Tahini dažnai atsiduria tiek rytietiškų patiekalų receptuose, tiek restoranų meniu, tačiau ne visi žino, kas tai iš tikrųjų yra. Jeigu kada ragavote humuso su daržovėmis, užteptą baba ganuš ant duonos ar kremišką padažą prie falafelio – tikėtina, kad jau esate susidūrę su tahini. Šis ingredientas yra neatsiejama daugelio Vidurio Rytų virtuvės patiekalų dalis, bet kuo gi jis išsiskiria?
Kas yra tahini
Paprastai tariant, tahini – tai iš sezamo sėklų pagamintas kremas, kurio nuoseklumas kiek skystesnis, nei, pavyzdžiui, žemės riešutų sviesto. Šis produktas gaminamas sumalus nuvalytas, dažniausiai lukštentas sezamo sėklas į vientisą masę. Kartais įmaišoma šiek tiek aliejaus arba druskos, kad kremas būtų dar glotnesnis ir malonesnis skoniui.
Tahini savo šaknimis siekia tolimus laikus ir yra itin populiarus Izraelyje, Libane, Sirijoje, Jordanijoje bei aplinkinėse šalyse. Sezamo sėklos šiose vietovėse naudojamos itin plačiai – jose gaminama tiek pikantiškų, tiek saldžių užkandžių bei desertų.
Iš ko gaminamas tahini
Tahini pagrindą sudaro tik vienas ingredientas – sezamo sėklos. Jos pirmiausia nuvalomos nuo lukštų, tada kruopščiai sumalamos, o galutinis rezultatas – švelnios tekstūros ir šiek tiek aliejingas kremas. Kartais ruošimo metu pridedama dar augalinio aliejaus ar druskos, kad būtų patogiau naudoti ir lengviau paskleisti. Kaip ir naudojant kitus natūralius riešutų ar sėklų sviestus, laikui bėgant gali išsiskirti aliejus – tereikia išmaišyti, ir visa masė vėl taps vientisa.
Tahinio padaže paprastai dar būna papildomų ingredientų: dažniausiai tai citrinos sultys, šiek tiek vandens, kartais ir česnakai ar kiti prieskoniai, priklausomai nuo norimo skonio.
Koks tahini skonis
Tahini pasižymi žemišku, riešutiniu, tačiau gana švelniu skoniu. Dėl šios priežasties jis puikiai dera tiek saldžiuose, tiek pikantiškuose patiekaluose. Skirtingai nei kai kurie „aštresnių tonų“ ingredientai, tahini subtiliai papildo patiekalus – nesvarbu, ar tai būtų užtepėlės, ar desertai. Dažniausiai parduotuvėse galima rasti natūralios sudėties tahini, be papildomų priedų.
Kaip naudoti tahini virtuvėje
Šio sezamų kremo panaudojimo būdų – nesuskaičiuojama gausybė. Jis klasikiniuose Vidurio Rytų patiekaluose pasitelkiamas į humusą, baba ganuš ir kitus padažus ar užtepėles. Tačiau tahini galima pamatyti ir saldžiuose produktuose – iš jo gaminamas halva, panaši į šiek tiek trapią, bet saldžią „plytelę“, neretai papildomai aplietą šokoladu. Be to, vis labiau populiarėjant egzotiškiems desertams, tahini vis dažniau randami ir sausainių, duonos bei pyragų receptuose.
Ką pasirinkti, jei neturite tahini
Kai kuriuose patiekaluose, jei nėra tahini, kuo puikiausiai tiks anakardžių riešutų sviestas. Jis savo spalva, kremiškumu ir skoniu labiausiai priartėja prie originalo. Tuo tarpu kai kur naudojama Azijos šalyse populiari sezamų pasta – visai kitas produktas. Ji gaminama iš neskrudintų, nelukštentų sezamo sėklų, todėl būna tamsi, tiršta ir turinti stipresnį skonį – tad kasdienėje virtuvėje tokia pasta ne visada pilnai pakeis tahini.
Tahini ir humusas: koks skirtumas?
Nors abu produktai dažnai minimi drauge, humusas ir tahini yra skirtingi dalykai. Humuso pagrindą sudaro avinžirniai, tačiau būtent tahini padeda jam įgauti ypatingai kreminę, vientisą tekstūrą. Be šio sezamo sėklų kremo humusas būtų mažiau minkštas ir netgi šiek tiek riebokas. Galima sakyti, būtent tahini yra pagrindinė humuso sėkmės paslaptis.
Kaip laikyti tahini
Kaip ir daugumą natūralių riešutų bei sėklų kremų, neatidarytą tahini galima laikyti kambario temperatūroje, sandariai uždarytą. Atidarius rekomenduojama perkelti į šaldytuvą – taip produktas išliks šviežias ilgiau. Jei kurį laiką nenaudojote tahini, gali pasirodyti sluoksniavimasis – užtenka tiesiog išmaišyti prieš naudojimą. Tinkamai saugoma, tahini išliks kokybiška net iki metų laiko.
Tahini nauda organizmui
Kadangi šis kremas gaminamas beveik vien iš sezamo sėklų, jis išlaiko šių sėklų vertingąsias savybes. Tahini pasižymi gausiu sveikųjų riebalų, baltymų ir skaidulų kiekiu. Taip pat šiame produkte gausu mineralų: kalcio, magnio, kalio – jų visuma padeda išlaikyti stiprius kaulus, stabilų kraujospūdį ir suteikia energijos. Sezamo sėklose natūraliai randami junginiai, kurie, kaip nustatyta tyrimų metu, gali prisidėti prie mažesnio cholesterolio kiekio kraujyje ir palengvinti kai kuriuos menopauzės simptomus.
Visgi svarbu žinoti, kad tahini yra stiprus alergenas. Žmonėms, netoleruojantiems sezamo, reikėtų šio produkto vengti.













