EBIZ.LT
  • Automobiliai
  • Horoskopai
  • Įdomu
  • Namai
  • Patarimai
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
Ebiz
  • Automobiliai
  • Horoskopai
  • Įdomu
  • Namai
  • Patarimai
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
Ebiz
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
Home Įdomu

Kas tiksliai yra tahini?

Aušra Matuzytė Paskelbė Aušra Matuzytė
2025-11-06
Kategorija Įdomu
0
Kas tiksliai yra tahini?
Share on FacebookShare on Twitter

Tahini dažnai atsiduria tiek rytietiškų patiekalų receptuose, tiek restoranų meniu, tačiau ne visi žino, kas tai iš tikrųjų yra. Jeigu kada ragavote humuso su daržovėmis, užteptą baba ganuš ant duonos ar kremišką padažą prie falafelio – tikėtina, kad jau esate susidūrę su tahini. Šis ingredientas yra neatsiejama daugelio Vidurio Rytų virtuvės patiekalų dalis, bet kuo gi jis išsiskiria?

Kas yra tahini

Paprastai tariant, tahini – tai iš sezamo sėklų pagamintas kremas, kurio nuoseklumas kiek skystesnis, nei, pavyzdžiui, žemės riešutų sviesto. Šis produktas gaminamas sumalus nuvalytas, dažniausiai lukštentas sezamo sėklas į vientisą masę. Kartais įmaišoma šiek tiek aliejaus arba druskos, kad kremas būtų dar glotnesnis ir malonesnis skoniui.

Tahini savo šaknimis siekia tolimus laikus ir yra itin populiarus Izraelyje, Libane, Sirijoje, Jordanijoje bei aplinkinėse šalyse. Sezamo sėklos šiose vietovėse naudojamos itin plačiai – jose gaminama tiek pikantiškų, tiek saldžių užkandžių bei desertų.

Iš ko gaminamas tahini

Tahini pagrindą sudaro tik vienas ingredientas – sezamo sėklos. Jos pirmiausia nuvalomos nuo lukštų, tada kruopščiai sumalamos, o galutinis rezultatas – švelnios tekstūros ir šiek tiek aliejingas kremas. Kartais ruošimo metu pridedama dar augalinio aliejaus ar druskos, kad būtų patogiau naudoti ir lengviau paskleisti. Kaip ir naudojant kitus natūralius riešutų ar sėklų sviestus, laikui bėgant gali išsiskirti aliejus – tereikia išmaišyti, ir visa masė vėl taps vientisa.

Jus gali sudominti

Štai kodėl Filet-O-Fish sumuštinyje dedama tik pusė sūrio riekelės

Tik taip derėtų vartoti dvitaškį

2025-11-25
Kaip išvalyti garstyčių dėmes iš drabužių

Kaip išvalyti garstyčių dėmes iš drabužių

2025-11-25

Kodėl šunys voliojasi žolėje ir kaip to išvengti?

2025-11-25

Naujausia kūdikių vardų tendencija: netikėtas ir stilingas „unisex“ posūkis

2025-11-25

Tahinio padaže paprastai dar būna papildomų ingredientų: dažniausiai tai citrinos sultys, šiek tiek vandens, kartais ir česnakai ar kiti prieskoniai, priklausomai nuo norimo skonio.

Koks tahini skonis

Tahini pasižymi žemišku, riešutiniu, tačiau gana švelniu skoniu. Dėl šios priežasties jis puikiai dera tiek saldžiuose, tiek pikantiškuose patiekaluose. Skirtingai nei kai kurie „aštresnių tonų“ ingredientai, tahini subtiliai papildo patiekalus – nesvarbu, ar tai būtų užtepėlės, ar desertai. Dažniausiai parduotuvėse galima rasti natūralios sudėties tahini, be papildomų priedų.

Kaip naudoti tahini virtuvėje

Šio sezamų kremo panaudojimo būdų – nesuskaičiuojama gausybė. Jis klasikiniuose Vidurio Rytų patiekaluose pasitelkiamas į humusą, baba ganuš ir kitus padažus ar užtepėles. Tačiau tahini galima pamatyti ir saldžiuose produktuose – iš jo gaminamas halva, panaši į šiek tiek trapią, bet saldžią „plytelę“, neretai papildomai aplietą šokoladu. Be to, vis labiau populiarėjant egzotiškiems desertams, tahini vis dažniau randami ir sausainių, duonos bei pyragų receptuose.

Ką pasirinkti, jei neturite tahini

Kai kuriuose patiekaluose, jei nėra tahini, kuo puikiausiai tiks anakardžių riešutų sviestas. Jis savo spalva, kremiškumu ir skoniu labiausiai priartėja prie originalo. Tuo tarpu kai kur naudojama Azijos šalyse populiari sezamų pasta – visai kitas produktas. Ji gaminama iš neskrudintų, nelukštentų sezamo sėklų, todėl būna tamsi, tiršta ir turinti stipresnį skonį – tad kasdienėje virtuvėje tokia pasta ne visada pilnai pakeis tahini.

Tahini ir humusas: koks skirtumas?

Nors abu produktai dažnai minimi drauge, humusas ir tahini yra skirtingi dalykai. Humuso pagrindą sudaro avinžirniai, tačiau būtent tahini padeda jam įgauti ypatingai kreminę, vientisą tekstūrą. Be šio sezamo sėklų kremo humusas būtų mažiau minkštas ir netgi šiek tiek riebokas. Galima sakyti, būtent tahini yra pagrindinė humuso sėkmės paslaptis.

