Lietiniai blynai

Lietiniai blynai

Paskutinį kartą atnaujinta: 2025-03-09

Šie lietiniai gaminami iš vos kelių ingredientų – miltų, kiaušinių, pieno ir druskos. Jie dažniausiai patiekiami su cukrumi ir citrinos sultimis, tačiau puikiai dera ir su pikantiškais įdarais. Nors tradiciškai valgomi per Užgavėnes, jie tokie lengvai pagaminami ir skanūs, kad nėra jokios priežasties jais nesimėgauti visus metus!

Kas yra angliški lietiniai?

Skirtingai nei škotiški ar valų blynai, kurie yra storesni ir purūs, angliški lietiniai yra ploni ir dideli. Jų sudėtyje nėra kepimo miltelių ar sodos – tik paprasti miltai, kiaušiniai, pienas ir truputis riebalų kepimui. Paprastai jie kepami per visą keptuvės dugną ir yra kiek storesni už prancūziškus krepus.

Užgavėnės ir lietinių diena

Užgavėnės – tai diena prieš Gavėnią, 40 dienų trunkantį pasninką prieš Velykas. Senovėje žmonės šią dieną sunaudodavo turimus riebalus, kiaušinius ir pieną, todėl kepti lietinius buvo idealus sprendimas.

Nors ši tradicija išliko, šiandien daugelis žmonių lietinius kepa ne dėl religinių priežasčių, o tiesiog todėl, kad jie skanūs. Be to, jų ingredientai yra itin paprasti: 2 kiaušiniai, 300 ml pieno, miltai, žiupsnelis druskos bei šiek tiek aliejaus ir sviesto kepimui.

Kaip lengvai pagaminti lietinius blynus

Jei dar niekada nekepėte lietinių, galite nustebti, kaip paprasta tai padaryti. Iš pradžių gali prireikti kelių bandymų, bet netrukus įgysite įgūdžių ir visą porciją iškepsite per 20-25 minutes.

Tešlos paruošimas

Lietinių tešla paruošiama vos per 5 minutes:

  1. Miltus ir druską persijoti į dubenį.
  2. Viduryje padaryti duobutę ir įmušti kiaušinius.
  3. Supilti apie 50 ml pieno ir šluotele maišyti kiaušinius su pienu, pamažu įtraukiant miltus. Tešla turi būti tiršta ir be gumulėlių.
  4. Pamažu įmaišyti likusį pieną iki vientisos konsistencijos.
  5. Supilti tešlą į ąsotį ir palikti pastovėti.

Idealu tešlą palaikyti šaldytuve apie 30 minučių, kad miltai geriau sugertų skystį ir lietiniai būtų švelnesni. Jei laiko nėra, galima kepti iš karto.

Keptuvė ir riebalai

Angliški lietiniai paprastai būna 18-20 cm skersmens, todėl geriausia juos kepti tokio dydžio nelimpančioje keptuvėje. Tiks ir specialios lietinių keptuvės ar net keptuvė, skirta indiškiems dosams kepti.

Kepimui geriausia naudoti sviesto ir saulėgrąžų aliejaus mišinį – sviestas suteikia skonio, o aliejus apsaugo nuo degimo. Mišinį galima ištirpinti puode arba mikrobangų krosnelėje. Kepant reikia labai mažai riebalų – tik šepetėliu patepti keptuvę ir perteklių nusausinti.

Kaip kepti lietinius

  1. Keptuvę įkaitinti iki vidutinės aukštos temperatūros – sviesto ir aliejaus mišinys turi lengvai čirškėti.
  2. Supilti apie 60 ml tešlos, pakelti ir pakreipti keptuvę, kad tešla tolygiai pasiskirstytų dugne.
  3. Kepti apie 1,5-2 minutes, kol apatinė pusė lengvai paruduos, o viršus išdžius.
  4. Atsargiai apversti arba, jei jaučiatės drąsūs, pamėginti apversti ore.
  5. Kepti dar apie minutę, kol atsiras rudi apskrudimai.

Iškeptus lietinius galima krauti vieną ant kito ir pridengti švariu rankšluosčiu, kad išliktų šilti. Jei reikia pašildyti, patogiausia tai padaryti mikrobangų krosnelėje arba įvyniojus į foliją pašildyti orkaitėje. Lietinius galima laikyti šaldytuve kelias dienas arba užšaldyti, sudedant sluoksniais su kepimo popieriumi.

Kaip patiekti tradicinius angliškus lietinius

Nors galima sugalvoti įvairiausių pagardų, klasikinis variantas – cukrus ir citrinos sultys. Ant karšto lietinio užberti šiek tiek cukraus, užspausti citrinos sulčių ir suvynioti arba sulankstyti į ketvirčius.

Taip pat skanu su naminiu braškių džemu.

Kadangi lietiniai patys nėra saldūs, jie puikiai tinka ir su pikantiškais įdarais, pavyzdžiui, sūriu ir kumpiu. Greičiausias būdas – apversti keptuvėje keptą lietinį, sudėti įdarą ir palikti keptuvėje dar minutę, kol sūris išsilydys.

Jei norisi kažko ypatingesnio, galima ruošti įdarytus ir užkeptus lietinius. Tam tiks pakepinti pievagrybiai, porai ir česnakai, sumaišyti su smulkintu kumpiu ir sūrio padažu. Lietiniai įdaromi, suvyniojami, sudedami į kepimo indą, užpilami sūrio padažu ir kepami, kol paviršius tampa auksinės spalvos.