę stiklinės vandens. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps. Atskirai sumaišykite šaukštą krakmolo su šlakeliu vandens ir supilkite į padažą, nuolat maišydami, kol padažas sutirštės.

3. Daržovių ruošimas

Paprikas, morką ir svogūną supjaustykite juostelėmis. Apkepkite ant vidutinės ugnies 5-7 minutes, kad šiek tiek suminkštėtų, bet išliktų traškios. Pabaigoje įdėkite ananaso gabaliukus ir dar kelias minutes pakepkite.

4. Viską sujungti

Į keptuvę su daržovėmis sudėkite apkeptą vištieną ir užpilkite padažu. Viską gerai išmaišykite ir dar trumpai pakaitinkite, kad visi skoniai susijungtų. Patiekite karštą su virtų ryžių garnyru.

Naudingi patarimai

  • Skonis: Norite aštresnio? Įdėkite čili dribsnių ar šviežio česnako.
  • Vegetariška versija: Vištieną pakeiskite tofu arba keptomis grybų skiltelėmis.
  • Traškesnis variantas: Kepkite vištieną aliejuje dvigubai – pirmą kartą lengvai, antrą kartą – stipriau, kad atsirastų traškus sluoksnis.
  • Padažo variacijos: Naudokite apelsinų sultis vietoje vandens – suteiks gaivesnį poskonį.

Kodėl verta gaminti namuose?

Saldžiarūgštė vištiena iš restorano dažnai būna per riebi ar per saldi. Gamindami namuose galite reguliuoti cukraus kiekį, pasirinkti aukštesnės kokybės vištieną, o daržoves – pagal sezoną. Tai leidžia ne tik maitintis sveikiau, bet ir mėgautis patiekalu pagal savo skonį.