Kaip laikyti tahini

Kaip ir daugumą natūralių riešutų bei sėklų kremų, neatidarytą tahini galima laikyti kambario temperatūroje, sandariai uždarytą. Atidarius rekomenduojama perkelti į šaldytuvą – taip produktas išliks šviežias ilgiau. Jei kurį laiką nenaudojote tahini, gali pasirodyti sluoksniavimasis – užtenka tiesiog išmaišyti prieš naudojimą. Tinkamai saugoma, tahini išliks kokybiška net iki metų laiko.

Tahini nauda organizmui

Kadangi šis kremas gaminamas beveik vien iš sezamo sėklų, jis išlaiko šių sėklų vertingąsias savybes. Tahini pasižymi gausiu sveikųjų riebalų, baltymų ir skaidulų kiekiu. Taip pat šiame produkte gausu mineralų: kalcio, magnio, kalio – jų visuma padeda išlaikyti stiprius kaulus, stabilų kraujospūdį ir suteikia energijos. Sezamo sėklose natūraliai randami junginiai, kurie, kaip nustatyta tyrimų metu, gali prisidėti prie mažesnio cholesterolio kiekio kraujyje ir palengvinti kai kuriuos menopauzės simptomus.

Visgi svarbu žinoti, kad tahini yra stiprus alergenas. Žmonėms, netoleruojantiems sezamo, reikėtų šio produkto vengti.

Aušra Matuzytė

Aušra Matuzytė

Sveiki! Esu Aušra – aistringa maisto mylėtoja ir receptų kūrėja iš Vilniaus. Jau daugiau nei dešimtmetį eksperimentuoju virtuvėje, derinu tradicijas su šiuolaikinėmis tendencijomis ir stengiuosi sukurti patiekalus, kurie džiugina tiek akis, tiek skonio receptorius. 🌿 Mėgstu paprastus, tačiau išskirtinius patiekalus, kurie gali būti lengvai pagaminami ir pritaikomi įvairioms progoms. Nuo kasdienės vakarienės idėjų iki įspūdingų desertų – mano receptai yra sukurti tam, kad įkvėptų jus daugiau laiko praleisti virtuvėje su šypsena. 🥐✨

Susiję Pranešimai

Štai kodėl Filet-O-Fish sumuštinyje dedama tik pusė sūrio riekelės
Patarimai

Tik taip derėtų vartoti dvitaškį

Paskelbė Evelina Jakutytė
2025-11-25
Kaip išvalyti garstyčių dėmes iš drabužių
Patarimai

Kaip išvalyti garstyčių dėmes iš drabužių

Paskelbė Evelina Jakutytė
2025-11-25
Kodėl šunys voliojasi žolėje ir kaip to išvengti?
Augintiniai

Kodėl šunys voliojasi žolėje ir kaip to išvengti?

Paskelbė Evelina Jakutytė
2025-11-25
Kitas įrašas
Kodėl šunys nusineša maistą į kitą vietą?

Kodėl šunys nusineša maistą į kitą vietą?

Rekomenduojame

Slovo pacana

Slovo pacana serialas

2024-12-24
trumpi sėkmės palinkejimai

Trumpi sėkmės palinkėjimai: širdingi žodžiai tau

2024-11-19
Mendelejevo lentelė

Mendelejevo lentelė

2024-11-19
Kaip atblokuoti Filmai.in ir Linkomanija: DNS keitimo sprendimai

Kaip atblokuoti Filmai.in ir Linkomanija: DNS keitimo sprendimai

2025-07-28
Štai kodėl Filet-O-Fish sumuštinyje dedama tik pusė sūrio riekelės

Tik taip derėtų vartoti dvitaškį

2025-11-25
Kaip išvalyti garstyčių dėmes iš drabužių

Kaip išvalyti garstyčių dėmes iš drabužių

2025-11-25
Kodėl šunys voliojasi žolėje ir kaip to išvengti?

Kodėl šunys voliojasi žolėje ir kaip to išvengti?

2025-11-25
Naujausia kūdikių vardų tendencija: netikėtas ir stilingas „unisex“ posūkis

Naujausia kūdikių vardų tendencija: netikėtas ir stilingas „unisex“ posūkis

2025-11-25
Baltas logotipas

Įžvalgų tinklaraštis verslo, technologijų, finansų ir kitomis aktualiomis temomis.

Naujausi įrašai

  • Tik taip derėtų vartoti dvitaškį
  • Kaip išvalyti garstyčių dėmes iš drabužių
  • Kodėl šunys voliojasi žolėje ir kaip to išvengti?

Naudinga

  • Būsto paskolos skaičiuoklė
  • Savaitės vardadieniai
  • Vardadieniai rytojaus
  • Vardadieniai šiandien
  • Vardadieniai šiandien ir rytoj
  • Zodiako ženklų suderinamumas

Kita

  • Apie mus
  • Privatumo politika
  • Reklama

2021 - 2025 © Copyright Ebiz.lt. All Rights Reserved.

Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
  • Apranga
  • Augalai
  • Augintiniai
  • Automobiliai
  • Įdomu
  • Investavimas
  • Kelionių patarimai
  • Namai
  • Patarimai
  • Pinigai

2021 - 2025 © Copyright Ebiz.lt. All Rights Reserved.