Maisto likučiai dažnai tampa puikiu būdu ne tik sutaupyti laiko, bet ir sumažinti išmetamų produktų kiekį. Juos vartojant galima ir pinigų sutaupyti, ypač laikotarpiais, kai kainos kyla. Visgi, nesvarbu, ar pietūs atkeliavo iš restorano, ar liko po naminio gaminimo, likučių šviežumas neamžinas. Kartais noras nesugaišti veltui gero maisto gali apgauti, todėl svarbu žinoti, kiek ilgai galima saugiai laikyti maisto likučius šaldytuve.
Kiek laiko maisto likučiai laikosi šaldytuve
Bendrai priimta taisyklė – likučius geriau suvalgyti per keturias dienas. Tačiau laikymo trukmė priklauso nuo to, kokį produktą laikote ir kaip jis buvo saugomas.
Likučiai yra jautresni bakterijų dauginimuisi nei originalūs, ilgai negendantys gaminiai. Dažnai bakterijos ima daugintis tada, kai maistas per ilgai paliekamas šiltoje aplinkoje – ant stalo, stalviršio arba automobilyje, dažnai atvežant išsinešti skirtus maisto gaminius. Nuo to, kaip greitai ir tinkamai atvėsinamas maistas, priklauso jo saugumas: kuo greičiau jis atsiduria šaldytuve, tuo geriau.
Labai svarbi ir pati šaldytuvo temperatūra – ji neturi viršyti 4,4°C. Dar keli papildomi laipsniai šilumos gali ženkliai paspartinti gedimo procesus. Jei nesate tikri, ar spėsite suvalgyti likučius per keturias dienas, rekomenduojama juos užšaldyti iškart.
Kaip teisingai laikyti likučius
Tinkamas ir laiku atliktas likučių saugojimas padeda apsaugoti maistą nuo greito gedimo. Palikti produktų ant stalviršio nereikėtų – po valgio likučius būtina sudėti į šaldytuvą, kad jie kuo trumpiau būtų kambario temperatūroje, kurioje bakterijos gali daugintis itin sparčiai. Rekomenduojama naudoti kuo tinkamesnes, sandariai užsidarančias ir negiliai užpildytas talpas, kad maistas greičiau atvėstų.
Gera mintis rinktis indus, atsparius mikrobangų krosnelės ar orkaitės karščiui. Tai leidžia išvengti kontakto su papildomais paviršiais ir sumažina užteršimo riziką. Be to, šaldytuve ar šaldiklyje laikomi likučiai ilgiau išlieka švieži, jei jie supakuoti sandariai. Tinkamai laikant, vaisiai ir daržovės taip pat gali ilgiau neprarasti savo skonio.
Kada likučiai tampa nebetinkami vartoti
Nors daugelis mano, kad pakanka apžiūrėti arba pauostyti maistą, kad būtų galima nustatyti, ar jis sugedo, praktikoje atpažinti gedimo požymius ne visuomet lengva. Jei likučiai buvo laikomi ilgiau nei keturias dienas, geriau nerizikuoti ir jų nebevartoti.
Pagrindiniai požymiai, kad maistas nebėra tinkamas: pasikeitęs, rūgštus arba aitrus kvapas, neįprasta spalva arba glitnumas. Jei maistas skleidžia kvapą, primenantį kūno prakaitą ar tiesiog atrodo neįprastai – metas išmesti.
Svarbios rekomendacijos dėl šildymo
- Likę maisto produktai turi būti pašildomi iki bent 74°C vidaus temperatūros.
- Per šildant nepalikite maisto kambario temperatūroje ilgiau nei dvi valandas, ypač kai šilta.
- Vieną kartą šildytą maistą iš karto suvalgykite – pakartotinis šildymas nėra rekomenduojamas.
Naudingi patarimai
- Reguliariai tikrinkite šaldytuvo termometrą – jei temperatūra nuolat aukštesnė nei reikia, maistas gali sugesti anksčiau.
- Produktus dėkite taip, kad oras galėtų cirkuliuoti – tai padės jiems greičiau atvėsti ir ilgiau išlikti šviežiems.
- Jei prarandate elektrą, venkite dažnai atidarinėti šaldytuvą, kad viduje išliktų žema temperatūra.













