Obuolių pyrago istorija greito maisto pasaulyje ne vienam sukelia nostalgiškų prisiminimų. Seniau mėgautis traškiai keptu pyragėliu buvo kasdienybė, tačiau pastaraisiais dešimtmečiais jis pasikeitė taip, kad daug kam atrodo, jog senasis skanėstas dingo visiems laikams.
Pakeitimai sulaukė įvairių reakcijų
Neseniai populiari tinklo kavinė vėl atnaujino obuolių pyrago receptą. Naujoji versija dabar turi grotelių formos tešlos viršų, obuoliai pjaustomi griežinėliais, o įdaras pasižymi ryškesniu cinamono skoniu. Kaip įprasta, pokyčiai patiko ne visiems: atsirado tiek naują skonį palaikančių, tiek jo pasigedusių klientų. Tačiau net ši receptūra dar nėra pati seniausia – prieš ją buvo kita, dabar jau legendine laikoma pyrago interpretacija.
Traškusis pyragas: kaip viskas prasidėjo?
Iki 1992 metų garsiojo tinklo obuolių pyragai buvo ruošiami giliai kepant aliejuje. Tokia gamybos technologija suteikdavo traškią plutelę ir ypatingai skanų vidų, kuris dažnai būdavo obuolių arba vyšnių skonio. Tačiau, augant susirūpinimui sveika mityba, įmonė nusprendė atsisakyti gruzdintų produktų ir perėjo prie kepimo. Skonio prasme šis sprendimas daug kam nepatiko – kepamas variantas išleido dalį žavesio ir tapo mažiau traškus.
Kur dar galima paragauti kepto obuolių pyrago?
Nors šiandien dauguma restoranų siūlo tik orkaitėje keptą variantą, ne visur traškusis pyragas dingo be pėdsako. Kurį laiką kelios užsienio vietovės, tokios kaip Tampa, vis dar naudojo senąjį – keptą aliejuje – receptą. Vis dėlto, laikui bėgant jos taip pat perėjo prie lengvesnės versijos. Tačiau gerbėjams, norintiems paragauti istorijos, liko vilties – kai kuriose užsienio šalyse šis desertas išlaikė tradicinę kepimo būdą. Tereikia žinoti, kur ieškoti.
Senojo skonio pėdsakai pasaulyje
Jei palyginsite, pavyzdžiui, Jungtinės Karalystės bei kitas šalis, greitai pastebėsite, kad dalyje jų obuolių pyragai vis dar yra kepti aliejuje – dėl to jie ir kaloringesni, ir riebesni, bei pasižymi sūresniu skoniu. Daugelyje šalių, pradedant Meksika, Brazilija, Graikija, Airija, Egiptu ar Honkongu, tradicinis keptas pyragas išlikęs iki šių dienų. Gurmanams tai puiki galimybė atrasti pažįstamą skonį svetur.
Išskirtinės vietos ir ypatingi pasiūlymai
Nors didžioji dauguma restoranų šalyje senąją pyrago versiją jau pamiršo, dar yra vietų, kur ji išlikusi. Vienoje valstijoje vis dar galima rasti patiekalą pagal senąjį receptą – tai tapo tikru ypatingu atradimu tiems, kurie nusprendžia pasimėgauti šiuo desertu kelionės metu.
Nesvarbu, ar ieškote nostalgiško skonio, ar smalsaujate išbandyti, kuo skiriasi skirtingų šalių greito maisto desertai, traškusis obuolių pyragas vis dar turi savo vietą pasaulio virtuvėje – tereikia žinoti, kur jį surasti.